Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-08-2008, 19:31:00

witam!
ostatnio bardzo bolala mnie glowa w tylnej czesci i za uszami. Skierowano mnie na TM glowy i badanie wykazalo torbiel pajęczynówki środkowego dolu czaszki o wymiarze poprzecznym 52X55mm widoczna w lewej półkuli mózgu, powodujaca hipoplazje lewego plata skroniowego.
Nie wiem za bardzo co mam dalej z tym robic?
Czy jest to duża torbiel??
Czy trzeba ja operować?
A jakie jest ryzyko takiej operacji?
Prosze o odpowiedz.
pozdrawiam.
gość
08-08-2008, 11:29:00

poczytaj sobie na tym forum jest dużo podobnych przypadków torbieli ja tez mam torbiela ale troszeczke mniejszego bo 28X29mm polecam klinike neurologi w Bydgoszczy .
gość
08-08-2008, 11:29:00

poczytaj sobie na tym forum jest dużo podobnych przypadków torbieli ja tez mam torbiela ale troszeczke mniejszego bo 28X29mm polecam klinike neurologi w Bydgoszczy .
gość
11-08-2008, 10:31:00

Nalezy pamietac tez ze karzdy medal ma dwie strony, posiadanie torbieli pajeczynowki ma tez dobra strone, ale to juz zakrawa o tematy metafizyki i jest dosc kosmiczne w co niekazdy wierzy wiec juz o tym niebede sie rozpisywal. Co do lekarzy to mozecie sie zemnie smiac, to jedyne co mozecie zrobic bo uleczyc nas i tak nie potraficie.

Pozdrawiam wszystkich czytajacych i oby was glowy nie bolaly !!!

Czy możesz rozwinąć myśl, że torbiel związana jest z metafizyką? Mnie to akurat interesuje bo sam mam torbiel i chyba mamy podobne objawy oraz sposoby na zmniejszenie bólu. Pozdrawiam
gość
18-08-2008, 09:47:00

Witajcie ponownie,
Dziękuję za maile od Was ze słowami otuchy.
Trochę lżej mi teraz na sercu.
Jakby ktoś z was był z Warszawy to oprócz konwersacji mailowej, chętnie bym się spotkała...tak porozmawiać o naszej dolegliwości...i nie tylko o tym

Pozdrawiam,
Ewelina (ewela_8383@o2.pl)
gość
25-08-2008, 17:56:00

Witam!Proszę się nie martwić!Wiele osób żyje z tym od urodzenia i nawet o tym nie wie.U mnie wykryto torbiela kiedy miałam 20lat,a lekarz powiedział że mam go prawdopodobnie od urodzenia.Czyli dopiero po 20 latach wyszły objawy,bóle głowy,zawroty...sama mam małe dziecko i wyobrażam sobie co Pani przeżywa,dla pocieszenia dodam,że w niektórych przypadkach nie ma żadnych dolegliwości.Poprostu jest
gość
01-09-2008, 21:42:00

29-05-2007 o 13:49, gość :
Witaj,

ja ma też torbiel i prawie identyczną, w identycznym miejscu, tylko moja jest troszkę większa i ja jestem trochę starsza od Ciebie
Mieszkam w UK, tutaj nikt nie chce słyszeć o operacji. Mój dobry znajomy neurochirurg, który pracuje w Kanadzie też mówi, żeby tego nie ruszać. Prawdopodobieństwo odnowienia po endskopowym udrożnieniu torbieli jest bardzo wysokie. Zaś prawdopodobieństwo powikłań po otworzeniu płata czaszki i typowej operacji też jest dość duże.
Żyję więc faszerując się tabletkami na maxa. Tylko, że u mnie ostatnio stwierdzono, że mam w koszmarnym stanie zatoki nosowe. Ponoć to one moga potęgować ból głowy i moje złe samopoczucie.

Nie potrafię powiedzieć Ci nic więcej, nic mądrego, bo sama wiem o moim "sublokatorze" od jakiś 7 m-cy. Żyję spokojniej, ostrożniej, ale i tak nie traktuję na serio mojej choroby

pozdrawiam

Esterka

witam! mam ten sam przypadek tylko ze ja w szpitalu wlasnie wyladowalem ze niby zatoki nosowe a wykryli mi torbiela, dali leki ale po jakims czasie nie pomagaly a wrecz pogarszaly sytuacje... zyje z torbielem juz 74 m-cy. i boje sie isc znow tam zeby uslyszec zle wiesci ale z drugiej strony nie chce sie juz martwic... bole glowy przewaznie sie pojawiaja gdy sie przemecze. np. na w-fie w szkole... moglby mi ktos doradzic? bardzo prosze
gość
01-09-2008, 21:45:00

25-08-2008 o 19:56, gość :
Witam!Proszę się nie martwić!Wiele osób żyje z tym od urodzenia i nawet o tym nie wie.U mnie wykryto torbiela kiedy miałam 20lat,a lekarz powiedział że mam go prawdopodobnie od urodzenia.Czyli dopiero po 20 latach wyszły objawy,bóle głowy,zawroty...sama mam małe dziecko i wyobrażam sobie co Pani przeżywa,dla pocieszenia dodam,że w niektórych przypadkach nie ma żadnych dolegliwości.Poprostu jest

moze ze nie wiedza to dobrze bo ja z dnia na dzien sie np. boje ze bedzie ze mnie roslinka... wykryto mi torbiela w wieku 12 lat a mam 18...
gość
01-09-2008, 21:48:00

11-08-2008 o 12:31, gość :

Nalezy pamietac tez ze karzdy medal ma dwie strony, posiadanie torbieli pajeczynowki ma tez dobra strone, ale to juz zakrawa o tematy metafizyki i jest dosc kosmiczne w co niekazdy wierzy wiec juz o tym niebede sie rozpisywal. Co do lekarzy to mozecie sie zemnie smiac, to jedyne co mozecie zrobic bo uleczyc nas i tak nie potraficie.

Pozdrawiam wszystkich czytajacych i oby was glowy nie bolaly !!!

Czy możesz rozwinąć myśl, że torbiel związana jest z metafizyką? Mnie to akurat interesuje bo sam mam torbiel i chyba mamy podobne objawy oraz sposoby na zmniejszenie bólu. Pozdrawiam

Osoba wyzej dobrze mowi, co masz na mysli mowiac "torbieli pajeczynowki ma tez dobra strone, ale to juz zakrawa o tematy metafizyki" zyjemy z tym, glowy napieprzaja od czasu do czasu... wiec chyba warto nam jakby nie bylo chorym ulatwic zycie...
Początkujący
04-09-2008, 08:26:00

witam juz dlugo nie bylem na forum ,tak jakos wyszlo.czytajac te wszystkie komentarze az sie zdenerwowalem na coniektorych piszacych jak to lekarz im mowil ze z tym sie zyje od urodzenia i kazdy to ma.powiem jedno wy tak myslacy za przeproszeniem "gowno" wiecie o tym i ci lekarze co wam to mowia tez!!moze ktoras osoba chce sie ze mna zamienic na kilka dni co??ciekawe jak dlugo by ktos wytrzymal ostre bole glowy zawroty,zaniki pamieci,nie wie sie kim sie jest i gdzie!!ja walcze z tym juz 7 lat i nic kazdy ma to gdzies nikt nie widzi jak to sie rozwija i co robi!w obrebie roku mialem trzy ataki drgawek krwotoku z oczu ust i nosa utrate swiadomosci na kilka dni,a wszpitalach taki jak gdanskie robia sobie z tego jaja!!poczujcie sie w mojej skorze jak ja cierpie nie moge nic robic lekkie zmeczenie i lezysz jak marchewka bez ruchu ciagle omdlenia zadne leki nie usmierzaja bolu.torbiel byl takich rozmiarow ze mam zanik platu czolowego i obumarcie lewej kory mozgowej!myslicie ze to pieknie jest jak kazdy na was patrzy na ulicy jak na narkomana?!bo bo co chwile lezysz i tracisz przytomnosc.ostatnio nawet nie chca mi zrobic rezonansu bo po co tak mowi lekarz.wzrok tez do bani bo slabo juz widze serce tez juz nie takie nie wspomne o reszcie.i nikt nie chce pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!tak wiec nim napiszecie ze z tym sie zyje od urodzenia i nie ma objawow to pomyslcie dwa razy nad tym i o tych ktorzy to maja.!!!!!wiecie jakie czlowiekowi przychodza mysli??domyslcie sie troche bo ja juz nie mam sily z tym czyms zyc.czas to zakonczyc.pozdrawiam wszystkich[addsig]
amstaf

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama: