Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (956)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-11-2021, 17:09:27

Gość 2021-11-03 12:47:19
Dzień dobry,
u mojego 14-letniego syna badanie MRI bez kontrastu uwidoczniło dużą dwukomorową torbiel szyszynki ( 14 x 13 x 8 mm ). Syn nie odczuwał z jej powodu żadnych dolegliwości - nigdy nie boli go głowa, nie ma problemów z równowagą ani ze wzrokiem. MRI robione było z zupełnie innego powodu i torbiel została odkryta przypadkowo. Neurolog wysyła nas do neurochirurga, skierowała nas również na badanie markerów AFP i Beta HCG ( czekam na wyniki). Jestem przerażona, od trzech dni nie śpię, nie jem, nie mogę normalnie funkcjonować. Boję się wyniku markerów, boje się,żeby to nie było nic gorszego. Przeczytałam cały internet w temacie szyszynki, torbieli i guzów i nie mogę się uspokoić. Wizyta u neurochirurga ( dr Łukasz Klasa ze szpitala uniwersyteckiego w Krakowie) dopiero 15 listopada. Czy ktoś z was miał torbiel dwukomorową? Czy oznaczanie markerów jest standardem? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.Pozdrawiam,Ola
Ja nie słyszałem o torbieli dwukomorowej. Markerów nie miałem oznaczanych. Syn ma jakieś objawy wzrokowe? Problemy z pamięcią? Zmienił mu się czas snu? Jakieś ciśniecie w głowie?
gość
04-11-2021, 19:12:03

Witam, mąż od kilku lat zmaga się z bólami głowy, które występowały czasami 3 razy 2 tygodniu a czasem 1 i odkąd pamięta lekarze przepisywali mu Efferalgan Cideine. W zeszłym roku sytuacja się zmieniła. Mąż w maju przeszedł Covid i problem z bólami głowy się nasilił. Głowa bolała go prawie codziennie i dopiero kilka tabletek przeciwbólowych pomagało. Byliśmy z tym u kilkunastu neurologów różnie z NFZ i prywatnie. Mąż był leczony kilkoma różnymi terapiami na migrenę i nic, operacja krzywej przegrody i nic, leczenie antydepresantami i nic. W końcu dostał skierowanie na MR i wyszła torbiel szyszynki 20x18x11mm od maja zeszłego roku do tego badania w czerwcu stan męża znacznie się pogorszył, codzienne bóle głowy, wymioty, drętwienie twarzy, niepamiętanie sytuacji które działy się chwilę wcześniej. Aktualnie mąż jest po 2 MR wymiary 22x17x15mm (MR wykonane w tej samej pracowni) a na ból głowy nie pomaga mu już nawet tramal, który dostał od neurologa. Czekamy na konsultację u neurochirurga. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację i takie objawy były spowodowane właśnie torbielą? Dajcie znać ja już tracę nadzieje
gość
04-11-2021, 19:49:34

Gość 2021-11-04 18:09:27
Dzień dobry,
u mojego 14-letniego syna badanie MRI bez kontrastu uwidoczniło dużą dwukomorową torbiel szyszynki ( 14 x 13 x 8 mm ). Syn nie odczuwał z jej powodu żadnych dolegliwości - nigdy nie boli go głowa, nie ma problemów z równowagą ani ze wzrokiem. MRI robione było z zupełnie innego powodu i torbiel została odkryta przypadkowo. Neurolog wysyła nas do neurochirurga, skierowała nas również na badanie markerów AFP i Beta HCG ( czekam na wyniki). Jestem przerażona, od trzech dni nie śpię, nie jem, nie mogę normalnie funkcjonować. Boję się wyniku markerów, boje się,żeby to nie było nic gorszego. Przeczytałam cały internet w temacie szyszynki, torbieli i guzów i nie mogę się uspokoić. Wizyta u neurochirurga ( dr Łukasz Klasa ze szpitala uniwersyteckiego w Krakowie) dopiero 15 listopada. Czy ktoś z was miał torbiel dwukomorową? Czy oznaczanie markerów jest standardem? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.Pozdrawiam,Ola
Ja nie słyszałem o torbieli dwukomorowej. Markerów nie miałem oznaczanych. Syn ma jakieś objawy wzrokowe? Problemy z pamięcią? Zmienił mu się czas snu? Jakieś ciśniecie w głowie?
Syn nie ma absolutnie żadnych problemów ze strony oun, śpi doskonale, pamięć w porządku. Dno oka w porządku, brak bólu głowy, brak problemów z równowagą,żadnego uczucia uścisku w głowie. Badanie MRI robione było z zupełnie innego,nie powiązanego z tego typu dolegliwościami powodu.
Markery B-hcg i AFP na szczęście wyszły ok.
Znalazłam informację,że torbiele dwukomorowe występują,rzadziej niż jednokomorowe,ale występują. Mam nadzieję,że wizyta u neurochirurga mnie jakoś uspokoi.
gość
04-11-2021, 19:55:17

Gość 2021-11-04 18:01:42
Gość 2021-11-02 22:25:54
Dzień dobry,
Jestem 3 tygodnie po operacji usunięcia torbieli szyszynki.Moja miała wymiary 26x17x16. Miałam zawroty głowy i problemy ze wzrokiem. Operowana byłam w szpitalu Wojewódzkim w Gdańsku. Operacje przeszłam bez powikłań , czuje się bardzo dobrze,zawrotów ani bólu głowy nie mam.Jedynie pozostał po operacji problem ze wzrokiem , zanim złapie ostrość chwilę to potrwa, lekarze uprzedzali że wzrok może się ustabiluzwac dopiero po kilku miesiącach
Można wiedzieć, kto operował?
Dr Wojciech Wasilewski
gość
13-11-2021, 10:20:26

Dzień dobry,
Ja też miałam te badania bo torbiel po kontraście się wzmacniała. Na szczęście wszystkie wyszły dobrze.
S.
gość
26-11-2021, 05:42:28

belina 2012-04-05 01:50:12
Witam, mam na imie Karolina, mam 33 lata 9prawie:) ) i dwa miesiace temu zdiagnozowano u mnie torbiel szyszynki. Nie bylo to przydpakowe, od lat zmagam sie z koszmarnymi migrenami. Pierwsza pojawila sie 7 lat temu, trwala jakies 10 godzin, ale zwalilam to na karb przegrzania sloncem. W ciagu nastepnych miesiecy migreny zdazaly mi sie co 2-3 tygodnie, pracowalam wtedy w prywatnej przychodni i dosc szybko zaliczylam wszystkich wymaganych specjalistow. Wykryto miedzy innymi dyskopatie w odcinku szyjnym, co moglo powodowac migreny, neurolo zasugerowal, ze taka moja uroda i ze migreny wywolal udar cieplny a okulista stwierdzil nadcisnienie w oczach. Zeby wyeliminowac jaskre przeszlam wszystkie mozliwe badania okulistyczne, jaskry nie wykryto, ale postawiono diagnoze, tzn ze migreny mam od duzego nadcisnienia w oczach. Dostalam kropelki do oczy, ale sama zainteresowalam sie medyzyna chinska i zakupialm urzadzenie do masazu miedzy innymi glowy - faktycznie pomoglo. Lagodzilo migreny, a ze masowalam sie codziennie, po dwoch miesiacach migreny ustapily calmkowicie. 3 lata spokoju i wiosna 2009 dostalam pierwszego z licznych bardzo silnych napadow migreny. Ataki powtarzaly sie srednio co miesiac, trwaly 2-3 dni, czasami nie bylam w stanie wstac z lozka, silny swiatlowstret i wrazliwosc na dzwieki, a bl zawsze najwiekszy w prawym oku. Poszlam do neurologa, diagnoza - taka moja uroda. Dodam, ze wspominalam neurologowi, ze mialam w przeciagu pol roku 2 epizody z bardzi silnym uderzeniem w glowe... Nie chcial skierowac na badanie. Zaczelam czytac o migrenach, o tym co moze je wywolywac i znalazlam u siebie prawidlowosc - migrene mialam zawsze w pierwszym dniu miesiaczki. Dodam, ze od kilku lat biore hormony ze wzgledu na endometrioze (mialam tak silne miesiaczki, trwajace nawet ponad 3 tygodnie, ze przeszlam 2 lyzeczkowania macicy). Migreny trwaly nadal, poszlam do kolejnego neurologa, tym razem prywatnie i to samo, taka moja uroda, badan nie trzeba robic. Poltora roku temu zmienilam lekarza rodzinnego, ktory sie uparl, ze znajdzie przyczyne migren. Kolejny neurolog i znowu to samo - taka moja uroda, nie trzeba robic badan. Pojawily sie kolejne objawy (nie wiem czy zwiazane z torbiela), przewlekle zmeczenie. Mimo ze sie w nocy wysypialam, nie mialam zadnej meczacej czy stesujacej pracy, wiecznie bylam zmeczona, czasami nie mialam sily wejsc na 1 pietro, bo nogi sie pode mna uginaly. No ispalam w ciagu dnia. Takie epizody zdazaja mi sie do dzis, trwaja okolo 1-2 miesiecy i mijaja na 1-2 miesiace. Czasami uczucie, ze zaraz zemdleje, sporadyczne zawroty glowy. O tym, ze migreny mam w pierwszy dzien miesiaczki w koncu wspomnialam mojemu ginekologowi, natychmiast zmienil mi leki na najmniejsza dawke, oczywiscie wczesniej zlecajac badania. Po zmianie hormonow migreny zaczely sie pojawiac zawsze w okresie, kiedy nie biore pigulek ale w roznych dniach, niekoniecznie w pierwszym dniu miesiaczki, wiec co miesiac mam tydzien z glowy, bo nie wiem kiedy mnie dopadnie i na wszeliki wypadek nie umawiam spotkan sluzbowych. Do tego migreny zaczely sie pojawiac bez ostrzezen takze w trakcie brania tabletek, wiec mam je 2 razy w miesiacu. Rozne rzeczy wywoluja u mnie migreny, halas, wysilek fizyczny, silny stres itp. Od roku nie chodze na koncerty, iprezy, do kina, na dyskotegi, unikam zadymionych pomieszczen... Uwielbiam prace na dzialce, ale coraz mniej moge robic, bo wszystko juz prawie wywoluje migreny. 4 miesiace temu moja lekarka ponownie wyslala mnie do neurologa, wizyte udalo mi sie umowic z dnia na dzien i szok - dostalam skierowanie na tk. Wykryto zmiane odpowiadajaca torbieli szyszynki. Wczoraj mialam MR i wyszla torbiel szyszynki 13/8/9 mm. Nie wiem, czy te wszystkie moje dolegliwosci maja z tym zwiazek i co dalej? Od 2 tygodni znowu jestem wiecznie zmeczona, nic tylko bym spala....Ostatnia migrena trwala 4 dni, nigdy jeszcze nie mialam tak dlugiej. Przynajmniej w koncu dostalam leki, ktore pomagaja, migrena na 6-8 godzin ustepuje, tzn bol glowy, ale chodze przy tym jak nacpana... I juz nie mam pomyslow, co robic. Moj neurolog powiedzial, ze torbiel szyszynki nie powoduje migren, ale skoro sa, to pewnie trzeba usunac... To kurde, co to za lekarz?[/CYTAT
Jak zakończyła się Pani historia?
gość
15-01-2022, 06:20:25

Cześć, wykryto u mnie torbiel przez duże migreny. Niestety torbiel też jest duża...nie wiem czy jedna z wiekszych na forum 15x9x22 i to mnie własnie ten rozmiar przeraża. Dodam, że czasem boli mnie głowa (bóle migrenowe i napięciowe) jednak znam przyczyny wieć nie jest to czesto. Natomiast opŕócz tego mam jeszcze jeden objaw na srodku głowy czuje ucisk. Jakbym nosila z 20 km ..nie jest to ból lecz bardziej taki dyskomfort. Bylam u neurologa, który skierowal mnie to neurochirurga.czekam na wizytę.
gość
16-01-2022, 07:36:34

Jeszcze zapytam czy z taka torbiela 15 mm mozna ćwiczyć normalnie?
1 rezonans byl bez kontrastu drugi zrobic z kontrastem?
gość
19-01-2022, 07:25:55

Gość 2022-01-16 08:36:34
Jeszcze zapytam czy z taka torbiela 15 mm mozna ćwiczyć normalnie?
1 rezonans byl bez kontrastu drugi zrobic z kontrastem?
Mój syn ma torbiel 14 mm x 13 mm x 8 mm. Neurochirurg w trakcie wizyty pozwolił na normalną aktywność fizyczną.
Co do MRI, to u nas pierwsze było bez kontrastu i neurochirurg zlecił kolejne badanie z kontrastem,żeby sprawdzić wysycanie ściany torbieli etc. Robiliśmy również markery AFP i bata HCG. Teraz czekamy na MRI z kontrastem - termin mamy 10 lutego i już bardzo się boję .
Po MRI będziemy mieć kolejną wizytę u neurochirurga,żeby ocenić obraz torbieli i jeśli od ostatniego badania bez kontrastu,które było 30 września do badania 10 lutego nie będzie zmian w wielkości torbieli, no i przede wszystkim kontrast nie wykaże niczego niepokojącego, to następne kontrolne MRI za 1,5 roku.
gość
19-01-2022, 11:41:47

dziękuję za odpowiedź. Zrobię zatem z kontrastem, jeszcze porozmawiam z lekarzem. 3mam kciuki za syna jest młody więc hormony mogą spowodować jeszcze wchłonięcie lub zmniejszenie torbieli.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: