Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (963)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-11-2011, 19:36:31

witam wszystkich
tak jak i wy też posiadam torbiel w głowie
niesty moja moja daje bardzo znać o sobie
silne bole zawroty ale najgorsze jest to nie moge pracowac z nia w swoim zawodzie
nie mam symetri w wykonywanej pracy
a z zawodu jestem fryzjerem
wiec tne fryzury tylko asymetryczne
a tak nie moze byc
mam do was wszystkich pytanie czy jest z was ktos na recie?
gość
05-12-2011, 17:21:00

witaj! Lekarze twierdza,ze nalezy nauczyc sie z tym zyc,a ZUS,ze na glowe kazdy moze przyjsc,sprobowac mozesz,ale to nikle szanse:( .Powodzenia,zdrowka i pogodnego nastawienia.Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
Token/Tolken
gość
29-12-2011, 15:28:11

Witajcie, dawno tu nie zaglądałam
Opisywałam wcześniej swój przypadek. Miałam torbiel szyszynki o wymiarach sięających prawie 3 cm. Byłam u wielu lekarzy, ale wszyscy twierdzili, że operacja jest niepotrzebna, bo z tym się żyje. W Kwietniu trafiłam na oddział neurochirurgii w Legnicy, z takim bólenm głowy, ze dosłownie nie wiedziałam, co się w okół mnie działo.. Zostałam przyjęta na oddział (dodam, że wszyscy tam są mili i uprzejmi) i miałam robiony rezonans i wiele innych badań. Lekarz powiedział mi, że owszem, torbiele szyszynki nie są operacyjne, JEŚLI NIE DAJĄ ŻADNYCH OBJAWÓW I NIE ROSNĄ. Ja zostałam poddana wręcz natychmiast operacji, bo miałam o wiele za wysokie ciśnienie śródczaszkowe. ( To dlatego miałam takie wrażenie, że rozpiera mi głowę) Z wyniku histopatologicznego dowiedziałam się, że był to SZYSZYNIAK. Czy ktoś z Was spotkał się może z taką nazwą?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, kontrolujcie swoje torbiele!
gość
29-12-2011, 15:29:28

Ola z Kamiennej Góry
gość
29-12-2011, 16:38:37

Olu , dzieki Tobie poczytalam o szyszynce . Czytalam z zapartym tchem , niby basn, dowiedzialam sie dopiero dzisiaj , ze szyszynka jest tak maciupenka niczym ziarenko ryzu. Czy to nie fantastyczna i zdumiewajaca informacja? Dam Tobie link , zebys poczytala innych tez zapraszam.Jak poczytasz to napisz , mnie tak zainteresowala szyszynka, ze bede ciagle "ksztalcic " sie w tym temacie.Nazywana jest tez krysztalowa komnata.
http//www.vismaya-maitreya.pl Kundalini_Krysztalowa_Komnata_sz
gość
02-01-2012, 18:37:15

Cześć.
"Gościu", dziękuję Ci bardzo za link. Artykuł przeczytałam, bardzo mi się podobał. Nigdy nie czytałam o szyszynce w "takiej wersji". Pozdrawiam Cię bardzo gorąco
Ola
gość
02-01-2012, 22:41:36

Olu , moja siostra miala oponiaka , ktory zoperowano jej kilkanascie lat temu , ma zastawke aby odprowadzala nadmiar plynu mozgowo -rdzeniowego.
Czy Twoj szyszyniak to pine-oblastoma czy pine-ocytoma, zreszta obydwa sa niezlosliwe. Szczescie , ze Ty i moja siostra nie mialyscie glejaka , bo ta postac jest zlosliwa.Nie pisalas czy masz zastawke. Jezeli zechcesz to napisz, duzo czytam i ucze sie o niedoskonalosciach mozgu, czesto wiele wad powstaje w zyciu plodowym , ja mam tetniaka mozgu , prawdopodobnie tez od urodzenia , ale tego nie stwierdzi sie, robie badania TK, Rezonans Magnet raz w roku celem obserwacji czy tetniak nie powieksza sie.Pozdrawiam
gość
12-01-2012, 13:52:13

Wtam!
Nie mam takiej zastawki, ani nic w tym rodzaju..
Nie wiem dokładnie co z tym szyszyniakiem.. Na tym wyniku jest napisane : Guz okolic szyszynki i trzeciej komory mózgu, dobrze odgraniczony, częściowo torbielowaty. W opracowanym wycinku obraz utkania zmiany, załączone wyniki badań immunohistochemicznych i dane kliniczne przemawiają za rozpoznaniem szyszyniaka.
Zabieg usuniecia tego dziadostwa miałam już prawie 9 miesięcy temu, ale ostatnio pojawiły sie u mnie dziwne i mocno nasilone objawy... dwu-trzydniowe ataki bólu głowy.. Bardzo silne. Krwotoki z nosa. oczopląs co jakiś czas również sie u mnie pojawia, ale to miałam też przed operacją, więc możliwe, że jest to wynik silnej wady wzroku ..
Jesli wiesz cos więcej na temat szyszyniaka, to prosze bardzo o odpowiedź, bo ja nic o tym właściwie nie wiem... Byłam u onkologa i radioterapeuty, kazali mi jedynie kontrolowac głowę badaniem Rezonansu, a potem zobaczymy.
3 Lutego mam wyznaczony właśnie rezonans, po badaniu napisze tutaj, czego sie dowiedziałam
Dziekuję, za zainteresowanie moim przypadkiem.
pozdrawiam Cie serdecznie i życze zdrowia, a właściwie braku zmian w rezonansie, żeby bylo wszystko ok;]..
Ola
gość
12-01-2012, 17:33:13

Witaj Olu, niepokojace jest Twoje samopoczucie, mam pewnosc , ze objawy ktore podajesz nie sa pochodzenia okulistycznego.Dobrze , ze za 3 tygodnie bedziesz miala rezonans , zapytaj czy z podaniem kontrastu o nazwie gadolinium. Wiedzialabym na co beda zwracac uwage, przy robieniu zdjec. Przykladowo zwraca sie uwage czy szyszyniak odrasta , czy pozostaje
bez zmiany wielkosci. Wazne jest jakiego rodzaju szyszyniak , jaka nazwa lacinska , czy pineoblastoma czy pineocytoma.Szyszyniaki tworza sie w cyklu plodowym , jesli nie daja objawow to nie operuje sie ich, dopiero jak u Ciebie powoduja nadcisnienie srodczaszkowe, powodujace rozpieranie i bole.Duzo czytam o malformacjach mozgu gdyz mam jak informowalam Ciebie tetniaka tetnicy szyjnej wewnetrznej.
Podanie tego srodka kontrastujacego umozliwia precyzyjne okreslenie w jakim stanie znajduje sie szyszynka czy nie tworza sie nastepne komorki tworzace guza . Szyszynka produkuje melatonine, substancje regulujaca nasz sen , czy spisz dobrze, to byloby wskazowka czy wszystko jest w porzadku.
Pozdrowienia i trzymam kciuki za udany rezonans.
gość
12-01-2012, 18:24:27

dziękuję za odpowiedź..
Nistety nie wiem dokładnie jaki to rodzaj szyszyniaka, bo to co Ci napisałam, to było wszystko co znajdowało się na kartce, która otrzymałam, napisane tam było o załączonych wynikach, ale ja dostałam tylko to, może u neurochirurga zostały jakieś inne papiery...;] Dowiem się, gdy będę na kontroli.
Rezonans będzie wykonywany z srodkiem kontrastowym, o którym piszesz, dla lepszego obrazu, aby w razie takiej ewentualności szybko wykryc nowe zmiany..
jesli chodzi o mój sen... Przed operacją miałam tak, że w dzień mogłam spać godzinami, ale gdy robiło sie ciemno wstawałam, odechciewało mi się spać... Po operacji spałam w dzień, ale w nocy nie miałam takiej bezsennoścvi, kiedy doszłam do siebie, spałam bardzo dobrze.. Przesypiałam noc, w dzień nie odczuwałam senności, ale teraz wróciło zachowanie sprzed operacji, w dzień oczy same mi sie zamykają, a w nocy przekręcam sie z boju na bok, nie mogąc zasnąć, a jesli juz mi się to uda, budzę się co chwilę... Mimo tego, ze w ciągu dnia nie śpie, chociaż odczuwam takową potrzebę.
Dziwnym objawem też według mnie tak długi już czas po operacji jest jakby... Pulsowanie w głowie? Gdzy na przykład wstaję z krzesła, nawet powoli, mam wrazenie, jakby rozpierało mi przez dłuzszą chwilę głowę, jakby zmieniało mi sie ciśnienie, czy coś w tym rodzaju...
Mam nadzieję, ze w rezonansie nic (odpukać) "ciekawego" nie będzie. Dzisiaj byłam tez na pobraniu krwi, zaleciłam ji to lekarka rodzinna, żeby sprawdzic, czy ogólne osłabienie i to krwawienie z nosa nie jest przyczyna niedoboru witamin, bądź jakiś ważnych w organiźmie pierwiastków.
czy wiesz moze, lub czytałaś, o takim przypadku rosnącego szyszyniaka, który po usunięciu odrasta??
Pozdrawiam ciepło :***
Ola

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: