Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-03-2011, 08:10:51

Mam pytanie do osób, które są po operacji torbieli i usunięciu szyszynki, jak się czujecie, czy przyjmujecie jakieś leki, np. melatoninę, czy objawy sprzed operacji ustapiły?
gość
24-03-2011, 21:51:38

NAJGORSZE CO MOŻECIE ZROBIĆ TO UDAĆ SIĘ DO SZPITALA W SOSNOWCU NA ODDZIAŁ PROF. mAJCHRZAKA!!!! W OGÓLE DO TEGO SZPITALA!!! ONI ZABILI MOJĄ SIOSTRĘ!! MIAŁA 32 LATA......NIEWIELKA TORBIEL SZYSZYNKI...OPERACJA SIE UDAŁA, NATOMIAST PO SAMEJ OPERACJI ŻADNEJ OPIEKI!!! ŻADNEJ ROZUMIECIE??!! DLACZEGO WCZEŚNIEJ NIE ZDAWAŁMYŚMY SOBIE SPRAWĘ JAKIE TO WAŻNE!! NIENAWIDZĘ TYCH LUDZI! TEGO SZPITALA!! MIAŁA TYLE PLANÓW...SLUB W TYM ROKU..PRAGNĘŁA DZIECKA.. PO 8 H OPERACJI OK 14 BUDZIŁA SIE NA SALI OGÓLNEJ PRZY NAS, ROZMAWIAŁA Z NAMI,WIECZOREM WYMIOTOWAŁA, ALE TO PO NARKOZIE...ROZUMIELISMY..RANO MAMA POJECHAŁA DO NIEJ, BYŁO ŹLE! ZGŁOSIŁĄ LEKARZOWI, ON NA TO ŻE TAK MA BYĆ! ŻE PO TAKIEJ OPERACJI TO 3 DNI JAKBY CZOŁG PO CZŁOWIEKU PRZEJECHAŁ!....PARĘ GODZIN PÓŹNIEJ MAMA BŁAGAŁĄ LEKARZA A ON DO NIEJ NA KORYTARZU ODPOWIEDZIAŁ COŚ W POSTACI "CZEGO?!" MAMA BŁAGAŁA ABY COŚ ZROBIŁ BO COŚ JEST NIE TAK!! ŻE NIE MÓWI, CIĘŻKO ODDYCHA, CHARCZY...A ON NA TO ŻE TO NIE JEGO PACJENTKA, ŻE JEJ LEKARZ JEST NA SALI OPERACYJNEJ!!! OK 14 TEGO DNIA MOJA KOCHANA SIOSTRA NA RĘKACH NARZECZONEGO USNĘŁA....TAK MU SIE WYDAWAŁO ŻE ZASNĘŁA....DOSZŁO DO ZATRZYMANIA KRĄŻENIA.....PRZESTAŁA ODDYCHAĆ NA JEGO RĘKACH...PIELĘGNIARKA JĄ REANIMOWAŁĄ RĘCZNIE...NIE MOGLI ZNALEŹĆ NICZEGO! RURKI DO INTUBACJI..LEKÓW..ZESPOŁU REANIMACYJNEGO!!!!!!!!!!!NICZEGO......PRZYWRÓCILI KRĄŻENIE...ALE WCZEŚNIEJ DOSZŁO DO OBRZĘKU PNIA MÓZGU, TO Z TEGO POWODU DOSZŁO DO ZATRZYMANIA KRĄŻENIA......SIOSTRA POD APARATURĄ LEŻAŁA JESZCZE OK 2 DNI....AZ ZEBRAŁA SIĘ SZANOWNA KOMISJA, KTÓRA ZNALAZŁA CZAS I ORZEKŁA ŻE JEJ MÓZG JUŻ NIE ŻYJE....WCZORAJ BYŁ JEJ POGRZEB.....BYŁA NAUCZYCIELKĄ...MOJĄ NAJLEPSZĄ PRZYJACIÓŁKĄ...
NIE ROZUMIEM JAK TO MOŻLIWE, ŻE PO TAKIEJ OPERACJI NIE MA ŻADNEJ OPIEKI, MONITORINGU PRZYNAJMNIEJ 2-3 DOBY....PO 8H OPERACJI PRZEWOZA PACJENTA (CZŁOWIEKA!!) NA SALE OGÓLNA I POZOSTAWIAJĄ SAMEMU SOBIE....ALBO ZWYCIĘŻYSZ ŚMIERĆ...ALBO NIE..
Początkująca
04-04-2011, 10:09:08

hejka.Ja tez witam Wszystkich .Jestem nowa na forum.Mam torbiel 1.5/1.8cm.Tez miałam rutynowe badanie rm w celu sprawdzenia migrenowych bóli ,no i wyszedł szok.
Miałam isc na powtórne badanie rok temu jak będa objawy ale nie poszłam bo zaszłam w ciąze,to moje drugie dziecko.
objawy mam migrenowe lekkie tj:lekki ból głowy,zaburzenia widzenia drętwienie ręki.Neurochirurdzy z Gdańska(akademia)powiedzieli że te objawy to sa często pozatorbielowe,choc większość łączy je z torbielami,a wcale to nie od niej.
Operacja u ludzi z takimi objawami i wielkościa nie jest wogóleeeeeeeee wskazana,bo to się często wchłania.
Ja tam jestem dobrej mysli,urodzilam dwoje dzieci a w ciązy czułam sie super,chociaż niby hormony pogarszają.Lekarze powiedzieli jeszcze że bardziej zagrażajace zyciu są hemoroidy i wrzody zoładka,hahahaha.
gość
04-04-2011, 10:30:19

Do Pań które obawiaja się porodu ,to uspokajam zrobilam wywiad i poród naturalny nie zagraza,ja urodziłam big dzidzie obydwie jedna 4.500,druga 4.760,było ciężko!!!!,a ja drobna kobitka roz.36.
Najgorsze jeśli występuje nadciśnienie
Początkująca
01-05-2011, 05:10:51

Witaj Abi,
Z tego co napisalas, mam wrazenie, ze bylas u neurochirurga w Warszawie, ktory mnie operowal.Stosuj sie do jego zalecen a wszystko bedzie dobrze. Ja po operacji torbieli szyszynki nie mialam zadnych problemow.Wprawdzie spotkalo mnie ostatnio inne nieszczescie.Uleglam wypadkowi samochodowemu i nastapil niewielki wylew , ale sie wchlonal a na tym miejscu powstala torbiel pajeczynowki i teraz czekam na wizyte u neurochirurga w Stanach, gdzie mieszkam, Mam nadzieje, ze wszystko sie dobrze zakonczy. Pozdrawiam serdecznie i zycze Ci powodzenia z torbielka. Wszystko bedzie dobrze. Nie martw sie. Najwazniejsze, aby miec to pod kontrola dobrego specjalisty !
Gość 2010-12-07 12:27:20 Trafnie powiedziane przez jednego z gosci. Ja tez czesto sie czuje jakbym byla w innym swiecie.....
Chyba wiekszosc z nas odczuwa lekkie otepienie. Stres tez oczywiscie robi swoje.

Jestem po kolejnej konsultacj neurochirurgicznej.
Tym razem bylam w Warszawie u profesora, ktory operowal jedna z naszych forumowiczek i mnosto innych ludzi z takimi zmianami jak nasze.

To prawda ze ogolna opinia o tym ze torbiel nie powoduje bolu i innych rzeczy.

Ale jednak kolejny lekarz powiedzial mi ze moze powodowac przyblokowanie przeplywu plynu mozgowo-rdzeniowego. No a wtedy to chyba odczujemy jakies objawy.

Profesor powiedzial ze,
przy stwierdzonej torbieli:

- konieczna jest ciagla obserwacja zmiany, poniewaz jezeli bedzie rosla - operacja konieczna

- zdarzalo sie ze czasem operowano kogos z mysla, ze usuwaja zwykla torbiel, a po badaniu histopatologicznym okazywało sie ze byl to guz.
Bywało tez odwrotnie, przy usuwaniu zmiany, która wydawała sie podejrzana, okazywało sie ze to zwykla niegrozna torbiel (ale jej wielkosc powodowala koniecznosc operacji)

- trzeba na siebie uwazac, starac sie nie schylac i nie dzwigac ciezkich rzeczy, bo wlasnie wtedy moze dojsc do lekkiego przyplokowania przeplywow

- za szczegolnie wazne uznal zwracanie uwagi na problemy ze wzrokiem, wszelkie nowe problemy oczne musza byc sprawdzone (wtedy np. wczesniej trzeba zrobic kolejny rezonans) - ja mam lekkie drgania wzroku, czasem wrazenie ze nie widze tak wyraznie jak kiedys

- na wszelki wypadek mam zaszczepic sie na zoltaczke (to na wypadek ewentualnej operacji)

- operacja jest powazna i dlatego zaden lekarz nie narazi pacjenta bez koniecznosci

- dlatego poki co operowana nie bede, chyba ze torbiel urośnie (na razie ma 9x9x7).

- Mam zyc normalnie i starac sie nie przejmowac. Zobaczymy co bedzie dalej. Rezonans mam zrobic za dwa lata.
Ale ja jestem zapisana w kwietniu i nie zamierzam rezygnowac.

Wychodzi na to, ze doswiadczenie zawodowe lekarza z ktorym sie rozmawia ma ogromne znaczenie.
Ewidentnie nie mozemy pozwolic sobie na to zeby np. sie nie badac.
Ja po tej wizycie strasznie sie ciesze ze mieszkam blisko W-wy. Profesor budzi ogromne zaufanie. Jest pewny tego co mowi. Jezeli ktos bedzie mnie kiedys operowal, to wlasnie on.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam!!!
Abi
gość
07-05-2011, 14:28:09

Cześć.
Mam na imię Ola, jestem z Kamiennej Góry
MOja torbiel szyszynki cały czas się powiększała.. (ok3 mm co pół roku). Kiedy znalazłam sięw szpitalu w legnicy jej rozmiar osiągnął 2,1-2,3-1,3 cm. Jestem po operacji, którą przeprowadził DR. ADAM DRUSZCZ, specjalista od guzów okolic szyszynki. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy w swoich dolegliwośćiach, polecam go z czystym sumieniem. Pan Doktor przyjmuje w wojewódzkim szpitalu specjalistycznym w Legnicy (tam byłam operowana) i W Polanicy Zdroju. Osobiście bardzo polecam, bardzo miły człowiek, bardzo dobry specjalista.
Jestem prawie trzy tygodnie po operacji, czuję się coraz lepiej. Głowa mnie pobolewa, ale zupełnie inaczej niż przed operacją, ból jest coraz mniejszy, w końcu ustąpi całkowicie.
trzymajcie się wszyscy ciepło!
Maleństwo
gość
07-05-2011, 14:29:19

Cześć.
Mam na imię Ola, jestem z Kamiennej Góry
MOja torbiel szyszynki cały czas się powiększała.. (ok3 mm co pół roku). Kiedy znalazłam sięw szpitalu w legnicy jej rozmiar osiągnął 2,1-2,3-1,3 cm. Jestem po operacji, którą przeprowadził DR. ADAM DRUSZCZ, specjalista od guzów okolic szyszynki. Jeśli ktoś potrzebuje pomocy w swoich dolegliwośćiach, polecam go z czystym sumieniem. Pan Doktor przyjmuje w wojewódzkim szpitalu specjalistycznym w Legnicy (tam byłam operowana) i W Polanicy Zdroju. Osobiście bardzo polecam, bardzo miły człowiek, bardzo dobry specjalista.
Jestem prawie trzy tygodnie po operacji, czuję się coraz lepiej. Głowa mnie pobolewa, ale zupełnie inaczej niż przed operacją, ból jest coraz mniejszy, w końcu ustąpi całkowicie.
trzymajcie się wszyscy ciepło!
Maleństwo
Początkująca
08-05-2011, 22:03:41

Olu odezwij się na moje GG(28151355) proszę.Mieszkam koło Legnicy i pierwszy raz słyszę,że w Legnicy mamy specjalistę od torbieli szyszynki.U nas nawet dobrego neurologa nie ma.Dlaczego trafiłaś akurat do Legnicy?
Ela GG: 28151355
gość
29-06-2011, 05:26:50

Witam.
Mam 22 lat jestem kobieta. Od dłuższego czasu cały czas boli mnie glowa. Z tego powodu trafiłam 3 lata temu do szpitala. Porobili badania poten jezdzilam po neurologach i nikt nic nie wiedzial. Do póki nie zrobilam rezonansu. Najpierw był rezonans głowy potem kregoslupa. Okazało się ze mam torbiel szyszynki oraz w głowie ognisko hiperintensywne. Nie dosc to to mam dyskopatie szyjna. Dlugo brałam leki i rehabilitacje ale to nic nie pomoglo. W zeszlym roku jedzialm na maseze i pomoglo mi troche. Ale bol codzienny glowy nadal wrocil. Tabletki nie pomagaja. Cieszko sie z tym funkcjonuje w codziennym życiu. Moze mi ktos cos poradzic?
gość
29-06-2011, 05:26:53

Witam.
Mam 22 lat jestem kobieta. Od dłuższego czasu cały czas boli mnie glowa. Z tego powodu trafiłam 3 lata temu do szpitala. Porobili badania poten jezdzilam po neurologach i nikt nic nie wiedzial. Do póki nie zrobilam rezonansu. Najpierw był rezonans głowy potem kregoslupa. Okazało się ze mam torbiel szyszynki oraz w głowie ognisko hiperintensywne. Nie dosc to to mam dyskopatie szyjna. Dlugo brałam leki i rehabilitacje ale to nic nie pomoglo. W zeszlym roku jedzialm na maseze i pomoglo mi troche. Ale bol codzienny glowy nadal wrocil. Tabletki nie pomagaja. Cieszko sie z tym funkcjonuje w codziennym życiu. Moze mi ktos cos poradzic?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: