Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (956)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-01-2022, 12:06:03

Gość 2022-01-19 08:25:55
Gość 2022-01-16 08:36:34
Jeszcze zapytam czy z taka torbiela 15 mm mozna ćwiczyć normalnie?
1 rezonans byl bez kontrastu drugi zrobic z kontrastem?
Mój syn ma torbiel 14 mm x 13 mm x 8 mm. Neurochirurg w trakcie wizyty pozwolił na normalną aktywność fizyczną.
Co do MRI, to u nas pierwsze było bez kontrastu i neurochirurg zlecił kolejne badanie z kontrastem,żeby sprawdzić wysycanie ściany torbieli etc. Robiliśmy również markery AFP i bata HCG. Teraz czekamy na MRI z kontrastem - termin mamy 10 lutego i już bardzo się boję .
Po MRI będziemy mieć kolejną wizytę u neurochirurga,żeby ocenić obraz torbieli i jeśli od ostatniego badania bez kontrastu,które było 30 września do badania 10 lutego nie będzie zmian w wielkości torbieli, no i przede wszystkim kontrast nie wykaże niczego niepokojącego, to następne kontrolne MRI za 1,5 roku.
Dodam jeszcze,że należę do 3 amerykańskich grup "torbielowców szysznki" na Facebooku i objaw uczucia ucisku głowy jest tam bardzo powszechny wśród osób ze sporą torbielą szyszynki. Mój synek nie ma na szczęście żadnych objawów, ale spectrum objawów może być generalnie bardzo szerokie.
gość
30-01-2022, 14:02:25

Gość 2014-01-14 13:07:17
Mój 12 letni synek nie mial żadnych objawów.Zaczęło się wymiotami,światłowstrętem i bolem głowy-z podejrzeniem opon mózgowych trafił do szpitala,tk wykazało guz szyszynki,w 2 dni ucisnął na pień mózgu i stwierdzono śmierć mózgu.W 3 dni straciliśmy zdrowego,wesołego,pełnego życia synka.
gość
30-01-2022, 14:05:10

Witam. Strasznie mi przykro... mój synek 11 lat ma torbiel szyszynki. Lekarze bagatelizuja.U Państwa Był to torbiel czy guz? Proszę o odpowiedź majka-nowacka@wp.pl
gość
21-02-2022, 21:17:58

Hej, w wieku 20 lat po rezonansie wykryto u mnie torbiel szyszynki 12x9mm. Aktualne objawy to bóle głowy, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, czasami zaniki pamięci i zdarzają się omdlenia. Zaczęło się wszystko kilka lat temu jakoś, gdy miałam 18 lat. Miałam charakterystyczne, silne powtarzające się bóle głowy, pogorszenie wzroku, podwójne widzenie oraz problemy ze snem. Wszystko to tłumaczyłam po prostu trybem życia, czyli nauka i zbliżająca się matura. Dopiero na studiach, gdy zaczęły pojawiać się omdlenia poszlam na rezonans. Z tego co powiedział lekarz, to nie da sie nic zrobić, pozostaje pod kontrolą czy torbiel nie zwiększa swoich rozmiarów. Póki to drastycznie nie wpływa na moje życie, myślę że nie ma powodów do zmartwień. Chociaż omdlenia mnie niepokoją ale pewnie nakłada się na to wiele czynników. Zazwyczaj dzieje się to z rana i gdy dajmy na to jest duszno np tramwaj gdy jest pełno ludzi.
gość
09-03-2022, 02:45:01

Gość 2020-01-31 00:00:14
Hejka, jestem po operacji torbieli, było to ponad 25mm. Operacja na siedząco, od czasu wybudzenia, delikatny ból z tylu głowy na ranie, 2 doba właśnie mija, ogólnie jeśli ktoś ma potrzebę to zalecam operację, u mnie przez torbiel było wodoglowie. Tak że to małe gowno trochę zagraża życiu, żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem po operacji ;) pozdrawiam was wszystkich ;) będę tu zaglądał jeśli ktoś ma jakieś pytania to odpowiem. P.P
gość
09-03-2022, 02:47:12

Pytanie co do operacji, czy cała przebiegała pod narkoza? Mam torbiel 11mmx10 ale strasznie mnie uciska tył głowy, tabletki pomagają w 95% ale są dni w których żadna tabletka nie pomoże i się mecze. Boje się ze dojdzie do operacji, czy mógłbyś opowiedziec jak dokładnie to wyglądało?
gość
03-04-2022, 12:09:33

Dzień dobry ,
Mam 27 lat.
Ok 2 lat temu wykryto u mnie przypadkowo torbiel szyszynki o średnicy 9 mm przy okazji trafienia na Izbę Przyjęć z podejrzeniem udaru, ktore w efekcie okazało się być silnym napadem migreny z aurą. Od tamtego momentu nic podobnego się nie powtórzyło , a sami lekarze podobnie jak Państwu powiedzieli , ze sama torbiel jest niegroźna i wystarczy kontrola jeśli jest bezobjawowa. Tylko właśnie w tym miejscu pojawia się pytanie , ponieważ od ok 7 lat leczę się na bezsenność. Gdy nadchodzi wieczor nie odczuwam wcale znurzenia , wręcz przeciwnie nie raz jest to pobudzenie. Samo spanie mogłoby dla mnie wręcz nie istnieć a jak już udaje się zasnąć to na 3/4 h maksymalnie. Stosowałam antydepresanty i leki nasenne , ale z rożnym skutkiem , zazwyczaj początkowo działały a później już nie .Kilka dni temu rozmawiałam z neurologiem , który po wysłuchaniu mojej historii stwierdził , ze problemy mogą jak najbardziej wynikać z zaburzenia rytmu dobowego i wydzielania zbyt małej ilości melatoniny a sam MRI mam powtórzyć najlepiej z kontrastem . Zdziwił się , ze nie miałam do tej pory poszerzonej diagnostyki w tym kierunku przy takich objawach. Czy ktoś ma podobny problem z bezsennością? Czy może być on spowodowany właśnie przez obecność torbieli ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
gość
12-04-2022, 15:44:40

Gość 2021-07-25 18:45:13
Witajcie. Ja mam zdiagnozowaną torbiel szyszynki jakoś 3 lata temu. Diagnozowałam się z powodu ogromnych zawrotów głowy. Moja torbiel w.zeszlym toku miała 11 mm. Niby lekarz twierdzi że zawroty głowy nie od torbieli ale jeśli nie to od czego...ktoś z was miał zawroty? Dodatkowo nerwica depresja, problemy ze snem...pogorszenie wzroku w jednym oku. Masakra
Wydaje mi sie ze to mogą byc tez problemy z hormonami, a nawet od kręgosłupa kręgów szyjnych itd. Mam to samo. Bede sprawdzać teraz hormony ale wiem ze od pracy i pozycji pochylonej głowy w dol tez mogą byc zawroty
gość
12-04-2022, 15:45:36

Hej, czy ktoś wie czy można latać samolotem mając torbiela szyszynki ?
gość
16-04-2022, 17:45:32

Gość 2022-04-12 17:45:36
Hej, czy ktoś wie czy można latać samolotem mając torbiela szyszynki ?
Hej u mnie w grudniu 2021 przypadkiem wykryto torbiel szyszynki 8mm x 8mm x 6mm. Po konsultacji z Panią doktor mogłam lecieć samolotem 4,5h. Według niej nie ma przeciwskazań do lotów. Ale lepiej abyś porozmawiał/a że swoim lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: