Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (513)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-06-2008, 20:50:00

WitamMam 19 lat chwilo jestem w Angli w pracy na wakacjach,widze ze jestescie obeznani w temacie mojej jak i waszej choroby moja torbiel jest bardzo duza gdy zjade do Polski za dwa miesiace ide na rezonas od chce isc na operacje ale dopiero rok po szkole ale nie wiem czy nie bedzie za pozno i troche sie boje czy do takiej operacji bede musiala ogolic cala glowe???i wogole czy ta operacja jest bardzo niebezpieczna czy lepiej zostawic to torbiel i zyc z nia boje sie tylko o to ze za kilka lat zajde w ciaze i czy nie bede miala problemow z urodzeniem dziecka a zarowno chcialabym zeby w przyszlosci moja pociecha nie miala torbieli jak mam tego uniknac czy mozliwe jest po usunieciu tego ze moje dzieci kiedys to odziedzicza???i na co mam uwazac majac torbiel??pomozcie blagam Katarzyna Krakow
gość
01-07-2008, 12:43:00

Mój 8 letni syn jest po operacji torbieli - II stopień (odprowadzenie płynów do podstawy czaszki). Pisałam na forum juz o tym w cześniej.
W skutek operacji opadła mu powieka prawego oka. Naszczęście nie został uszkodzony nerw oczny. Po ok. 2-3 mies. zaczął normalnie otwierać oczko. Obecnie nie widać żadnej różnicy w oczkach. Trochę pogorszył mu się wzrok.
Od operacji minęło 7 mies. Przed operacją miał silne b.głowy, zawroty głowy i robiło mu się ciemno przed oczkami. Obecnie twierdzi, że w dalszym czasie odczówa ból głowy (ucisk w płacie czołowym) często ból ten znacznie nasila się , pozostały również zawroty głowy, często miewa mdłości, również niejednokrotnie odczówa silne w głowie pulsowanie (czego nie miał wczesniej). Przy wysokoch temperaturach musi siedziać w ceiniu bo miewa złe samopoczucie, zawroty głowy. Również objawy te wystepują przy wysiłku fizycznym.
Po rezonansie lekarz stwierdził, że torbiel się zmniejszyła. Mam nadzieję, że z czasem dolegliwości te miną i będzie mógł funkcjonować tak jak inne zdrowe dzieci.
Jednak przechodzi mnie taka myśl, że będzie musiał się nauczyś z tym żyć i z tymi dolegliwościami.
Jenakże uczulam cię - przed podjęciem decyzji o operacji dowiedz się wszystkiego co cię może czekać i na czym polegać będzie w twoim przypadku ta operacja. Mnie przed operacją zaden lekarz nie uświadomił jaki mogą być zagrożenia. Z perspektywy czasu jakbym wiedziała jakie mogą być zagrożenia (min. że moje dziecko może przestać widzieć) nie wiem czy podjęłabym decyzję o operacji.
Z tego co wiem, torbiel nie jest dziedziczna. Torbiel u mojego syna jest umiejscowiona w prawym płacie czaszczki więc przed operacją miał wykoloną tylko tą część. Ale włosi szybko odrosły.
gość
05-07-2008, 18:40:00

WItam wszystkich. Ja posiadam to przeklenstwo od samego urodzenia.
26 lat *** glowa, nieda sie do tego pzyzwyczaic. ale przez ten czas prowadzac obserwacje moge powiedziec ze wszystko zalezy od pola magnetycznego. Niby to sa jakies bajki albo *** wedlug niektorych ale na wlasnej skorze przeprowadzam doswiadczenia ktore nasunely mi rozne przypadki. Kiedy jezdzilem duzo pociagami glowa niebolala mnie prawie wogule raz na miesiac badz na dwa. Bole glowy spowodowane moga byc nadmierna energia zebrana w glowie, Najlepszym sposobem jesli to mozliwe jest przebywanie w miejscach ktore nieposiadaja zastoju energji, Najlepsza mozliosca jest przebywac w okolicy rzek czystych ale jest to malo prawdopodobne, chyba tylko w wakacje. Podam podstawowe reguły ktorych nalezy przestrzegac bedac migrenowcem z torbiela pajeczynowki.

1. Nie nalezy dlugo spac, nawet jesli ma sie taka mozliwosc.
2. Nalezy chronic oczy przed nadmiernym swiatlem od energji ktorego moze rozbolec rowniez glowa, Blyskajace badz rozproszone blade swiatlo inicjuja bol glowy ktory powoli zacznie narastac.
3. Niewolno jesc duzo słonych rzeczy i nalezy byc zawsze najedzonym. Niewolno sie glodzic.
4. Nalezy unikac dymu papierosowego

Jak zwalczac bol ktory zaczyna sie pojawiac:

1. jesli czujesz ze zacznie cie bolec glowa nalezy napic sie zimnego napoju energetycznego i to bardzo szybko, inaczej nie zadziala. Na mnie najszybciej dziala Montain Dew.
2. Jezeli juz cie boli glowa najlepiej wziasc proszek i jesli to mozliwe polozyc sie i nic niekombinowac. Bron panie Boze uprawiac sex.
3.Prawdopodobie proszki juz nie dzialaja dlatego nalezy zapoznac sie ze skladem i wybierac tak aby przez miesiac uzywac opartych na jednym skladzie proszkow a w nastepnym na innym. Nalezy popijac napojami energetycznymi ktore wzmacniaja dzialanie przeciw bolowe.
4. Jesli nie chcesz brac proszkow masz wolny czas najlepiej jest prawa dlon owinac zimna szmatka z lodem a lewa polozyc na czyms cieplym i zamknac oczy,starajac sie uspokoic i niemyslec o niczym takie oczyszczenie umyslowe naprawde przynosi ulge. Jesli ktos uwaza ze myslenie nie boli to znaczy ze nigdy niemial migreny.
Czasami pomaga delikatne przycisniecie czegos ostrego nad nosem miedzy oczami, dobrze tez jesli to bedzie zimne.

Jesli *** CIE TAK ZE NIE MOZNA WYTZRYMAC jedyne co mozna zrobic to worek lodu na glowe cisza, ciemny pokoj i paciorek do bozi. Leki nic ci juz wtedy nie pomoga ani techniki o ktorych mowilem.

Nalezy pamietac tez ze karzdy medal ma dwie strony, posiadanie torbieli pajeczynowki ma tez dobra strone, ale to juz zakrawa o tematy metafizyki i jest dosc kosmiczne w co niekazdy wierzy wiec juz o tym niebede sie rozpisywal. Co do lekarzy to mozecie sie zemnie smiac, to jedyne co mozecie zrobic bo uleczyc nas i tak nie potraficie.

Pozdrawiam wszystkich czytajacych i oby was glowy nie bolaly !!!
gość
07-07-2008, 15:46:00

Prosze udac się do Nadarzyna- tam obok wielkich hal z ubraniami jest Centrum medyczne zajmujace się tego typo schorzeniami
gość
08-07-2008, 18:15:00

Witaj. Piszę do Ciebie , ponieważ domyślam się co w tej chwili przeżywasz. Sama niedawno stałam przed konieczności podjęcia takiej decyzji (torbiel pajęczynówki miałam ogromną 10x9x5 cm). Oczywiście prof przedstawił mi wszystkie ryzyka i zagrożenia, ale w porównaniu do konsekwencji jakie mogły wyniknąć z nieoperowania były niewspółmierne (na korzyść zabiegu). Jestem w tej chwili 2 tygodnie po operacji i wszystko jest ok. Byłam operowana w Bydgoszczy i tylko ten szpital polecam. Zabieg przeprowadzany był endposkopowo, tak więc ryzko było minimalizowane jak tylko możliwe, a w dodatku kwestia obciania i golenia skóry głowy była naprawdę minimalna (w tym szpitalu ku mojemy zdziwieniu lekarze również myśleli o takich sprawach i dbali o psychikę pacjenta - w szczególności jeśli chodzi o kobiety). Oczwyiście nie każdy przypadek jest taki sam, ale polecam z całego serca konsultacje u prof. Harata. Jeśli stwierdzi, że Twój przypadek nie jest operacyjny, to możesz spać spokojnie, a jeśli skieruje Cię na zabieg - jest to wiarygodne. Na włane oczy widziałam w klinice jakimi przypadkami się zajmują i jakimi fantastycznymi sepcjalistami są Ci lekarze. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia
gość
08-07-2008, 18:18:00

27-06-2008 o 22:50, gość :
WitamMam 19 lat chwilo jestem w Angli w pracy na wakacjach,widze ze jestescie obeznani w temacie mojej jak i waszej choroby moja torbiel jest bardzo duza gdy zjade do Polski za dwa miesiace ide na rezonas od chce isc na operacje ale dopiero rok po szkole ale nie wiem czy nie bedzie za pozno i troche sie boje czy do takiej operacji bede musiala ogolic cala glowe???i wogole czy ta operacja jest bardzo niebezpieczna czy lepiej zostawic to torbiel i zyc z nia boje sie tylko o to ze za kilka lat zajde w ciaze i czy nie bede miala problemow z urodzeniem dziecka a zarowno chcialabym zeby w przyszlosci moja pociecha nie miala torbieli jak mam tego uniknac czy mozliwe jest po usunieciu tego ze moje dzieci kiedys to odziedzicza???i na co mam uwazac majac torbiel??pomozcie blagam Katarzyna Krakow

Kasiu, kilka informacji wysłałam przed chwilą na forum. Poczytaj. Dodam jeszcze że sama urodziłam dwójkę dzieci i wszystki jest ok. Ponoć nie jest to sprawa dziedzina i mamy niewielki wpływ na torbiele (lekarze sami nie znają przyczyny pojawiania się i powiększania się tych zjawisk). pozdrawiam raz jeszcze
gość
09-07-2008, 15:24:00

Moi drodzy - ja również ma torbiel pajęczynówki na prawym płacie skroniowym. Mam takie pytanie, którego nikt nie poruszał na tym forum. Czy jest jakakolwiek możliwość, że torbiel zniknie samoistnie, wchłonie się czy coś? Pozdrawiam
gość
10-07-2008, 19:11:00

Witaj, z medycznego punktu widzenia zniknięcie lub wchłonięcie się torbieli z tego, co się orientowałam jest bardzo mało prawdopodobne. Nie ma środków farmakologicznych oddziałujących na torbiel (dopytywałam o to 4 profesorów - neurochirurgów). Do ewentualnego rozważenia pozostaje medycyna niekonwencjonalna, ale to już bardzo osobista decyzja. pozdrowienia
gość
19-07-2008, 19:49:00

08-07-2008 o 20:15, gość :
Witaj. Piszę do Ciebie , ponieważ domyślam się co w tej chwili przeżywasz. Sama niedawno stałam przed konieczności podjęcia takiej decyzji (torbiel pajęczynówki miałam ogromną 10x9x5 cm). Oczywiście prof przedstawił mi wszystkie ryzyka i zagrożenia, ale w porównaniu do konsekwencji jakie mogły wyniknąć z nieoperowania były niewspółmierne (na korzyść zabiegu). Jestem w tej chwili 2 tygodnie po operacji i wszystko jest ok. Byłam operowana w Bydgoszczy i tylko ten szpital polecam. Zabieg przeprowadzany był endposkopowo, tak więc ryzko było minimalizowane jak tylko możliwe, a w dodatku kwestia obciania i golenia skóry głowy była naprawdę minimalna (w tym szpitalu ku mojemy zdziwieniu lekarze również myśleli o takich sprawach i dbali o psychikę pacjenta - w szczególności jeśli chodzi o kobiety). Oczwyiście nie każdy przypadek jest taki sam, ale polecam z całego serca konsultacje u prof. Harata. Jeśli stwierdzi, że Twój przypadek nie jest operacyjny, to możesz spać spokojnie, a jeśli skieruje Cię na zabieg - jest to wiarygodne. Na włane oczy widziałam w klinice jakimi przypadkami się zajmują i jakimi fantastycznymi sepcjalistami są Ci lekarze. pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

Cześć! Jak długo utrzymywały się u Ciebie bóle głowy po operacji? I czy były one bardzo silne?
gość
21-07-2008, 10:43:00

Witajcie.
Ja 2 tygodnie temu dowiedziałam się że mam torbiel
Jestem załamana.
Odechciało mi się żyć, spotykać z ludźmi, wszystkiego mi się odechciało. Może ktoś z Was podniesie mnie na duchu.
Pozdrawiam,
Ewelina (ewela_8383@o2.pl)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: