Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-01-2012, 23:13:39

Miał ktoś zaniewidzenie w jednym oku przy torbielu pajęczynówki? byłem u okulisty i wszystko jest ok ale raz na jakiś czas(dajmy na to miesiąc) tak jak by tracę wzrok w jednym oku na jakieś30 sekund wtedy wszystko widzę na biało co dziwne, że gdy wykonam jakiś wysiłek fizyczny w czasie gdy zaczyna mi się to dziać to nagle to zaniewidzenie ustaje. Nie wiem może to migrena oczna czy jakieś niskie ciśnienie w oku?
I tak jak osoba wyżej pisała proszę napisać jak po operacji :)
Ja mam torbiela o wymiarach 52x24x32mm.
Czy lekarz sam zaproponował operację? i Jakie jej skutki przestawił?
gość
18-01-2012, 18:26:58

Ja mam 16 lat i torbiel pajęczynówki, którą wykryto 2 lata temu. Nie wiadomo, czy jest to wrodzone.
Torbiel ma rozmiary 56x63x35 mm.
Mam w związku z tym wadę wzroku na lewe oko (po tej stronie, po której mam torbiel) . Byłam u neurologa, który stwierdził, że od torbieli nigdy głowa nie boli i że on nazwałby to ''bólem głowy dorastającej dziewczynki''. Czy lekarz ma rację? Czy to nie od torbieli boli mnie głowa? Zaznaczam jeszcze, że torbiel powoduje wypychanie kości skroniowej i jest ona uwypuklona na zewnątrz. Błagam, pomóżcie. Ola.
gość
18-01-2012, 19:45:53

Mam 17 lat moja torbiel ma wymiary 52x24x32mm często miewam bóle głowy i tak jak ty Olu mówisz lekarz twierdzi, że to nie przez torbiel ale na odczepkę przepisał receptę na jakieś leki przeciw bólowe, które i tak można dostać bez recepty. Lekarz twierdzi, że to wrodzone. Moja torbiel umiejscowiona jest
Jedynym moim zmartwieniem na dzisiejszy dzień jest cykliczna np: co 3 tygodnie zaniewidzenie na jedno oko z lewej strony trwa około 20-30 sekund i przechodzi tak samo szybko jak przyszedł (wtedy widzę tylko białe tło). Okulista twierdzi, że wszystko z moim okiem jest OK(byłem o dwóch) i on nie widzi w tym żadnych nieprawidłowości a co neurolog? on twierdzi, że to z torbielem nie ma żadnego związku, że musi chodzić o migrenę oczną.
Co dziwne mogę temu zapobiegać gdy czuję, że zaczyna mi się to robić szybko wykonam np: pompki to od razu to przechodzi.
Aktualne wyniki badań:
W tylnym dole czaszki pośrodkowo między półkulami móżdżku obecna przestrzeń płynowa odpowiadająca torbieli pajęczynówki o wymiarach 52x24x32mm.
Mi się wydaje, że czasem lekarze lekceważą tą "chorobę"
Wydaje mi się Olu, że pasowało by zmienić lekarza i dowiedzieć się co on o tym myśli. Bo ten ewidentnie lekceważy to choć masz objawy.
Pozdrawiam i życzę zdrówka :)
gość
19-01-2012, 16:32:40

No to masz sytuację bardzo podobną do mojej widzę. ;)
Ja osobiście mam od dawna wadę wzroku na lewe oko, prawie na nie nie widzę. Niedługo idę do okulisty, żeby zbadał, czy to torbiel nie uciska nerwu wzrokowego.
Ostatnio miałam tak silne bóle głowy, że pojechałam na pogotowie. Dostałam zastrzyki z ketopromem. Pomogły, ale tylko na kilka godzin. A takie bóle głowy mam codziennie. I jak mam się uczuć, jak boli mnie głowa? Nie da się tak. Dzwoniłam do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, żeby zapisać się na wizytę , ale kazali wysłać papiery i wyniki tomografii. Głupota totalna. Powinni zobaczyć pacjenta, a nie papiery. I zazwyczaj jest tak, że jak torbiel się nie powiększa, to odsyłają z kwitkiem, a nie patrz na to, czy boli głowa, czy nie. Polska medycyna.
Pozdrawiam i również życzę zdrowia. :)
gość
01-04-2012, 16:43:00

bodzio1 2007-09-21 21:57:00 Witam
Ja jestem po trzech zabiegach torbieli pajęczynówki. Już niedługo przedstawię opis przebiegu choroby. Uwierzcie mi wymiary torbieli w granicach jednego centymetra to nic w porównaniu z tym co miałem ja. Dla tego radzę jak najszybciej operować jeżeli następuje dalszy wzrost, żeby torbiel nie przybrała na rozmiarach. Jeżeli torbiel nie rośnie i nie sprawia żadnych dolegliwości radzę nie ruszać. I żadnych endoskopów bo przeważnie odrasta. Najlepszym wyjściem jest kraniektomia. Raz a porządnie. [addsig]
gość
04-04-2012, 09:51:57

Witam, po latach walki z bólem głowy (mam 38 lat) dostałam skierowanie na MR głowy i otrzymałam wynik stwierdzający dużą torbiel podpajęczynówki w tylnym dole czaszki pośrodkowo i po stronie prawej wielkości 56x32x58 mm z cechami umiarkowanej hypoplazji robaka oraz prawej półkuli móżdzku. Wizytę u neurologa mam dopiero za 2 tygodnie i do tego czasu chyba zwariuję... Czy ktoś moze mi przynajmniej ogólnie ale cokolwiek o tej torbieli powiedzieć? będę wdzięczna.... jestem skołowana i lekko załamana...
gość
04-04-2012, 14:58:16

Nie badz zalamana, ta torbiel powstaje przewaznie w zyciu plodowym, rozmiary rzeczywiscie olbrzymie , ale badz dobrej mysli , zanim pojdziesz na wizyte poczytaj wspanialy artykul , ktory nieco przyblizy Tobie temat i uspokoi.Daj znac po wizycie, trzymam kciuki.
http://dandy-walker.org.pl/33 publikacje-i-artykuly- zespol-dandy
ps. nie sugeruje dandy Tobie , nie , ale ten artykul daje duzo wiadomosci.
gość
05-04-2012, 18:18:56

Witam.
Mam 40 lat.Od 2005 roku zmagałam się z okropnym bólem głowy.Trafiłam do neurologa, który skierował mnie na badanie EEG głowy.Wynik badania był prawidłowy więc lekarz stwierdził ,iż to bóle migrenowe i związane z przewlekłym zapaleniem zatok czołowych(chorowałam na zatoki od 10 roku życia, byłam pod stałą kontrolą laryngologa ,przechodziłam punkcję zatok,naświetlania lampami i cały czas zażywałam leki).W ciągu tych siedmiu lat miałam robione ok.10 zdjęć rtg zatok , które wykazywały obecność płynu w zatokach czołowych.Laryngolog stwierdzał ,iż to jest przyczyną bólu głowy.Dopiero rok temu kiedy do bólu głowy doszły zawroty i zaburzenia widzenia oraz straszna senność , lekarz neurolog postanowił dać mi skierowanie (musiałam bardzo nalegać) na tk głowy.
To co zobaczyłam na zdjęciu i po przeczytaniu opisu było dla mnie ogromnym szokiem.Torbiel pajęczynówki o wymiarach 110mm/100mm/90mm.W tamtym roku miałam konsultacje u 3-ech neurochirurgów (1-wszy stwierdził ,że trzeba "to" operować w ciągu 6 m-cy:
2-gi że decyzja o ewentualnej operacji należy do mnie bo jest to b.duże ryzyko a 3-ci stwierdzał tylko ,że "to" jest bardzo duże i kazał się z tym "oswoić" ,zapraszał na kolejne wizyty ,żeby powtórzyć mi to samo i zainkasować pieniądze.W tym roku trafiłam do 4-ego neurochirurga , który stwierdził ,że na tym zdjęciu nie widzi torbieli ale co to jest to mi nie powiedział tylko zaprosił na kolejną konsultację...Po świętach mam wizytę i jestem bardzo ciekawa co tym razem usłyszę...
gość
09-05-2012, 18:54:35

Witam, jestem po operacji torbieli pajęczynówki - kraniotomia, mogę udzielic kilku wskazówek i informacji nr gg 8674465
gość
10-05-2012, 19:34:58

Gość 2007-01-08 19:46:00 ja też interesuję się tym schorzeniem ponieważ bliska mi osoba jest na to chora. tylko właśnie nie wiem ale on chyba coś innego bo u niego torbiel jest miedzy półkulami a pajęczynówka jest gdzie indziej. ale nie o tym chciałam pisać.....zajrzyjcie pod ten link
http://www.bialystokonline.pl/artykul.php?ida=10906
może to jest jakaś nadzieja.
a jeszcze jedno.czy lekarz zabronił wam palić albo pić z tego względu? albo czy możecie przy okazji spytać czy to ma jakiś wpływ?
pozdrawiam.bądźcie dzielni.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: