Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (960)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
20-02-2015, 18:39:49

Witam...od dawna wiedziałam, że mam zniszczony kręgosłup szyjny...drętwienie głowy, twarzy, ból, zawroty itd...też dolegliwości przypisane kręgosłupowi, aż kiedyś przy MR niechcący ktoś opisał szyszynkę. Torbiel szyszynki niby można z tym żyć, ale jak trafiłam do neurolog wyjaśniła mi, że trzeba pinować. Na ten moment po MR wiem, że moja torbiel sie ciut powiększyła. Rehabilitacja mojego kręgosłupa to niby odrębna sprawa, a jednak ma wpływ na samopoczucie. Zmniejszyły mi sie zawroty, ból nie jest stały, są momenty, że przechodzi
Początkująca
20-02-2015, 18:47:24

Niestety drętwienie głowy, twarzy... utrzymuje się nadal...I martwi mnie to ... Czy ktoś miał podobnie i jakiś lek pomógł. Ja brałam Milgammę, a ostatnio Niwalin...jest poprawa ale nie ma tak, żeby całkiem przeszło... A może tak juz ma byc przez tą torbiel? Jeśli ktoś może coś ze swojego doświadczenia napisać to proszę i z góry dziękuję. Pozdrawiam wszystkich torbielkowców
gość
14-03-2015, 23:26:44

Witajcie,
Jestem mamą 11latka, u którego dwa tygodnie temu wyryto torbiel szyszynki. Jest niewielka, ma 4 mm. Robiliśmy badania w związku z migrenowymi bólami głowy oraz mdłościami/wymiotami które miewa od czasu do czasu. Co ciekawe to był jego drugi rezonans. Poprzedni, wykonany 8 miesięcy temu w opisie nie miał torbieli. ale opis w ogóle był skąpy więc nie wykluczone, że zostało to po prostu pominięte.
Pojutrze idę z wynikami do dr Ejbla, neurochirurga z Niekłańskiej (jesteśmy z W-wy) na konsultację i mam olbrzymiego stracha przed tą wizytą. Jestem straszną panikara jeśli chodzi o kwestie zdrowotne (dzieci w szczególności). Dodatkowo syn ma wadę serca więc nie chcę nawet myśleć o operacji neurochirurgicznej.
Przeczytałam już cały wątek i w sumie jest dużo optymistycznych wpisów. Mam nadzieję, że równie optymistyczne wieści usłyszę od neurochirurga.
Pozdrawiam
Dorota
gość
08-04-2015, 21:52:12

Najlepsi neurochirurdzy w polsce specjalizujacy sie w dziwactwach w glowie sa w warszawie , panowie prof grzegorz zielinski i prof andrzej koziarski , przyjmuja w przychodni lekarzy wojskowych. Tez mam guza szyszynki i jade niedlugo do warszawy na konsultacje.mam kawalek drogi, bo mieszkam we wroclawiu ale widzialem wiele opini o panach profesorach. Ja mam torbiel ca 1,2 x0,9 cm ale w tym wszystkim nie wielkosc jest wazna ale skutek jej oddzialywania, tzn objawy jakie za soba niesie.u mnie przez 5 lat byl spokoj i tylko bol glowy, raz silny, raz slaby a potem znow mocny ale dalo sie zyc i spac nie moglem nocami, nie przez bol tylko mi sie nie chcialo, jednakze od kilku miesiecy objawy sie zmienily i teraz ciagle jestem senny, pogorszyl mi sie wzrok i co gorsza wzroslo cisnienie srodczaszkowe. Musisz kontrolowac nie tylko wzrost torbieli ale bacznie przygladac sie zmianom w funkcjonowaniu. Mnie prawdopodobnie czeka operacja poniewaz te symptomy jednoznacznie na nia kwalifikuja i ciesze sie ze bede w dobrych rekach panow profesorow.teraz na koniec, pamietaj ze wiara daje sily i ogromne mozliwosci i nie wolno nam przestac wierzyc, a jesli jest wzmocniona przez wiare i wstawiennictwo Boga, to wowczas na pewno bedziesz w dobrych rekach, ja wierze, wierze ze moj Bog dajac mi takie doswiadczenie nie pozwoli mnie skrzywdzic i da mi sile bym godnie sie z tym uporal i wyszedl obronna reka, czego i tobie z calego serca zycze.
Początkujący
19-04-2015, 18:48:50

Witam mam pytanie czy mając Torbiel Podpajęczynówki można trenować sztuki walk ?
gość
30-04-2015, 09:29:01

Czy ktoś z was miał guza okolicy szyszynki? Czy da się to wyleczyć? U mojej mamy wykryto takiego guza 16 mm. Generalnie badania były robione w 2 różnych miejscach. W Gnieźnie gdzie był robiony rezonans i tomografia stwierdzono, że to torbiel i wykluczono guza, natomiast w Bydgoszczy neurochirurg stwierdził, że to guz , nowotwór. Masakra jakaś. Może ktoś wie czy można wyleczyć takiego guza, zakładając, że jest to jednak guz. Dodam, że poza bólami głowy, które były powodem zrobienia rezonansu i tomografii moja mama nie ma żadnych innych objawów. Żadnych zawrotów głowy, pogorszenia widzenia, zaburzeń równowagi - nic z tych rzeczy. Jakiś czas temu przez kilka dni drętwiała jej ręka w nocy, ale ten objaw szybko ustąpił. Bóle głowy też od kilku miesięcy nie powracają. Co o tym myślicie?
gość
05-05-2015, 19:32:22

Moja torbiel ma rozmiar 10x6mm dowiedziałam się o niej przypadkiem.od kilku miesięcy mam bóle głowy,jestem ciągle zmęczona a do tego zaniki pamięci neurolog kazał zrobić rezonans.wyszła torbiel na szyszynce jestem przerażona nie wiem czy powinnam skontaktować ten wynik z neurochirurgiem? Wyczytałam że z taką torbiela żyje się normalnie a operuje bardzo rzadko.ale i tak mnie to nie uspokoiło możecie polecić jakiegoś dobrego neurochirurga?
gość
12-05-2015, 18:27:30

Witajcie
Dziś byłam z wynikiem rezonansu u neurologa.Lekarz nawet nie obejrzał płyty z badaniem przeczytał tylko opis. Powiedział że ta torbiel to nic groźnego jest mała bo 10x6mm i ze na ogół te torbiele nie rosną więc nie ma się czym przejmować....i teraz nie wiem czy powinnam jeszcze konsultowac ten wynik z neurochirurgiem? Neurolog powiedział też że rezonans mogę zrobić za jakieś 2,3 lata a jak nie będę miała żadnych objawów to wogole mogę go nie robić.......
gość
26-05-2015, 20:11:18

Witam, też mam torbiel szyszynki (9x7mm) i nietypowego mikrogruczolaka przysadki, wykryto jeszcze coś o średnicy 12mm w zatoce szczękowej. U mnie zaczęło się około 5 / 6 lat temu. Ciągle bolała mnie głowa, niekiedy nawet nie mogłam wstać z łóżka ale tłumaczono to okresem rozwoju dojrzewania. Teraz mam 19 lat i nadal cały czas boli mnie głowa, już nawet nie pamiętam jak to jest gdy głowa nie boli. pierwszy rezonans miałam 3 lata temu i wtedy wyszły już pasma na przysadce i torbiel jednak wszyscy lekarze zwracali uwagę tylko na przysadkę. Niedawno miałam powtarzany rezonans i zmiany się powiększyły (teraz już mam w opisie mikrogruczolaka). Zmian hormonalnych nie mam. Wkońcu wczoraj byłam u dobrego neurochirurga . Pierwszy doktor który zwrócił uwagę na torbiel , że to może być przyczyna moich dolegliwości. Powiem szczerze że wcześniej sama nie zwracałam na to uwagi bo każdy mówił wcześniej o przysadce. Doktor powiedział że z tym się normalnie żyje bo nie jest to nowotwór więc jestem spokojna. Jednak po przeczytaniu tutaj niektórych wpisów troszkę się zaniepokoiłam.
Czy z tym można rzeczywiście robić wszystko i nie ma jakichkolwiek przeciwskazań do niektórych rzeczy jak np. latanie samolotem ?
Serdecznie pozdrawiam, Klaudia
gość
11-07-2015, 17:36:09

witam wszystkich serdecznie szukam informacji w calym necie i nie moge nic znalesc , czytam ten temat od poczatku ( jestem w polowie ilosci stron i czytam dalej) ale juz chcialam zapytac czy ktos moze spotkal sie z szyszynka torbielowata???? wszedzie czytam i tak samo mowil neurolog e torbiel na szyszynce jest zawsze jedna max 2 a u mojej corki znaleziono wielotorbielowata... podejrzewaja szyszyniaka , mialysmy robiony rezonans kontrolny po 6 miesiacach wymiary nadal sa takie same 18x16x12 (glebxszerxwys) , bylysmy z tym na odziale onkologi oznaczyli markery nowotworowe , wyniki na szczescie wyszly ok , teraz bylysmy w poradni onkologicznej bo po kontrolnym rezonansie opisujacy rezonans upieraja sie ze to wyglada jak nowotwor jak szyszyniak , kolejne markery sa ok w poniedzialek mam zadzwonic do pani onkolog poniewaz chciala nam zrobic rezonans w Bydgoszczy u nich na onkologi zeby ich radiolodzy to zobaczyli niestety narazie brak terminow rozmawiala z szefem szpitala czy oddzialu a ten po zapoznaniu sie z wynikami powiedzial ze skontaktuje sie z jakims neurochirurgiem z warszawy i w poniedzialek powiedza mi co dalej , pani dr uspokoila mnie tez ze jak widac to nie rosnie wiec napewno nie jest zmiana zlosliwa nie mniej w karte wpisala corce niezlosliwy nowotwor mowila cos o operacji ale to w ostatecznosci, narazie obserwacja i konsultacje, nie mniej zastanawia mnie ze podacz rozmowy z szefem w mojej obecnosci powtarzala do niego kilka krotnie przez telefon ze "ulega wzmocnieniu kontrastowemu" nie wiem co to oznacza
moze napisze tu wynik rezonansu w badaniu MR uwidoczniono powiekszona szyszynke, ktora wykazuje przebudowe torbielowata: osiaga wymiary 18x16x12 (glebxszerxwys), uwypuklona jest nieco do swiatla komory II-ciej , przylega bezposrednio do wzgorkow gornych blaszki pokrywy. Przylega rowniez bezposrednio do zyl wewnetrznych i wielkiej mozgu- bez ewidentnej impresji.
-zmiana jest mocno odgraniczona, nieco policykliczna
-dominuje komponenta plynowa zmiany, zaznaczona jej torebka oraz liczne przegrody ( glownie w czesci grzbietowej) ulegaja wzmocnieniu kontrastowemu
Calosc obrazu sugeruje obecnosc torbielowatego szyszyniaka.
poza tym cala reszta obraz typowy wszystko ok czy ktos spotkal sie juz z czyms takim???? nawet nie moge znalesc informacji co do tego opisu nierozumiem niektorych zdan
mam nadzieje ze ktos sie szybko odezwie 87 zabka zaraz sie zarejestruje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: