Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-07-2021, 16:45:13

Witajcie. Ja mam zdiagnozowaną torbiel szyszynki jakoś 3 lata temu. Diagnozowałam się z powodu ogromnych zawrotów głowy. Moja torbiel w.zeszlym toku miała 11 mm. Niby lekarz twierdzi że zawroty głowy nie od torbieli ale jeśli nie to od czego...ktoś z was miał zawroty? Dodatkowo nerwica depresja, problemy ze snem...pogorszenie wzroku w jednym oku. Masakra
gość
25-07-2021, 19:33:50

Ja zawrotów nie mam. Ale innych objawów całe spektrum. Obecnie jest już trochę lepiej. Największym problemem teraz jest chyba bezsenność w nocy połączona z ogromną sennością w dzień i codziennym bólem głowy. Chroniczne zmęczenie jakoś przezwyciężam ale nie na tyle by nadawać się do powrotu do pracy. Koszmar.
Jeżeli moje dolegliwości nie pochodzą z szyszynki (od ostatniego postu wykluczono mi jeszcze boreliozę i choroby tarczycy) to zostaje tylko jedna odpowiedź: szczepionka na kowida. Zachorowałam tydzień po pierwszej, pogorszyło się tydzień po drugiej a teraz (10 tydzień) bardzo powoli mija. Tak wolno że różnice widzę tylko jak czytam własny opis choroby z przed tygodnia, bo z dnia na dzień to się nie rzuca w oczy. Lekarze mówią że to niemożliwe ale to jedyna teoria której nie ma jak sprawdzić. A sama się prosiłam o szczepionkę. Już nie wiem co myśleć... EwaD
gość
31-07-2021, 16:00:03

Gość 2019-04-04 10:14:10
WITAM. Jestem po operacji guza szyszynki, operacje miałam 4 miesiące temu. mam pytanie do osób które są rownież po operacji czy odczuwają jakieś dolegliwości. Będę wdzięczna za opinię
Czesc jestem po operacji torbieli szyszynki 1.07.21 mam bardzo duze codziennebole w placie czolowym i w oczodolach.Boli mnie okolica rany ale to raczej normalne. Natomiast bole oczu czola i prawej skroni sa nie do wytrzymania.
gość
01-08-2021, 18:43:35

Gość 2012-03-13 11:38:49
Witam,
czy mogłaby prosić o link do artykułu o genezie torbieli.
dziękuję i pozdrawiam
gość
01-08-2021, 18:45:44

Gość 2021-07-31 18:00:03
WITAM. Jestem po operacji guza szyszynki, operacje miałam 4 miesiące temu. mam pytanie do osób które są rownież po operacji czy odczuwają jakieś dolegliwości. Będę wdzięczna za opinię
Czesc jestem po operacji torbieli szyszynki 1.07.21 mam bardzo duze codziennebole w placie czolowym i w oczodolach.Boli mnie okolica rany ale to raczej normalne. Natomiast bole oczu czola i prawej skroni sa nie do wytrzymania.
gość
01-08-2021, 18:48:56

Bardzo mi przykro, czy ból ustępuje? Pytam poniewaz jestem przed taka decyzja o operacji. Czy mozesz napisac gdzie robilas? Kto operowal?
gość
12-08-2021, 03:42:07

Gość 2021-08-01 20:48:56
Bardzo mi przykro, czy ból ustępuje? Pytam poniewaz jestem przed taka decyzja o operacji. Czy mozesz napisac gdzie robilas? Kto operowal?
A u Ciebie, skąd taka decyzja? Dlaczego zabieg? Jakie wymiary? Kto się podejmie?
gość
12-08-2021, 19:42:03

Cześć ja mam 23 lata w grudniu zaczęło mnie kłuć po prawej stronie głowy w 1 miejscu. Dosłownie kilku sekundowe ukłucia powtarzające się co 5,20 minut. Trwało to 1,5 dnia. Od tego momentu miałam codziennie po kila razy takie czucie głowy, nie był to ból tylko uczucie takie jakby ktoś mocniej złapał za rękę tylko że w głowie. W rezonansie wyszła torbiel 14x14x8mm. W drugim rezonansie po 3 miesiącach nie było żadnych zmian. Z powodu wzmacniania się torbieli po podaniu kontrastu miałam robione badania hormonalne w kierunku guza ale na szczęście wszystko ok. Jakoś od marca nie mam już tych "boli" codziennie ale np. Co 2-3 tyg przez kilka dni. Po obserwacji wnioskuję że bóle pojawiają się często po schylaniu.
gość
14-08-2021, 10:19:50

Hej! Właśnie mam zdiagnozowana torbiel szyszynki. Tak się zastanawiam czy są szanse ze się wchłonie sama? Nie chciałabym mieć operacji na mózgu. Poza tym jak duża jest blizna? Czy goli się głowę przed operacja?
gość
14-08-2021, 19:05:18

Zdiagnozowana Torbiel szyszynki nie równa się operacji. Przeogromna większość jest tylko kontrolnie sprawdzana rezonansem co kilka lat i żyje się z nią do starości. Ale wszystko zależy od rozmiaru i tego czy daje objawy czy nie (oczywiście pod warunkiem że lekarze uznają że objawy pacjenta są spowodowane tą torbielą). Jak duża jest twoja i co ci dolegało zanim ją wykryto?
EwaD

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: