Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-01-2012, 18:54:49

Olu , nie spotkalam przypadku odrastania tego samego szyszyniaka, czytalam o odrastaniu gruczolakow( nagminne)przysadki mozgowej. Jednak moze szyszynka tworzyc nowe komorki niezlosliwego tworu( guza), ktore moga dawac przerzut do rdzenia kregoslupa , w tym celu podaje sie kontrast gadolinum, aby dokladnie wykonane zdjecia mozgu daly aktualny obraz co dzieje sie z szyszynka i komorami . Mialam gadolinum do rezonansu dwukrotnie , nie badz przerazona i nie wpadnij w panike , przez kilka sekund poczujesz rozpieranie we wszystkich zylach , na szczescie to niemile uczucie szybko odchodzi.
Sen to moja zmora, moja szyszynka produkuje za malo melatoniny ( tak mysle) lub mam stres lekowy z powodu tetniaka. Absorbuje mnie dniem i noca stad brak snu. Boje sie , ze peknie i bede sparalizowana i takie mysli zadreczaja mnie , lecz neurologa nie interesuje moje samopoczucie psychiczne.Nie beda operowac( embolizacja i klipsowanie).Zostalam sama ze swoim strachem.Kupuje chemicznie produkowana melatonine i truje sie.Dzisiaj spalam tylko 3 godz, wczoraj 1, nie pamietam kiedy przespalam 8 godz , chyba nigdy. Bywalo , ze nie spalam ani godziny przez 3 tygodnie. W dzien nie usne.Jak by cos jeszcze przypomnialo sie Tobie Olu to napisz , zawsze czekam.
gość
24-01-2012, 21:13:06

też mam torbiela szyszynki, średnicy 10mm, byłam u neurochirurga, który powiedział, ze to nic poważnego. Nie jestem pewna, ostatnio znowu mam mdłości, wrażenie, ze zaraz zemdleję i okropne, pulsujące bóle głowy. Jakiś dobry lekarz w Warszawie? macie jakieś namiary?
gość
27-01-2012, 16:19:17

Gość 2012-01-24 22:13:06 też mam torbiela szyszynki, średnicy 10mm, byłam u neurochirurga, który powiedział, ze to nic poważnego. Nie jestem pewna, ostatnio znowu mam mdłości, wrażenie, ze zaraz zemdleję i okropne, pulsujące bóle głowy. Jakiś dobry lekarz w Warszawie? macie jakieś namiary?
Jeśli chodzi o Warszawę, słyszałam, że w instytucie wojskowym przyjmuje lekarz o nazwisku Koziarski. Sama u niego nie byłam, bo znalazłam pomoc w Legnicy, ale słyszałam od Doroty, która również pisała na tym forum, że to bardzo dobry lekarz i że ją operował.
Pozdrawiam
Ola
gość
01-02-2012, 22:13:41

Witam wszystkich!
Jestem lekarzem i tez mam torbiel szyszynki - to brzmi jak jakies wyznanie z AA;)) ale do rzeczy .. Widze ze ogolna panika na forum.
Spokojnie - każdy teoretycznie moze to miec, torbiel szyszynki o jakich tutaj piszecie (moja 3mm) nie maja zadnego wpływu na zdrowie. Traktujcie to jako swoją urodę i tyle:) bez paniki!
U mnie wyglądało to tak ze MR zrobiłem przypadkowo bo testowano na mnie nowy sprzęt:) i powiem wiecej ! Na 5 osób ktore sie poddaly dobrowolnie temu badaniu - u 3 wykryto torbiel szyszynki;) wiec jak widzicie to dosc bardzo pOwszechny problem. Wg danych statystycznych ok. 4% ludzi poddanych MRI ma wykrywana torbiel szyszynki;)
Sadze ze statystyka jest bardzo niedoszacowana. Wiec witamy w elitarnym klubie 4%;) ja tak do tego podchodze;)
Pozdrawiam wszystkich tutaj i jak nie radzicie sobie z torbielami (ppd wzgledem nerwicy i zadreczania i po mimo tego ze lekarze mówią wam ze to nic groznego a wy dalej swoje - to polecam psychologa;) )
Marcin
gość
19-02-2012, 15:35:29

Luudzie.! :*** sieeeeema.
Jest sprawa. Po operacji usunięcia szyszyniaka miałam na rok przyznaną niepełnosprawnośc w stopniu umiarkowanym. Za dwa miesiące minie mi ten okres, ale dalej miewam czasami bóle głowy, zwłaszcza na zmiane pogody itd. Chciałam się was poradzić, co mam zrobić teraz. wszyscy mi trabią, że mam dalej składać jakieś wnioski, może nawet o rentę z tytułu niepełnosprawności, ( bo niepełnosprawnośc mam przyznaną od 2009 roku, czyli wstecz, od momentu wykrycia torbieli szyszynki..
Interesuje mnie też, czy jest po takiej operacji mo,żliwe jakieś sanatorium, czy coś, bo też wiele o tym słyszałam, i nie wiem, do kogo mam sie zgłosić z takimi rzeczami . Pomóżcie jak coś wiecie na ten temat.
Pozdrawiam Was gorąco. !
Ola
Forumowiczka
19-02-2012, 20:45:11

Gość 2012-02-19 16:35:29 Luudzie.! :*** sieeeeema.
Jest sprawa. Po operacji usunięcia szyszyniaka miałam na rok przyznaną niepełnosprawnośc w stopniu umiarkowanym. Za dwa miesiące minie mi ten okres, ale dalej miewam czasami bóle głowy, zwłaszcza na zmiane pogody itd. Chciałam się was poradzić, co mam zrobić teraz. wszyscy mi trabią, że mam dalej składać jakieś wnioski, może nawet o rentę z tytułu niepełnosprawności, ( bo niepełnosprawnośc mam przyznaną od 2009 roku, czyli wstecz, od momentu wykrycia torbieli szyszynki..
Interesuje mnie też, czy jest po takiej operacji mo,żliwe jakieś sanatorium, czy coś, bo też wiele o tym słyszałam, i nie wiem, do kogo mam sie zgłosić z takimi rzeczami . Pomóżcie jak coś wiecie na ten temat.
Pozdrawiam Was gorąco. !
Ola
Ola ,witam 30 dni przed datą zakończenia orzeczenia ,należy złożyć ponowny wniosek z kompletem dokumentów medycznych ,oraz ksero obecnego orzeczenia . Najlepiej gdyby ten wniosek wypełnił lekarz specjalista np.neurolog lub neurochirurg / myslę ,ze obecnie jesteś pod kontrolą lekarza/ , trzeba się nabiegać aby te wpisy i dokumenty pozbierać , radzę więc już się za to wziąć. Jeżeli przyznają grupę to wtedy mozna się starać o turnus rehabilitacyjny z PFRON , wtedy oni finansują 80% . Mówię tu o Orzecznictwie o Niepełnosprawności , bo rentę to przyznaje ZUS i tam też trzeba pobrać wniosek , złozyć i czekać na "wyrok". Można też składać wnioski do ośrodków rehabilitacyjnych / każdy ma własne wnioski/ lub starać się o senatorium , to wypisuje lekarz i składa się NFZ i niestety wszędzie się czeka ,ale warto próbować , zawsze się gdzieś miejsce znajdzie. Myslę ,że chociaż trochę pomogłam, jeżeli jeszcz będą pytania , to w miarę mojej wiedzy podpowiem. Powodzenia . Gosia
gość
20-02-2012, 18:51:42

Ola ,witam 30 dni przed datą zakończenia orzeczenia ,należy złożyć ponowny wniosek z kompletem dokumentów medycznych ,oraz ksero obecnego orzeczenia . Najlepiej gdyby ten wniosek wypełnił lekarz specjalista np.neurolog lub neurochirurg / myslę ,ze obecnie jesteś pod kontrolą lekarza/ , trzeba się nabiegać aby te wpisy i dokumenty pozbierać , radzę więc już się za to wziąć. Jeżeli przyznają grupę to wtedy mozna się starać o turnus rehabilitacyjny z PFRON , wtedy oni finansują 80% . Mówię tu o Orzecznictwie o Niepełnosprawności , bo rentę to przyznaje ZUS i tam też trzeba pobrać wniosek , złozyć i czekać na "wyrok". Można też składać wnioski do ośrodków rehabilitacyjnych / każdy ma własne wnioski/ lub starać się o senatorium , to wypisuje lekarz i składa się NFZ i niestety wszędzie się czeka ,ale warto próbować , zawsze się gdzieś miejsce znajdzie. Myslę ,że chociaż trochę pomogłam, jeżeli jeszcz będą pytania , to w miarę mojej wiedzy podpowiem. Powodzenia . Gosia
Gosiu, dziękuję Ci bardzo za rady. Juz wiele słyszałam, o tym, że trzeba coś dalej robić, ale nie bardzo wiedziałam, gdzie się z tym udać i co dalej robić...
Od jutra zabiorę się za kompletowanie dokumentów i ponownie złożę wniosek o niepełnosprawność, a także postaram się, o przyznanie mi jakiejś rechabilitacji, myslę, że udam się najpierw do lekarza rodzinnego, gdzie wypytam o to, gdzie mozna składac wnioski o rechabilitacje w naszym rejonie, później, jak juz się wszystkiego dowiem, pojade do swojego neurochirurga, żeby wypełnił mi wniosek o rechabilitacje. Jak juz sie czegos dowiem, to dam o tym znać.
jeszcze raz baaaardzo Ci dziękuję.
Pozdrawiam gorąco :d
Ola
gość
20-02-2012, 18:54:54

Gosiu, dziękuję Ci bardzo za rady. Juz wiele słyszałam, o tym, że trzeba coś dalej robić, ale nie bardzo wiedziałam, gdzie się z tym udać i co dalej robić...
Od jutra zabiorę się za kompletowanie dokumentów i ponownie złożę wniosek o niepełnosprawność, a także postaram się, o przyznanie mi jakiejś rechabilitacji, myslę, że udam się najpierw do lekarza rodzinnego, gdzie wypytam o to, gdzie mozna składac wnioski o rechabilitacje w naszym rejonie, później, jak juz się wszystkiego dowiem, pojade do swojego neurochirurga, żeby wypełnił mi wniosek o rechabilitacje. Jak juz sie czegos dowiem, to dam o tym znać.
Ola
gość
20-02-2012, 18:56:47

Ola
gość
28-02-2012, 05:38:54

Witam. W reszlym roku dowiedzialam sie, ze mam torbiel na szyszynce 12mm na 15mm. objawy jakie mi towazysza to: zachwiania rownowagi, bardzo czeste i silne bole glowy prowadzaca az do wymiotow. po roku powtorzylam badanie i pojawila sie druga torbiel :(( 12mm 9mm. juz nie wiem co mAM ROBIC ;(.KOMPLETNIE SIE ZALAMALAM, BO NA TO WYCHODZI, ZE COS JEST NIE HALO SKORO PO ROKU POJAWILA SIE JESZCZE JEDNA.
ZROZPACZONA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: