Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-05-2011, 16:25:43

Dorotko nie mam na razie swojego komp, korzystam grzecznosciowo.Skupimy sie na chwile na metodach jakie stosuja nasi lekarze. Podejrzewam ze to dla kasy z ubezpieczenia. Normy mowia ze embolizuje sie tetniaki od 1 cm , niech tak bedzie.Pierwszego kontaktu czy rodzinny jak go nazywac? Na moja prosbe o skierowanie do neurochirurga, skierowal mnie do kardiologa -chirurga. Dwa dni temu rozmawial ze mna , podpierajac sie 6-12 mies. wynikami badan , testow, TK, MRI,MRA twierdzac ze nie ma podstaw do obaw.A wedlug mnie to nie on powinien wydawac opinie i czemu ja taka naiwna jestem , chodze tam gdzie mnie wysylaja a nie tam gdzie ja uwazam za potrzebne i celowe.Ten z kolei podeslal mnie do ...Radiologa.O ile orientuje sie to radiolog odczytuje przeswietlenia i je opisuje. Czy to nie dla wyciagniecia pieniedzy z ubezpieczenia tak mnie podrzucaja jeden drugiemu?Zastanawiam sie czy to ma jakis sens ta wizyta , czego moge spodziewac sie po radiologu?ja chyba tylko trace czas i coraz czesciej irytuje sie takim traktowaniem.
Osobny temat a wlasciwie wazniejszy to moje samopoczucie, mam buchanie krwi w tetnicach mozgowych , dzien i noc nieustajace , glosne , slyszalne, niepokojace.Prosilam o pomoc - nie dostalam , nie ma pomyslu.Dzwonienie i cykanie w uszach nikogo nie interesuje, a mnie takie odchylenia wyrywaja ze snu . Napisz Dorotko co myslisz o tym radiologu. Dzieki
Początkująca
06-05-2011, 00:48:23

Przykro mi, ze tak sie meczysz. Ja na Twoim miejscu upeiralabym sie przy neurochirurgu lub ewentualnie neurologu. Przeciez chirurg kardiolog czy radiolog, to nie sa ludzie, ktorzy znaja sie na tetniakach. Ja na Twoim miejscu w ogole bym do tego radiologa nie szla. Zadaj sobie pytanie, po co tam pojdziesz? Radiolog patrzac na klisze MRI, RTG , CT odczytuje co tam widzi, ale nie moze podjac dezycji odnosnie ewentualnego zabiegu czy ryzyka nie poddania sie operacji. Nie twierdze, ze Twoj tetniak nadaje sie do zabiegu, poniewaz nie ejstem lekarzem i sie po prostu na tym nie znam, ale na pewno wiem, ze powinien Cie zobaczyc specjalista, ktory ma ogromna wiedze na temat tetniakow i powiklan z nimi zwiazanymi a takim specjalista jest neurolog lub neurochirurg. Lekarz rodzinny posiada ogolna wiedze a Ty musisz isc do kogos kto zajmuje sie sprawami tylko i wylacznie neurologicznymi . Trudno powiedziec z jakimi lekrzami Twoj lekarz rodzinny ma podpisana umowe. Moze rzeczywiscie za wyslanie Cie do radiologa dostanie jakas prowizje. Nie lubie nikomu nicezgo doradzac w sprawach zdrowotnych , poniewaz czesto takie rady tylko wporwadzaja wiecej zamieszania niz pozytku , ale w tym wypadku zrobilabym wszystko aby pojsc na konsultacje do neurochirurga. Nie rozumiem dlaczego to jest taki problem dla Twojego lekarza rodzinnego. Mysle, ze dlatego Cie wyslal do chirurga kardiologa, poniewaz moze masz takze problemy z krazeniem i na podstawie wywiadu z Toba stwierdzil, ze szumy w uszach, uderzenia krwi w glowie sa zwiazane wlasnie z tym. Najlepiej by bylo gdybys poszla i do neurochirurga i do chirurga kardiologa . Wez wszystkie wyniki badan i wowczas dowiesz sie dokladnie co musisz robic. Sprobuj raz jeszcze porozmawiac z lekarzem rodzinnym.Jezeli masz ubezpieczenie i zdiagnozowanego tetniaka , masz prawo tego zadac. Ja za pare dni ide do neurochirurga . Na szczescie nie mam takich problemow z lekarzem rodzinnym jak Ty a poza tym mnie do niego wysyla neurolog. Oczywiscie ja mam inny problem , ale wlasnie to tak powinno dzialac: najpierw neurolog, pozniej neurochirurg. Moze sprobuj uzyskac skierowanie do neurologa? Moze bedzie latwiej. Daj znac jak Ci poszlo. Trzymaj sie i mam nadzieje, ze ten weekend bedziesz miala spokojny i bezstresowy. Pozdrawaim Cie serdecznie.
gość
06-05-2011, 18:59:36

Witam Dorotko, Mnie tetniak powstal z nadcisnienia. Utworzyl sie balonik wewnatrz tetnicy i ta czesc jest ciensza niz scianki tetnicy , ten punkcik narazony jest na pekniecie wlasnie z powodu szybciej tloczonej krwi w mozgowych tetnicach.Taka jest moje podejrzenie , gdyz to my obserwujemy swoj organizm. Poprzednia moja rodzinna lekarz sugerowala ze moge miec od urodzenia , gdyz moja mama miala wylew domozgowy . Istnienie tetniaka nie jest podstawa do embolizacji, czyli odlaczenie go z obiegu krwi. Wypelnia sie tetniak zwojem drucikow ze szlachetnego metalu, robi sie klebuszek ktory ma pozostac wewnatrz tetniaka , caly szkopul , ze w malenkim nie ma szans utrzymac sie , a nie moga kleic jak kleja np. glejaki. We wtorek mialam wizyte u kardiochirurga , ktory ocenil stan moich arterii jako dobry, drozny, na podstawie wynikow testow wykonanych 6-12 m-cy temu.Zorientuje sie co na to powie rodzinny, gdyz sprawozdanie z wizyty zostalo przekazane . Ja wiem ze bardzo ale to bardzo musze pilnowac cisnienia krwi , zeby sobie nie napytac biedy.Wiem w jakiej porze dnia podnosi sie , dziwne ale wlasnie w czasie spoczynku miiedzy 3-5 rano walenie w tetnicach wyrywa mnie ze snu. Dzisiejszej nocy tez tak mialam , wtedy szybko lykam tabletke Atenolol, takiej samej wielkosci jak tetniaczek - pesteczka, dlugo czekam na cisze w mozgu jakies 2 godziny.Teraz mam fajnie nic nie stuka nie dudni, nie buzuje, pelny relaks.
Rozmyslam o mozliwosci embolizowania tetniaka w Polsce. Prosze Cie jak zalatwilas ubezpieczenie w ZUS?Czy to jeszcze jest mozliwe , czy nie ma jakichs zmian?
Napisz kiedy jest Twoja wizyta u neurochirurga. Pozdrawiam Jagoda
gość
27-05-2011, 11:36:54

Witajcie
Czy ktoś z was z torbielem rozmiar 6mm leciał samolotem i czy istnieje jakiekolwiek zagrożenie?
gość
16-06-2011, 15:12:52

Kasiu proszę możesz podać numer tel. do dr Barszcza mój czteromiesięczny synek ma torbiel pajęczynówki.
gość
27-07-2011, 12:09:36

Ja także mam torbiele, który został odkryty ze trzy lata temu także przypadkiem głowa czasem boli zdarza się, że w tym miejscu co jest torbiel ale jakoś o tym nie myślę i zyję dalej pełnią życia. Widziałem, że jedna osoba wspominała o leceniem samolotem myślę, że torbiel w tym nie przeszkadza Ja osobiście skakałem na bunngy z torbielem ćwiczę bardzo,bardzo extremalne sporty przy czym torbiel ma 52x24x32mm także jest duży. Jedynym moim zmartwieniem na dzisiejszy dzień jest cykliczna np: co 3 tygodnie zaniewidzenie na jedno oko z tej samej strony co torbiel to zaniewidzenie w oku tra około 20-30 sekund i przechodzi tak samo szybko jak przyszedł. To mnie właśnie martwię może miał ktoś coś podobnego? myślicie, że torbiel daje znać o sobie? by go usunąć np:?

Jacek
gość
16-08-2011, 17:26:01

Gość 2011-05-27 13:36:54 Witajcie
Czy ktoś z was z torbielem rozmiar 6mm leciał samolotem i czy istnieje jakiekolwiek zagrożenie?
Tak ja lecialam i mam o wiele wiekszego jak sie niedawno dowiedzialam.I nic sie nie dzieje takze spokojnie mozesz leciec.
gość
24-10-2011, 16:26:02

Witam , mam 27 lat i miesiąc temu miałem operację torbieli pajeczynowki. W moim przypadku torbiel miała wymiar 6cm na 5cm na 3cm, torbiel wywolywała u mnie bóle i zawroty glowy, pojawiajace sie okrosowo niedowidzenie, szumy w uszach. Operacja pomimo mozliwych bardzo powaznych powikłań, w pełni się udała . Po operacji torbiel nadal jest ale o wiele mniejsza i obrzek mózgu ustapił = bole głowy z tym zwiazane, jednak powrót do zdrowia nie był taki latwy. W pierwszych dniach po operacji gdzie mialo miejsce otwarcie czaszki pacjenta nalezy sie nastawic na bol i obrzek zwiazany z gromadzeniem sie plynu mózgowo rdzeniowego pod skórą, ponadtto moga wystapic szumy w uszach. W moim przypadku te dolegliwości ustapily samoistnie, najpierw ból głowy zaczol logodniec, w ciagu 1,5 tygodnia od operacji = moge funkcjonowac bez tabletek, nastepnie w ciagu 3 do 4 tygodni obrzek i szumy w uszach. Dzisiaj tj. 4 tygodnie po zabiegu jest w miare dobrze. Wszystkich którzy nie mają alternatywy i musza sie poddac takiemu zabiegowi życze dużo zdrowia i odwagii, w moim przypadku sie udało więc pewnie i wam dobrze pujdzie , jezeli ktos ma pytania na tematzwiazany z torbiela pajeczynowki to podaje meila: tech6009@wp.pl POZDRAWIAM I GŁOWA DO GORY!
gość
29-12-2011, 18:09:28

Ja jutro do szpitala
gość
29-12-2011, 19:01:01

Trzymam kciuki za udana operacje. Jakiej wielkosci masz torbiel? napisz po wyjsciu ze szpitala. Pozdrowienia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: