Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-06-2010, 10:56:32

Czy jest możliwe dojście do siebie? Oczywiście, choć życie "po" jest już zupełnie inne...
Mąż będzie potrzebował wsparcia, cierpliwości i czasu. Powrót do sportu po takiej chorobie jest raczej niewskazany żeby nie powiedzieć niemożliwy moim zdaniem.
Sama jestem tylko ciut starsza od twojego męża i właśnie wracam do zdrowia po klipsowaniu pękniętego tętniaka. Także wierzę że i Wam się uda :)
Pozdrawiam serdecznie
gość
29-06-2010, 12:10:12

Gość 2009-05-15 05:54:00 Gabi,zastanawia mnie dlaczego wspominasz o nożu gamma,czyżby ktoś Ci mówił o tej metodzie,jako stosowanej do usuwania tętniaka?Dziwne,ja słyszałam że jest to cybernetyczny nóż używany do operacji nowotworów,

i jak rozumiem nie usuwa on niczego lecz niszczy chore tkanki. Metoda ta nazywa się Stereoradiochirurgią,polega na przykręceniu ramy do głowy i unieruchomieniu jej.Jest to bolesne,choć mniej inwazyjne niż tradycyjna

operacja.W Polsce,o ile mi wiadomo stosują ją dwa Centra Onkologiczne,

w Warszawie i w Gliwicach.Jest to bardzo kosztowna operacja,podobno ok.200tyś.zł.Stosuje się ją najczęściej wówczas, gdy guz jest umiejscowiony w miejscu gdzie nie można użyć skalpela.Zawsze występują jednak powikłania,coś jakby choroba popromienna.Samo leczenie skutków tego zabiegu może trwać ok.pół roku.Tyle mi wiadomo na ten temat.Sądzę że ta metoda nie może być zastosowana w przypadku Twojej mamy.Wracając do tematu, nie martw się! Jak sama zauważyłaś,każdy przypadek jest inny.Dodawaj otuchy mamie,najważniejsze aby się nie załamała,i Ty również! Trzymaj się Gabi.Marzena
gość
03-07-2010, 09:44:58

Jestem po embolizacji tętniaka ( pisałam wcześniej na forum), która odbyła sie dwa dni temu. Jestem już w domu. Wszystko w porządku. A tak się wahałam! Dopiero forumowicze mnie namówili.
Nie wiem skąd Pani mąż jest, bo na pewno nie mial zrobionej diagnostyki przez dobre urządzenia, tomografy są różne. Ja miałam wszystko robione w Warszawie. gdzie są naprawdę specjaliści. Informacje znalazłam w internecie i na forum. Teraz nie ma rejonizacji , więc można było wybrać sobie dobrą poradnię neurochirurgiczną. Naprawdę szkoda, że nie trafiliście na taką. Na pewno są szanse na powrót do zdrowia, tylko po szpitalu trzeba jak najszybciej podjąć rehabilitację. Zyczę powrotu do zdrowia i NADZIEJI !
JOLA
gość
03-07-2010, 21:12:44

Witam siostra znow miala operacje minela wlasnie doba. Założono jej druga zastawke do drugiej komory a poprawy nie ma obrzek mozgu nie zginal. Lekarze rozkladaja rece. Niewiedza co dalej. Mowia ze jej mózg produkujue za duzo polynu mozgowo-rdzeniowego, ktory wytwarza za duzo bialka. To juz jest 5 operacja.

Prosze czy ktos móglby nam cos podpowiedziec np o jakies fundacji ktora moglaby nam doradzic albo do jakich specjalistow sie udac. W Bydgoszczy lekarze nie sa źli, ale trzeba ja jakos ratowac. pozatym dowiedzielismy sie od nich ze miesci sie w 1% przypadkow najgorszych powiklań.

Agnieszka K
gość
04-07-2010, 13:00:20

Agnieszko,
Bardzo mi smutno, że stan Twojej siostry jest taki poważny. Nie chciałabym nikogo reklamować na forum, więc proszę napisz do mnie na maila: joleczka@mgk.pl
Pozdrawiam i życzę Ci wytrwałości i wiary
Jola
gość
12-07-2010, 12:03:15

witam. jestem po krationomi lewostronnej, mam ubytek kosci czaszki po stronie lewej, gdyz operowna bylam 2razy i obrzek mozgu byl ogromny... mam 28lat i od operacji minelo 8mcy, jestem spawna ruchowo. mam pytanie do osob po operacji tetniaka.. czy cierpia na roznego rodzaje bole glowy?czaszki? ja mam z tym ogromny problem, bywaja takie dni i bol jest tak ogromny,ze wiekszosc czasu spedzam lezac. a jesli chodzi o te "nieduze" bole to funkcjonuje dosyc dobrze..
pozdrawiam Asia
gość
12-07-2010, 12:03:26

witam. jestem po krationomi lewostronnej, mam ubytek kosci czaszki po stronie lewej, gdyz operowna bylam 2razy i obrzek mozgu byl ogromny... mam 28lat i od operacji minelo 8mcy, jestem spawna ruchowo. mam pytanie do osob po operacji tetniaka.. czy cierpia na roznego rodzaje bole glowy?czaszki? ja mam z tym ogromny problem, bywaja takie dni i bol jest tak ogromny,ze wiekszosc czasu spedzam lezac. a jesli chodzi o te "nieduze" bole to funkcjonuje dosyc dobrze..
pozdrawiam Asia
gość
14-07-2010, 14:05:58

Witam ja również miałam kraniotomię tylko, że z prawej strony. Mój tętniak był zaklipsoweny 3 lata i 4 mies temu.I również mam bóle głowy, prawie zawsze, bardzo różne,są dni kiedy leże i nie mogą nawet ruszyś głową, Pozdrawiam serdecznie wszystkich walczących z tą chorobą.
gość
14-07-2010, 14:08:40

Witam ja również miałam kraniotomię tylko, że z prawej strony. Mój tętniak był zaklipsoweny 3 lata i 4 mies temu.I również mam bóle głowy, prawie zawsze, bardzo różne,są dni kiedy leże i nie mogą nawet ruszyś głową, Pozdrawiam serdecznie wszystkich walczących z tą chorobą.
gość
15-07-2010, 08:43:18

Witam mam 18 lat. Od zawsze miałem kompleksy na tle mojej wielkiej głowy. Prawdopodobnie w dzieciństwie cierpiałem na kraniostenozę typu metopic. Mam pytanie. Czy można to jeszcze jakoś leczyć? Chcę żeby moja głowa wyglądała normalnie. Czy mam jakieś szanse na operację?
Zawsze miałem niską samoocenę trudności z nawiązywaniem nowych znajomości. Najlepiej nie wychodziłbym z domu. Proszę odpiszcie!

PS.Przepraszam że piszę w tym temacie ale założyłem swój i nikt jeszcze nie odpisał

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: