Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-08-2022, 04:27:30

Napisałam do pani maila.
Gość 2022-08-17 19:06:36
Mój 7 letni syn ma torbiel 11x5x13 cm. Płat skroniowy. Zdiagnozowne 3 lata temu. Nie ma żadnych objawów. Wizyty u 2 lekarzy, którzy mięli podobne zdanie, a więc o braku operacji. Raz na 4 miesiące ma badanie dna oka aby sprawdzić czy coś dzieje się z torbielą. Jeśli pojawią się jakieś chociaż najmniejsze objawy wtedy operacja.
Operacja w przypadku mojego syna mogłaby dać gorsze skutki, w sensie póki co nie ma objawów. A po operacji mogłyby się one pojawić. Tak przynajmniej było 3 lata temu.
Raz przewrócił się i mocno uderzył głową, na szczęście nic się nie stało. Neurolog powiedziała, że mało prawdopodobne jest, aby torbiel pękła. Tu raczej chodzi o przelewanie się tego płynu.
Jutro mam kontrolę u kolejnego lekarza i pewnie machina ruszy od nowa.
Pozdrawiam, jeśli ktoś chciałby pogadać i ma podobny problem mój e-mail natalia.szy89@o2.pl
gość
22-11-2022, 11:55:22

Wykryto u mnie 3 lata temu torbiel pajęczynówki wymiary 3x2 cm podczas rezonansu. Kilka dni temu wylądowałam na sorze z powodu potwornych bólów głowy z omdleniem, mdłościami. Po badaniu tomografii komputerowej wyszła torbiel pajęczynówki 3,5x2,5 cm. Czy te wymiary świadczą o dużej torbieli? Czy objawy które mam od jakiegoś miesiąca, dwóch czyli potworny ucisk w głowie, omdlenia, zawroty głowy i mdłości mogą oznaczać powiększanie się torbieli i jakiś ucisk na mózg? Czy mogę się kwalifikować na operację? Na sorze nic za bardzo mi nie przekazano tylko zalecili pilny kontakt z neurochirurgiem.
gość
10-06-2024, 18:40:07

Ja też to mam, od czego zrobiło mi się to nie mam pojęcia bo wcześniej tego nie miałem w MRI
gość
16-05-2025, 17:36:11

Witam!
U mojej 16-letniej córki też wykryto w rezonansie torbiel 28***14 mam. Lekarz neurolog powiedział, że to wrodzone i żeby się tym nie przejmować, a za rok powtórzyć rezonans. Córka trafiła do szpitala po omdleniu w szkole z drgawkami. Kiedy przyjechało pogotowie stwierdzono niski poziom cukru i podano jej glukozę i doszła do siebie. Nie miała bólu głowy ani nic takiego.Zostawili ją w szpitalu i wtedy wykonano wszystkie badania.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: