Reklama:

torbiel szyszynki -pomocy!!! (965)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-12-2010, 13:27:15

odsznurowanie rogu tylnego lewej komory bocznej.

CO TO ZNACZY! nIECH MI KTOŚ WYTŁUMACZY!!!!
gość
28-12-2010, 12:03:31

Patrycjo jesteś dzielną kobietą.
Masz rację histeria nic nam nie pomoże.
Ja też staram się nie przejmować. Tylko strasznie się wkurzam na pewne ograniczenia wlaśnie.

Napisz jak możesz, czy problemy z torbielą, powodują u Ciebie jakieś inne problemy zdrowotne?
U mnie kiedy wykryto mi torbiel pojawiło się też nadciśnienie, nie wiadomo skąd.
Jedni lekarze mówią że jest bez powodu, a drudzy że od hormonów. Ale mi tego nie zdiagnozowali. Teraz będę szukać dalej...
A tak by się chciało poćwiczyć, a strach mi nie pozwala.

Ostatnio koleżanka podsuneła mi pomysł aby wybrać się do Tybetańskiego lekarza, który przyjmuje w W-wie i w Pruszkowie. Podobno pomógł wielu ludziom.
Pojade i zobaczę co powie, potem się odezwę.

Piszcie co Was...

Pozdrawiam
Abi
gość
28-12-2010, 21:20:24

Jedyne problemy spowodowane przez torbiel to przed operacją bóle głowy, omdlenia, nadwrażliwość na światło oraz ciągłe uczucie senności i bóle głowy podczas biegania skakania itp, ale musze dodać że moja torbiel blokowała mi przepływ płynu rdzeniowo mózgowego, uciskałą komorę mózgu i była dość spora dlatego konieczna byłą operacja. A po operacji drętwienie szyji i czasami bolące blizny, bóle głowy i óle podczas ykonywania ćwiczeń ale to tylko na początku a później już nie zwracam na to uwagi:) Ja chce sobie zmierzyć pozimo hormonów, zaden lekarz tego osobiscie mi nie zalecał ale sprawdze to sobie. Sprawdzalam tez borelioze ale nie mam:) Problemów z nadciśnieniem raczej nie miałam. A może to ciśnienie spowodowane jest nerwami u Ciebie Abi?? No i napisz co z tym lekarzem, to ciekawe, ciekawe co Ci powie.
gość
30-12-2010, 09:34:52

Trafiłam do Was przez przypadek, ale czytając - myślę, że mam podobny problem - chociaż guza u mnie nikt nie zdiagnozował, bo po prostu lekarze ignorują moje objawy. Nuerolog powiedziała, że to "położeniowe zawroty głowy" - laryngolog - że to od kręgosłupa - można też zrobić badanie błędnika - ale tylko po to, żeby wykluczyć. Z TK ucha - wyszło, że mam pogrubioną nieznacznie śluzówkę zatoki klinowej.
Na rezonans nikt mnie nie wysłał. Od półtora roku odpuściłam lekarzy bo mnie to wszystko wkurza.
Niemniej jednak mam jakieś Napady zawrotów głowy - trwaja prawie cały dzień - mogę patrzeć tylko przed siebie - broń Boże nie ruszać głową i nie leżeć. W głowie szumi, nerwy odmawiają posłuszeństwa , w związku z czym skacze mi ciśnienie do góry. Zwykle mam ok 120/70. Trzęsę się itd. Ale zdarza mi się też, że "żle mi się chodzi"- wydaje mi się,że się przewrócę - po czym robi mi się słabo, serce zaczyna bić szybko.Po jakimś czasie to wszystko samo przechodzi. Chciałabym, żeby ktoś może doradził mi co z tym zrobić i co o tym myśleć - a moze ma ktoś podobne problemy?
Mira
gość
02-01-2011, 15:57:17

Miro, ja kiedyś miałam podobne objawy. Nic mnie wtedy nie bolało, ale miałam wrażenie, że idę wężykiem i tak mnie zarzucało że miałam wrażenie że się przewrócę. Miałam też wtedy migreny z aurą i silną wrażliwość na światło.
Po kilku latach objawy przybrały charakter różnych bóli głowy, mgłości, zatykania ucha, spinanie w czubku głowy, pulsowanie w głowie, rozpieranie itp. Okazało się że mam torbiel szyszynki.

U Ciebie jest trochę inaczej. Może to jakaś forma silnej migreny. Z tego co czytałam, to mogą one mieś jeszcze grosze objawy. Dobrze by było żebyś powalczyła o MR głowy, chociażby dla uspokojenia się.

Patrycjo, napisz proszę o tym blokowaniu płynu mózgowego. Wspominał mi o tym lekarz, ale zapomniałam go zapytać z czym to się wiąże i co najważniejsze - czy daje to jakieś specyficzne objawy. Czy chodzi o możliwość tzw. wodogłowia w środku głowy?
Czy teraz czujesz się lepiej? Wspominałaś, że być może znowy czeka Cię operacja. Czy ta torbiel odrasta?

A co do ciśnienia to leśli nie biorę leków, to prawie zawsze jest podwyższone. Fakt, że od jakiegoś czasu jestem w ciągłym napięciu. Może stres ma wpływ na hormony, a one na ciśnienie i powstaje błędne koło.

Za kilka dni prawdopodobnie pojadę do tego Tybetańczyka. Odezwę się po wizycie.

Pozdrawiam! Życzę zdrowia i uśmiechu w Nowym Roku!
Abi
gość
02-01-2011, 19:24:53

Tak miałam wodogłowie wewnatrz głowy przez blokowanie przepływu płynu, po operacji miałam podwyzszone ciśnienie wewnątrzczaszkowe i przed operacją pewnie też i chyba było to spowodowane tym wodogłowiem. Teraz czekam na MR zobaczymy co wykaże, torbiel już dosć sporo odrosła, ale teraz nie powoduje ciśnienia wewnatrzczaszkowego i dlatego lepiej sie czuje niż poprzednio. Lekarz juz wspominal o operacji, ale chce zobaczyc wynik badania. Poprzednie badanie wskazywalo juz do operacji, ale dosc dobrze sie czulam i kazali sie narazie nie przejmowac. Nie sugerujcie sie moim przypadkiem i nie myslcie ze u kazdego torbiel odrasta, ja pisze o sobie po to zeby dodac wam otuchy, a nie zdołować, po to żeby pokazać Wam, że mimo operacji wszystko u mnie jest ok, mimo tego że torbiel była orgomna i teraz znów jest, bo mój przypadek należy do najbardziej z fatalnych chyba to nie nalezy myslec że każdego moze to spotkac. Znam osoby które żyją z milimetrowymi torbielami wiele wiele lat i nic sie z nimi nie dzieje tzn nic im nie odrasta:)
gość
03-01-2011, 19:59:12

Ciekawa jestem czy kiedy miałaś podwyższone ciśnienie wewnątrzczaszkowe, to zwykły pomiar ciśnienia miałaś dobry? Miałaś robione np. przepływy mózgowe?

Wczoraj wyczytalam, że kiedy dochodzi do poważnych zmian w głowie, organizm może zareagować jakimś odruchem Cushinga (chyba dobrze zapamietałam pisownię) i poprzez to podwyższyć ciśnienie.
Strasznie mnie to nurtuje i jakoś podświadomie czuję, że to torbiel spowodowała nadciśnienie. Ciekawe jest też, że kiedy jestem chora i np. biorę antybiotyki, ciśnienie spada. Mogę wtedy nie brać leków. Dziwne to wszystko. W środę wybieram się do nowego neurologa. Chce zadać mu tysiąc pytan.

Mnie strasznie męczą dziwne jakby napierania do głowy. Trwa to chwilę, pojawia się nagle i spada jakimś dziwnym prądem (dreszczem) w dól ciała. Przeraża mnie to i nie da się do tego przyzwyczaić.

Patrycjo czy Ty miałaś takie dziwne rzeczy???

Majko, a co tam u Ciebie? Nie odzywasz się wcale.

Pozdrawiam
Abi
gość
04-01-2011, 16:37:26

Z ciśnieniem nigdy nie miałam problemów, tylko mialam wysokie ciśnienie w głowie. Nic nigdy przed operacja nie miałam robione, żadnych przepływów mózgowych, bo o operacji dowiedzialam się w poniedzialek a w czwartek tego samego tygodnia byłam w szpitalu, więc wszystko tak szybko się działo że nawet dobrze, bo dowiedziałam sie o torbieli i już operacja, choć niepowiem było to strasznym szokiem.
Ja z takich dziwnych rzeczy to miałąm czarne plamy na oczach które się pojawiały i znikały ,straszne bóle głowy przeszywające w jednym miejscu, nadwrażliwosc na swiatlo i zachwiania równowagi. Nadal mam ten przeszywający ból w jednym miejscu głowy ,który pojawia się znikąd;/ albo taki który jak znika to aż czuje jakby szpilki w duże palce u stóp ktoś mi wbijał. Jest to okropne;/
gość
05-01-2011, 08:57:28

Te dziwne bóle wyglądają na jakieć dziwne impulsy elektryczne. Ja podczas tego swojego napływu do głowy, mam wrażenie że padnę i nie wstanę. Na szczęście szybko to mija.
Ja mówiłam swojej pani neurolog, że często mnie coś kłuje, czasem palce u stop, czasem u rąk. Lekarka nie powiązała tego z torbielą.

Dzięki Patrycjo, że tyle opowiadasz o sobie. Nie wiem jak innym, ale mi dzięki temu lest DUŻO lżej.

Pozdrawiam!!!
Abi
Początkująca
17-01-2011, 12:42:21

witam wszystkich.
rok temu miałam zawroty głowy i zarzucało mnie na boki miałam badanie rezonansmagnetyczny(koszmare sie bałam miałam takiego stresa ze nie wyobrarzam sobie byc tam znowu,a w dodatku mam chyba erytrofobie)badanie wykazało ze mam torbiela szyszynki 6mm nie przejełam sie tym szczególnie.ale zaczełam dwa tygodnie temu mam dwoje dzieci i nie chce zeby cos mi sie stało.CZY MAJAC TAKI TORBIEL I NZPEWNO ON ROSNIE CZY MOZNA UMRZEC PRZE NIEGO JESLI UROSNIE ZA DUZY? bede wdzieczna za odpowiedz.za miesiac mam wizyte u neurologa,strasznie długo trzeba czekac.pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: