Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-04-2008, 05:39:00

Stefan jeśli nie Kraków to może Bydgoszcz. Podobno jest tam bardzo dobry neurochirurg który specjalizuje się w torbielach. poczytaj na pierwszych strona forum tam jedna z osób pisała o swoim przypadku i podawała namiary na lekarza. Natomias zasadnicza sprawa nie możesz pisać do lekarzy, bo widomo że cię zbędą, lecz musisz stukać do ich drzwi i być uparty. To jest dobra metoda.
Ja pisałam do Warszawy w sprawie konsultacji mojego synka i mnie zbyli. Ale jestem uparta i próbuję wszelkich możliwych sposobów aby zapewnić mu opiekę lekarską. Ula
gość
03-04-2008, 10:01:00

w puławach raz w miesiącu przyjmuje profesor Jan Podgórski neurochirurg może do niego pojedz na wizytę to ci powie co dalej teraz będzie 26-04-08 w Jnternus centrum medyczne pamiętaj żeby mieć ze sobą zdjęcia z rezonansu ja zapomniałem a to podstawa wizyta kosztuje 120 zł nr do rejestracji 081-888-01-39 trzeba się dużo wcześniej rejestrować
gość
03-04-2008, 10:43:00

wykryto mi torbiel.... ALE moim pytaniem jest.... ;-( co stanie się gdzy torbiel PEKNIE !!!!................. prosze o szybką odpowiedź.... proszeee......
gość
03-04-2008, 10:45:00

....?? wiem o jakis powikłaniach ale o co chodzi ???..... mozliwa jest smierć??......
Początkujący
03-04-2008, 15:12:00

nie wiem co sie stanie jak peknie ale wolalbym zeby nie pekla ale glowa do gory.ile czasu masz torbiela?[addsig]
amstaf
gość
03-04-2008, 16:29:00

Mózg jak na dłoni

Trwa godzinę, jest bezpieczna, a pacjent może na drugi dzień wrócić do domu. Tak będą wyglądać niektóre operacje mózgu w białostockiej Klinice Neurochirurgii. Wszystko dzięki drogiej aparaturze, kupionej z ministerialnej dotacji. Wczoraj lekarze użyli jej po raz pierwszy.

Operacji poddał się 25-latek. Lekarze wykryli u niego torbiel mózgu. - To coś takiego, jak kałuża czy staw. Zbiera się płyn, który nie może nigdzie wypłynąć. Kiedy torbiel się powiększa zaczyna naciskać na mózg. Akurat u tego pacjenta skutkowało to napadami epilepsji - wyjaśnia profesor Zenon Mariak z Kliniki Neurochirurgii Akademii Medycznej w Białymstoku. Do tej pory tacy pacjenci trafiali na poważne, długie i bardzo skompilowane operacje. - Otwieraliśmy szeroko czaszkę, wszystko oglądaliśmy i łączyliśmy torbiel z fizjologicznymi przestrzeniami płynowymi. Po takiej operacji pacjenci spędzali w szpitalu co najmniej tydzień - wyjaśnia profesor Mariak.

Będzie prościej...
Ale wczoraj było inaczej. Wszystko dzięki endoskopowi mózgu i aparaturze do neuronawigacji. Dzięki temu pierwszemu urządzeniu operacja jest mniej inwazyjna. Chirurdzy wykonują małe cięcie na skórze, przez niewielki otwór trepanacyjny w jamie czaszki wprowadzają endoskop i wpuszczają płyn do układu komorowego. - Tak naprawdę taka operacja mogłaby być równie dobrze wykonywana przy znieczuleniu miejscowym, gdyby tylko pacjent był to w stanie psychicznie wytrzymać - przyznaje profesor Zenon Mariak. Dodaje, że za pomocą endoskopu chirurdzy będą przede wszystkim leczyć dwa rodzaje schorzeń: torbiele i wodogłowie. Tacy chorzy są operowani kilka razy w miesiącu.

... i bezpieczniej
Ale endoskopia to nie wszystko. W Klinice Neurochirurgii jest ona połączona z systemem neuronawigacji, który umożliwia precyzyjne przeprowadzenie zabiegu.
- Zasada działania tego skompilowanego urządzenia oparta jest na tych samych założeniach, które posłużyły do stworzenia systemu GPS - wyjaśnia profesor Janusz Lewko, kierownik Kliniki Neurochirurgii AMB i dodaje: - Zwykłym ludziom ma on ułatwić dotarcie do celu. Neurochirurgowi umożliwia bezbłędne omijanie ważnych życiowo struktur oraz doskonałą orientację w polu operacyjnym.
gość
04-04-2008, 11:03:00

Treść zablokowana przez moderatora

gość
06-04-2008, 18:53:00

ludzie nie suchajcie tego gosci moj synek tez ma torbielki i bylismy u wielu lekarzy i takie torbielki nie sa problemem . sami pomyslcie czy kiedys bylo usg głowki ???? nie . wiec nie wiadomo co mamy w głowie ale madal zyjemy mlodzi rodzice nie nyslcie o tym moj synek ma 16 miesiecy i jest wszystko w porzadku
gość
06-04-2008, 18:53:00

ludzie nie suchajcie tego gosci moj synek tez ma torbielki i bylismy u wielu lekarzy i takie torbielki nie sa problemem . sami pomyslcie czy kiedys bylo usg głowki ???? nie . wiec nie wiadomo co mamy w głowie ale madal zyjemy mlodzi rodzice nie nyslcie o tym moj synek ma 16 miesiecy i jest wszystko w porzadku
gość
06-04-2008, 19:33:00

ja mam 31 lat i torbiela mam ponoć od urodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: