Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (960)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-06-2022, 06:01:24

Gość 2022-06-17 16:33:51
Gość 2022-06-17 13:58:34
Mojego 14-letniego syna z torbielą 14mm diagnozowałam u neurochirurga dziecięcego dr Łukasza Klasy (Kraków). Dodatkowo jesteśmy pod opieką neurologa z poradni neurologii dziecięcej. W naszym wypadku zalecenia to coroczna kontrola u neurochirurga, każdorazowo MRI z kontrastem. Torbiel syna jest ( mimo dużych rozmiarów) bezobjawowa.
A mogę zapytać czy neurochirurg mówił w jakim przypadku konieczna będzie operacja? Czy wspominał coś o jakimś ryzyku jak chodzi się z tą torbielą? Dopiero jestem przed wizytą u lekarza i bardzo się stresuje. Pozdrawiam
Przede wszystkim musieliśmy oznaczyć markery beta-HCG i AFP, żeby wykluczyć nowotwór szyszynki. To wynikało głownie z wielkości torbieli (14 x 13 x 8 mm) i z faktu, że torbiel syna jest dwukomorowa wiec trochę mniej standardowa niż zazwyczaj. Potem robiliśmy dwa dodatkowe MRI na przestrzeni pół roku (jedno bez kontrastu, drugie z kontrastem). Dopiero po otrzymaniu wszystkich wyników neurochirurg potwierdził, że to na pewno klasyczna torbiel szyszynki i zalecił normalne życie i normalną aktywność fizyczną (syn jest typem sportowca) . Musimy jedynie stawiać się na coroczne kontrole, żeby sprawdzać czy torbiel się nie powiększa i czy ewentualnie nie następują w niej jakieś zmiany w budowie.
Zaleceniem do operacji byłoby w naszym przypadku gdyby rosła i zaczęła powodować ucisk, dolegliwości bólowe i np. wodogłowie. Liczę na to, że u nas skończy się jedynie na kontrolowaniu, bo torbiel od wykrycia nie zmieniła swoich rozmiarów i jest całkowicie bezobjawowa.
Pozdrawiam :)
gość
27-06-2022, 07:05:23

Gość 2010-02-15 11:14:41
Powiedzcie mi jak to jest, że z każdym lekarzem z którym miałam do czynienia tj. neurolog i neurochirurg mówią że OD TORBIELI GŁOWA NIE BOLI! a każdego z nas boli i każdy twierdzi że to od tego???? Ja nie potrafię tego pojąć...
Proszę odpowiadajcie..
. Rok temu wykryto u mnie torbiel szyszynku 5mm.I potwierdzam- glowa wcale nie musi bolec- mnie nie bolała i wciąż nie boli- wiec wcale dolegliwości bólowe nie musza towarzyszyć torbieli;)
gość
30-06-2022, 15:14:57

Witam, u mojego narzeczonego podczas rezonansu wykryto torbiel szyszynki z przegrodami o wymiarach 5x5 mm, po przejrzeniu forum znalazłam wiele przydatnych informacji i trochę się uspokoiłam, tym bardziej, że torbiel jest mała, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji co oznacza "torbiel z przegrodami" i to teraz bardzo mnie niepokoi, czy te przegrody oznaczają potencjalne większe ryzyko niż zwykła torbiel? Ktoś spotkal się z takim okresleniem? Dodam, że nie ma żadnych objawoow poza sporadycznymi bólami głowy, badanie robione właśnie z tego powodu. Proszę o pomoc bo do wizyty u lekarza oszaleje że stresu!
gość
05-07-2022, 11:04:06

Witam czy przy torbielu wzyszynki mozna pracowac na nocki 5 razy w tygodniu ?
gość
11-07-2022, 20:08:24

Gość 2022-07-05 13:04:06
Witam czy przy torbielu wzyszynki mozna pracowac na nocki 5 razy w tygodniu ?
A dlaczego nie?
gość
13-07-2022, 09:16:49

Witam, mój 15 letni syn także ma torbiel szyszynki. Została wykryta przypadkowo podczas MR głowy. Syn ma odznaczającą się kość potyliczną i neurochirurg zlecił rezonans żeby potwierdzić iż kość ta jest w ten sposób uformowaną czaszką. Jak powiedział rezonans jest na wyrost bo kość ta jest fizjologiczna i tylko dla mojego spokoju zleca MR. A więc gdybyśmy nie zrobili rezonansu nie wiedzielibyśmy o torbieli szyszynki. Syn nie ma żadnych objawów. Torbiel ma 10,5 mm. Rozmawiałam najpierw z pediatrą a dziś jesteśmy po wizycie u neurochirurga, obaj potwierdzili, że torbiel szyszynki to najczęstsza przyczyna konsultacji u neurochirurga i nie ma się czym martwić. Nie ma przeciwwskazań do jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Syn ma żyć tak jak do tej pory nie wiedząc o torbieli. Rezonans był bez kontrastu. Neurochirurg nie zlecił nam też oznaczenia markerów nowotworowych. Czytając wcześniej forum zasugerowałam mu to, ale powiedział że to na 100% torbiel i on nie widzi powodu żeby je robić. Jeżeli torbiel jest gładkościenna, ściana nie przekracza 2 mm, cała torbiel ma mniej niż 2 cm to jest OK. Rezonans kontrolny mamy zrobić za rok. Też się bardzo stresowałam kiedy przeczytałam w internecie, że torbiel to nowotwór łagodny. Chyba słowo nowotwór sprawia, że myślimy o najgorszym. Pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
13-07-2022, 09:17:38

Treść zablokowana przez moderatora

gość
19-07-2022, 13:18:11

Witam. Czy znacie kogoś kto zmarł na torbiel szyszynki bądź słyszeliście o takim przypadku?
gość
25-07-2022, 15:52:49

Gość 2020-01-31 00:00:14
Hejka, jestem po operacji torbieli, było to ponad 25mm. Operacja na siedząco, od czasu wybudzenia, delikatny ból z tylu głowy na ranie, 2 doba właśnie mija, ogólnie jeśli ktoś ma potrzebę to zalecam operację, u mnie przez torbiel było wodoglowie. Tak że to małe gowno trochę zagraża życiu, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem po operacji ;) pozdrawiam was wszystkich ;) będę tu zaglądał jeśli ktoś ma jakieś pytania to odpowiem. P.P
Jak samopoczucie itd po tym czasie?
Początkujący
27-07-2022, 10:09:17

Cześć. Dostałem opis rezonansu i niestety wyszedł torbiel szyszynki jednorodna o wymiarach 19x15x10 (chyba jedna z większych na forum). Jestem z województwa zachodniopomorskiego. Macie neurochirurgów godnych polecenia właśnie z zachodniopomorskiego lub ościennych województw? Z tego co wyczytałem na forum to prof Jezierski z Warszawy, jak się z nim skontaktować? Niestety nie ma kalendarza online. Torbiel objawowa, rozpierajacy ból głowy, uczucie ciężkości, zaburzenia wzroku, mrowienie głowy, nóg, rąk. Rezonans wykonany bez kontrastu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: