Moja coreczka majac 10 miesiecy przeszla operacje nadsiodlowej torbieli podpajeczynowki. Wczesniej nie miala zadnych widocznych objawow. moze troszke slabe napjecie miesniowe. moja intuicja nie dawala mi spokoju,drazylam temat u pedjatry,pozniej u neurologa. W miejscowym szpitalu zostala mylnie zdjagnozowana. Konsultowalam sie z Warszawa-prof.Roszkowski, z prof. Polisem z Lodzi. Az trafilam do docenta Mandery. Wspaniely specjalista,

. Dzieki jego fachowej informacji na temat uspokoilam sie nieco. niestety decyzja brzmiala.;operacja;. trepanacja, otwieranie glowki. Torbiel zostala przebita. Wielkosc jej wahala sie w granicach 27mm/18mm/10mm. Coreczka w tej chwili ma 3,5 roku swietnie sie rozwija,chodzi do przedszkola. Oczywiscie systematycznie jezdzimy do Katowic-Ligota na kontrole . Jest pod opieka neurologa,neurochirurga,okulisty,endokrynologa.Miejsce w ktorym znajduje sie torbiel podpajeczynowki niestety jest ferelnym miejscem. Jest w bliskim sasiectwie nerwu wzrokowego, pnia mozgu,przysadki. Ale istotne jest rowniez to ,ze nie znajduje sie w samym mozgu,tylko pod na tak zwanym siodelku. Martwi mnie jednak przyszlosc. Wiekszosc z was cierpi na
migreny,bole glowy,itp. nie wiem jak to bedzie przebiegac u mojej coreczki,mam nadzieje ze tak jak do tej pory. Najwazniejsza jest kontrola,badania. Jestem matka i bardzo ciezko mi zyc z ta mysla,ze moje dziecko ma taka wade,tak nazywaja ja lekarze. Podobno wystarczy przeziebienie,infekcja w czasie ciazy aby dzecko urodzilo sie z torbiela. Tworzy SIE ona ok.16 tygodnia ciazy. Moja coreczka jest pieknym ,zdrowym dzieckiem,torbiel nie daje zadnych objawow,nic. Ale az sie boje co by bylo gdyby nie zostala wykryta. groziloby to powaznymi konsekwencjami. Zerwaniem nerwu wzrokowego ,przysadki,a to organ ktory przewodzi kazda funkcja w organizmie. Nie lekcewazcie 'JEJ'. Badajcie .Mozna z nia zyc. Oczywiscie moze wchodzic w gre zastawka i to wlasnie przy niej nalezy uwazac na urazy. Powodzenia.Docenta Mandery nie zamienilabym na zadnego innego lekaza w Polsce. Konsultowalam corke prawie z wszystkimi w kraju.