Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4103)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-05-2023, 13:18:47

Czy ktoś miał badanie DSA?
gość
25-05-2023, 04:19:05

gość 30-01-2017, 20:36:03

dziękuję za informacje jestem spokojniejsza. Mam 33 lata i najgorsze dla mnie jest to że naprawdę nie wiem czy mam tego tętniaka a neurolog jeden mówi zapomniec przez dwa lata urodzic dziecko ,wykarmic ,powtórzyć badanie angio tk a drugi po wizycie na sorze ( bole galki ocznej prawdopodobnie zapalenie i silne bóle głowy) ze mam zostać na neurochirurgi i poddac sie dsa bo moze coś się dzieje a tak naprawde żaden nie potwierdził ze to tetniak 2mm a pisze na opise obraz do zróżnicowania bo moze to byc taka tetnica ze daje obraz tętniaka juz niewiem co mam robić

gość
26-05-2023, 06:18:54

gość 05-10-2022, 16:09:10

Witam. Mam 42 lata. Mam tętniaka mózgu 3,5 na 2,5mm. I głupieję, jaką decyzję podjąć. Prof.Juszkat z Poznania kazał tylko obserwować. Poszlam po opinię do drugiego neurochirurga,prof. Harata i zlecił embolizację. Napiszcie proszę swoje doświadczenia. Bo nie wiem co robić.

gość
24-07-2023, 13:46:12

Cześć jestem Aga, niedawno dowiedziałam się z TK że mam tętniaka 3mm na przebiegu tętnicy środkowej mózgu lewej .Miałam info od znajomych że małych się nie rusza, tylko obserwuje.Bylam na konsultacji u profesora i szok bo twierdzi że trzeba operować sugeruje klips..mam jeszcze zrobić AngioTk żeby ocenil jaki to rodzaj..Jestem z Krakowa ..profesor znany ..na razie staram się nie myśleć, nie stresować chociaż myśli kołują.... Całe życie boli mnie głowa, zazywalam zwykle przeciwbolowe , czasami przez dobe co chwile, od paru lat już biorę leki na migrene i wtedy sie uspokaja szybko..Oprócz bolu glowy mam od 3 lat narastajacy szum w lewym uchu i niestesty coraz głośniejszy, jak odgłos morza, dość głośno i z tego powodu zaczęłam drążyć temat i robić badania glowy..a tu tętniak.. boję się jak to będzie.. jestem bardzo nerwowa, szybko się nakręcam...
gość
26-07-2023, 08:14:14

Ja mam 3,5x4mm nadal obserwacja stan stabilny, żadnych objawów, każda ingerencja w nasze ciało mózg, zostawia ślad, każdy decyzję musi podjąć sam
gość
30-07-2023, 07:32:25

Cześć ;)

Pol roku temu zdiagnozowano u mnie tętniaka mozgu o wymiarach 4.5***3.5 mm.

Znany profesor z Warszawy zalecił obserwację i powtórzenie angio TK za pół roku.

Znajoma poleciła mi radiologa w Olsztynie, który specjalizuje się w embolizacji....po wizycie u pana doktora miałam mętlik w głowie, ponieważ on zapytał mnie po co chcę czekać....im mniejszy tetniak tym mniejsze ryzyko ewentualnych powikłań podczas operacji...no i koniec życia na bombie.

Zestresowałam się i nie wiedziałam którego lekarza posłuchać.

Po przemyśleniu zdecydowałam sie na zabieg, który miałam we wtorek 25.07. Ze względu szeroką szyję tetniaka pan doktor założył mi stent.

Wszystko przebiegło sprawnie, bez komplikacji....następnego dnia stanęłam na nogi i gdyby nie delikatny ból w pachwinie nie wiedziałabym, że jestem już po embolizacji :) czuję się świetnie, zero bólu głowy ;)

Piszę ten post po to żeby dodać odwagi osobom, które tak jak ja stoją przed dylematem, czy obserwować, czy zdecydować się na zabieg.

A pana doktora Grzegorza Wasilewskiego z Wojewódzkiego Szpitala w Olsztynie wszystkim baaardzo polecam - profesjonalista w każdym calu, do tego lekarz ciepły, uśmiechnięty, pełen empatii i cierpliwości :) ... Co jest dość rzadkie w dzisiejszych czasach.
gość
06-08-2023, 08:50:57

Mam pytanie jestem po embulizacji guza możdżku i nie domyka mi się powieka nie porusza mi się brew nie mogę marszczyć nosa i usta mi na lewa stronę idą. Mam porażenie prawostronne i mam pytanie czy to wroci do normy od 3 tygodni robie cwiczenia nerwu twarzowego ?
gość
14-09-2023, 10:11:44

Witam
mam 53 lata mam tętniaka na tętnicy łącznej przedniej wielkości 1,9 x1,6 mm. Do tego hipoplazję odcinak A1 lewej tętnicy przedniej mózgu na ok 5 mm. Do badań skłoniły mnie zawroty głowy oraz powtarzające się bóle głowy w postaci nagłego ostrego kłucia po prawej stronie. Tętniak jest mały wynik jest potwierdzony RM 3 T. Lekarz mówi, że w tej sytuacji tętniak będzie rósł. Jak duży musi być żeby go zamknąć?
gość
22-10-2023, 17:42:11

Wykryto u mnie trzy tętniaki mózgu. W 2017 roku miałam robiony rezonans i wykryto malfotacje tętniczo - żylną, neurolog mówił że to nic takiego że będzie mnie boleć tylko głowa a teraz po siedmiu latach dowiedziałam się że chodzę z tykającą bombą w głowie. Nie wiem co robić boję się. Myślę tylko o tym że w każdej chwili mogę umrzeć, jestem cały czas na lekach uspakajacych.
gość
26-11-2023, 01:30:29

Hej, mam pytanie... Moja mama robiła rok temu tomografie głowy z CT i nie pokazało jej tętniaka, pół roku później zrobiła badanie angio i wyszło że ma tętniaka 4cm na 4cm... Mama już ma jednego zaklipsowanego tętniaka...od 25 lat i teraz ten drugi się pojawił tak szybko? Czy to możliwe że w przeciągu pół roku tak się rozrosło cholerstwo? Strasznie się boje i martwie o moją mame

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: