Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-07-2010, 11:52:49

Sprobuj skontaktowac się z prof. Kobusem z Polanicy Zdr. Przeprowadza takie operacje. Wprawdzie tego typu zabiegi wykonuje się u kilkumiesiecznych dzieci, ale może będziesz miał szanse.

http://www.chirurgia-plastyczna-kobus.pl/index.php?id=plastyka

pozdrawiam.
gość
19-07-2010, 23:13:07

Witam serdecznie!
dzisiaj sie dowiedzilam ze mój brat cioteczny wczoraj zemdlał i od tej pory jest w spiaczce. Pękł muz tętniak mózgu. Ciagle spada mu cisnienie.. teraz ponoc wynosi 90/55. lekarze nie daja mu zadnych szans... stan jest krytyczny.. niemozliwe jest przewiezienie go do jakiejs kliniki bo moglby tego nie wytrzymac.. czy wierzyc lekarzom?? ktos miał podobną sytuacje?? jestesmy bezradni...
gość
20-07-2010, 09:18:13

Witaj, czy robili mu np. tomografie ? Az wierzyc się nie chce , ze trzymaja go i nie wysla do większego szpitala gdzie jest nerochirurgia! Mnie wieziono do szpitala rejonowego z malej miejscowości oddalonej o 100 km. Tez bylam nieprzytomna i było zagrozenie zycia. Wieziono mnie karetka w zime, ale czasami jak lekarze się angażują to i helikopter zalatwia. Naciskajcie na nich bo dla was jest to najbliższa rodzina, a dla nich to tylko przypadek. Duzo zdrowia i powodzenia dla brata!
gość
21-07-2010, 13:47:20

Akurat niskie ciśnienie jest bardziej wskazane niż za wysokie. Jak lekarze ocenili stan brata w skali HH? Od tego też wiele zależy i ma to duży wpływ na rokowania, czasami warto chwile przeczekać przed zastosowaniem leczenia operacyjnego, gdyż nie ma co ukrywać jest to bardzo ciężka i obarczona dużym ryzykiem operacja. Czy brat oddycha samodzielnie?
Dużo siły i wiary w to że będzie dobrze pomimo wszystko.
A i jeszcze jedno, jestem przekonana że osoby będące w śpiączce jednak słyszą, więc próbujcie do niego mówić tylko że same pozytywne rzeczy :)
gość
22-07-2010, 09:27:04

U chorych z I–III stopniem w skali Hunta
i Hessa zaleca się jak najszybsze przeprowadzenie
zabiegu (w ciągu pierwszych
3 dni). U chorych z IV–V stopniem w skali
Hunta i Hessa zaleca się późny zabieg
operacyjny, po uzyskaniu poprawy stanu
neurologicznego. Alternatywą leczenia
tradycyjnego jest śródnaczyniowe umieszczenie
sprężynki. Niektóre badania podkreślają
większą skuteczność tej metody.
Sposób ten nie znajduje jednak zastosowania
w leczeniu tętniaków tętnicy środkowej
mózgu [1, 17].
gość
22-07-2010, 14:25:14

witam .jestem po operacji ,mam zalozonego clipa ,zylam z 48lat niewiedzac ze mam tetniaka . po 3miesiacach mosze do kontroli ktora nastapi i24 08 10 bardzo sie bojenie umie zyc normalnie ciagle mam strach ze to peknie.pozdrawiam wszystkich
gość
23-07-2010, 20:10:21

Witam u mojej siostry tragicznie sie dzieje. Jest od 2 dni na OIOMIE walczy w tej chwili o zycie. zaatakowala ja sepsa. A bylo juz tak dobrze 2 tygodnie temy pragnela wysc do domu smiala sie. Po nieudanych zabiegach zalozenia zastawek w glowie wdalo sie zakazenie najpierw tracila swiadomosc, nie chciala rozmawiac pozniej lekkie opuchlizna a na koncu tracila oddech. W tej chwili nie pracuja jej nerki sa dializowane. uklad oddechowy jest w spiaczce farmakologicznej. A prosilismy lekarzy ze dzieje sie cos nie dobrego. ze puchnie ma goraczke to oni ze tak ma byc ze to choroba. grzyb juz zaatakowal zastawke i mozg zaraz idzie na 8 operacje usuniecia zastawki. Licze na cud!!!

Boze pomoz ....

Agnieszka K
gość
24-07-2010, 10:09:08

Moja mama jest już trzy lata po udarze niedokrwiennym mózgu nie ma praktycznie jednej półkuli a teraz wykryto u niej tętniaki, o losie po jedynej zdrowej stronie mózgu. Zdecydowałyśmy sią na embolizację tego większego - bo pęknięcie w przypadku mojej mamy jest równoznaczne z natychmiastową śmiercią. Za dwa tygodnie mama ma embolizację a ja jestem przerażona, nie chce jej stracić a została mi tylko ona, tata zmarł w maju br. po ponad 3 miesiącach w śpiączce po zawale i niedotlenieniu mózgu.
Czy ktoś wie jakie jest ryzyko embolizacji tętniaka MCA?
gość
24-07-2010, 14:03:20

Na tej stronie masz troche o tetniakach mnogich. Duzo wiadomości jest w googlach na temat tętniaków MCA. W zależności od danego osrodka rozne sa poglady na leczenie. Jeśli maja duze dosciadczenie z ta metoda to ja stosuja. W klinice, ktorej leżałam preferowali klasyczna metode., i nie robili embolizacji wogole. Wiem ze lublin specjalizuje się w embolizacjach. Bądź dobrej mysli , zycze twojej mamie duzo zdrowia.

http://www.neurocentrum.pl/biblioteka/promocja_zdrowia/tom5/rosinczuk8.pd
gość
24-07-2010, 14:09:29

Agnieszko K trzymam kciuki za twoja siostre i modle sie o jej zdrowie. Tyle cierpienia ...Badz silna.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: