Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (513)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-11-2008, 13:47:00

ja mam 35 lat2 lata temu mialam kraniotomie kosci ciemieniowej poniewaz mialam tam guza ktory niszczyl kosc ,trzy dni temu poszlam na kontrolne badanie tk okazalo sie ze mam torbiel pajeczynowki 3,5 na 1,5 centymetra boje sie kolejnej operacji ,moje objawy to bole glowy i oczu a czasami slabiej widze tak jak przez zaparowana szybe.na forum przeczytalam o profesorze z bydgoszczy ktory zna sie na rzeczy ,jesli ktos moze mi pomoc i podpowiedziec czy chodzi o profesora z kliniki wojskowej w bydgoszczy
gość
15-11-2008, 16:28:00

Tak chodzi właśnie o profesora z Bydgoszczy ze Szpitala wojskowego.
Ja mam torbiel pajęczynówki 4 cm. Miałam bóle głowy, zaburzenia wzroku, czyli jakbym miała zaparowane oczy, jakbym miała błonę na oczach. Pojawiało się to nagle, trwało nawet do kilka godzin i nagle ustepowało. Obecnie nie mam żadnych objawów tylko gwizdy w uszach. Mam juz wyznaczony termin operacji albo inaczej to napiszę - termin przyjęcia do spzitala, bo na operacje i tak sie czeka juz leżąc na oddziale i nikt nie wie kiedy to nastąpi.. Ale zaczynam sie zastanawiać nad operacją??? Mam za miesiac kontrolny rezonans i jak moja torbiel nie rośnie to z operacji rezygnuję.
Początkująca
16-11-2008, 17:27:00

Moja coreczka majac 10 miesiecy przeszla operacje nadsiodlowej torbieli podpajeczynowki. Wczesniej nie miala zadnych widocznych objawow. moze troszke slabe napjecie miesniowe. moja intuicja nie dawala mi spokoju,drazylam temat u pedjatry,pozniej u neurologa. W miejscowym szpitalu zostala mylnie zdjagnozowana. Konsultowalam sie z Warszawa-prof.Roszkowski, z prof. Polisem z Lodzi. Az trafilam do docenta Mandery. Wspaniely specjalista, . Dzieki jego fachowej informacji na temat uspokoilam sie nieco. niestety decyzja brzmiala.;operacja;. trepanacja, otwieranie glowki. Torbiel zostala przebita. Wielkosc jej wahala sie w granicach 27mm/18mm/10mm. Coreczka w tej chwili ma 3,5 roku swietnie sie rozwija,chodzi do przedszkola. Oczywiscie systematycznie jezdzimy do Katowic-Ligota na kontrole . Jest pod opieka neurologa,neurochirurga,okulisty,endokrynologa.Miejsce w ktorym znajduje sie torbiel podpajeczynowki niestety jest ferelnym miejscem. Jest w bliskim sasiectwie nerwu wzrokowego, pnia mozgu,przysadki. Ale istotne jest rowniez to ,ze nie znajduje sie w samym mozgu,tylko pod na tak zwanym siodelku. Martwi mnie jednak przyszlosc. Wiekszosc z was cierpi na migreny,bole glowy,itp. nie wiem jak to bedzie przebiegac u mojej coreczki,mam nadzieje ze tak jak do tej pory. Najwazniejsza jest kontrola,badania. Jestem matka i bardzo ciezko mi zyc z ta mysla,ze moje dziecko ma taka wade,tak nazywaja ja lekarze. Podobno wystarczy przeziebienie,infekcja w czasie ciazy aby dzecko urodzilo sie z torbiela. Tworzy SIE ona ok.16 tygodnia ciazy. Moja coreczka jest pieknym ,zdrowym dzieckiem,torbiel nie daje zadnych objawow,nic. Ale az sie boje co by bylo gdyby nie zostala wykryta. groziloby to powaznymi konsekwencjami. Zerwaniem nerwu wzrokowego ,przysadki,a to organ ktory przewodzi kazda funkcja w organizmie. Nie lekcewazcie 'JEJ'. Badajcie .Mozna z nia zyc. Oczywiscie moze wchodzic w gre zastawka i to wlasnie przy niej nalezy uwazac na urazy. Powodzenia.Docenta Mandery nie zamienilabym na zadnego innego lekaza w Polsce. Konsultowalam corke prawie z wszystkimi w kraju.
Początkująca
27-11-2008, 20:22:00

Witam proszę o kontakt na nr gadu 12457839, poszukuję informacji na temat operacji torbiela pajęczynówki u małego dziecka. Będę wdzięczna za odpowiedź.
gość
01-12-2008, 21:31:00

Witam wszystkich. U mnie torbiel (okolicy nasiodłowej) wykryto w wieku 15 lat. Dziś znowu mam z nią problemy. Operację przeszłam CZD u dr Barszcza- świetny człowiek i ceniony specjalista. U mnie oprócz wymienianych przez Was objawów, są problemy z wiecznymi deficytami hormonalnymi. Po operacji miałam sie reguralnie badać, ale nie robiłam tego ze strachu przed Rezonansem (panicznie się boję tego badania i nie wiem czemu). Najgorsze to strach przed kolejną operacją, która pewnie mnie czeka, strach przed powikłaniami i fakt że objawy które miałam do tej pory (roztargnienie, ciągły brak uwagi, zapominalstwo, zaburzenia widzenia i słuchu) przypisywałam wszystkiemu tylko nie temu co trzeba. Czekając na decyzję mam nadzieję, że operacja pomoże mi znowu normalnie funkcjonować. Miałam szceście, że trafiłam do CZD bo lekarze którzy mnie tam kierowali nie mieli pojęcia o endoskopi- dla nich to było badanie a nie operacja. Wiem że to brzmi jak głupi żart, albo jakaś fatalna pomyłka. Jeszcze mam gdzieś stare wypisy na których dr Sławek ręcznie opisywał co to była za operacja i przedstawiał ręczne rysunki- kino. Teraz mam tylko wątpliwości czy mogę zaufać innemu lekarzowi. Trzymam za was kciuki a wy tzrymajcie za mnie.
gość
02-12-2008, 08:52:00

Witam!
Napisałaś, że masz odwieczny problem z hormonami. Bardzo Cię proszę podaj mi swój nr GG , napisz do mnie, bo mam kilka pytań do Ciebie. Ja mam też torbiel pajęczynówki i oprócz wszystkich wymienionych wcześniej objawów problem z hormonami. Lekarze ginekolodzy oraz endokrynolog-ginekolog mówią, że nie mogą mnie leczyć, bo nie można podawać hormonów w przypadku torbieli, że to niebezpieczne... natomiast neurochirurdzy mówią, że mogę brać hormony... Nie wiem co robić, czy to byłoby niebezpieczne, czy nie...?? Komu wierzyć??
Bardzo proszę napisz, podaje swoje GG 7869201
gość
07-12-2008, 12:13:00

witam miałem 2 ataki padaczki podczas snu w szpitalu jak miałem robiony rezonans wykryto u mnie torbiela w lewej czesci głowy 12mm8mmna6mm lekarka wpisała mi w karte główną chorobę padaczkę sam nie wiem co robić z tego co widzę nie którzy opisują że torbiel może wywoływać ataki padaczki nie wiem gdzie się udać do jakiego dobrego specjalisty nadmieniam że mam 31 lat i od jakieś 3 lat zaczeła mi pamięć siadać proszę o odpowiedz lub poradę gdzie można się udać do jakiegoś dobrego neurochirurga najgorsze to siedzenie w domu bo nie moge wrócić do pracy byłem u dwóch i mówią zeby nic nie robić tylko obserwować łatwo się mówi ?
gość
07-12-2008, 17:25:00

witam wszystkich polecam tylko dr Harata z Bydgoszczy pozdrawiam .
Początkująca
07-12-2008, 17:59:00

WITAM PONOWNIE.
Jestem mama 3,5-letniej dziewczynki. Jak pisalam wczesniej cudem wykryta torbiel,nie dawala zadnych objawow.Zas nie wykryta moglaby dac nieodwracalne,tragiczne nastepstwa. Przez ok.0,5 roku coreczka brala hormon (kortyzol) stresu. miala jego niedobor poniewaz torbiel uciskala przysadke. po operacyjnym przebiciu torbieli wszystko wrocilo do normy.
Prosze wszystkich nie lekcewazcie kontroli,badan,nawet rezonansow-to nic strasznego w porownaniu z niewiedza,. Moja mala konsultowana jest przez 4 specjalistow(endokrynologa,neurologa,neurochirurga,okuliste,) nie wyobrazam sobie zlekcewazyc ich zalecenia. Jestem pewna ,ze dzieki im moje dziecko jest obserwowane w nalezyty sposob. Zalecajac przyjmowanie hormonow ma sie na celu uzupelnienie ich. Nie przedawkowanie!!!!! Nasz organizm bez nich nie mialby szansy bytu.Dzieki nim rosniemy,dojrzewamy,dobrze funkcjonuje nam tarczyca itd...
Moja coreczka jest "zdrowym" dzieckiem pod kazdym wzgledem,wspaniale sie rozwija. Nie do wytrzymania jednak jest ciagla obserwacja,kontrole i stres przed kazdym rezonansem. Ale jstem pewna, ze robie wszystko aby czegos nie zaniedbac,zlekcewazyc.
Sluze pomoca. Moja coreczke operowal doc.Mandera i ja nie zamienilabym go na nikogo innego-wspanialy czlowiek i specjalista neurochirurgi dzieciecej. Klinika-Katowice Ligota. Tam tez prowadzi ja endokrynolog oraz okulista.
Dbajcie o siebie i swoje pociechy.Jest czasami bardzo trudno,jest placz,lek,rozpacz. Ale to nic w porownaniu do usmiechu dziecka. Wiem ,ze i bliskim osob z ta wada wrodzona jest bardzo ciezko,ja wiem jak bardzo........ Kiedys przeczytalam,ze nawet jednatrzecia populacji ma torbiele i zyje z nimi. Malokto o nich wie, istotne jest to w jakim miejscu sie znajduje. Moja mala ma w bardzo niekorzystnym miejscu-i ma szanse w 100% byc zdrowym dzieckiem. Ale nie moge bagatelizowac niczego co mnie niepokoi.
Jestem z wami.
Początkująca
11-12-2008, 09:07:00

witam.
Mam ogromną prośbę!!! proszę o podanie namiarów ,tj.telefonu do tego profesora Barszcz neurochirurga w Centrum Zdrowia Dziecka
Beata

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: