Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4103)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2023, 01:31:07

Hej, mam pytanie... Moja mama robiła rok temu tomografie głowy z CT i nie pokazało jej tętniaka, pół roku później zrobiła badanie angio i wyszło że ma tętniaka 4cm na 4cm... Mama już ma jednego zaklipsowanego tętniaka...od 25 lat i teraz ten drugi się pojawił tak szybko? Czy to możliwe że w przeciągu pół roku tak się rozrosło cholerstwo? Strasznie się boje i martwie o moją mame
gość
29-11-2023, 20:35:43

Musi iść do neurochirurga, to jej powie co i jak - moja sąsiadka była w poradni w szpitalu na Fildorfa, bez skierowania, u neurochirurga doktora Bereza jak miała tętniaka, od razu umówili jej termin zabiegu i jest już po i do rze się czuje
gość
30-11-2023, 18:08:22

Dzień dobry! Niedawno mój tata zmarł w wyniku pękniętego tętniaka. Był to drugi tętniak w najbliższej rodzinie, więc postanowiłem skonsultować się z neurologiem. Po badaniu MR angio otrzymałem taki wynik:
"Poszerzenie ACoA do 1,7mm podejrzane o tętniaka.
Wskazana weryfikacja w badaniu angio-CT lub angiografii."
Ze względu na sytuację z wylewem taty, wynik mnie bardzo stresuje, czy taka mała zmiana może zostać wykluczona w TK angio, albo być jedynie indywidualną cechą poszerzenia naczynia? Czy z tętniakami o takiej wielkości da się coś zrobić? Mam już umówioną wizytę u neurochirurga. (33lata, niepalący)
gość
01-12-2023, 09:34:59

gość 29-11-2023, 20:35:43
Musi iść do neurochirurga, to jej powie co i jak - moja sąsiadka była w poradni w szpitalu na Fildorfa, bez skierowania, u neurochirurga doktora Bereza jak miała tętniaka, od razu umówili jej termin zabiegu i jest już po i do rze się czuje
8
Dziękuję za odpowiedź. Mamy już umówioną wizytę u neurochirurga. Mama już miała jednego to tętniaka który pękł i został zaklipsowany. Mam nadzieję że to ten tętniak jest opisany w wyniku i to zwykła pomyłka.
gość
01-12-2023, 09:41:57

gość 30-11-2023, 18:08:22
Dzień dobry! Niedawno mój tata zmarł w wyniku pękniętego tętniaka. Był to drugi tętniak w najbliższej rodzinie, więc postanowiłem skonsultować się z neurologiem. Po badaniu MR angio otrzymałem taki wynik:
Myślę że zrób badanie angio i wtedy będą ci w stanie powiedzieć dokładniej co to jest, bo na razie jak sam mówisz to podejrzenie. Jak czytałam wpisy innych osób to zależy gdzie jest to umiejscowione i do którego lekarza pójdziesz. Z tego co inni pisali to jeśli jesteś zdrowy, silny i niepalący to ta operacja wstawiania sprężynek nie niesie ze sobą zagrożenia i po tygodniu można wracać do pracy. Głowa do góry!
"Poszerzenie ACoA do 1,7mm podejrzane o tętniaka.
Wskazana weryfikacja w badaniu angio-CT lub angiografii."
Ze względu na sytuację z wylewem taty, wynik mnie bardzo stresuje, czy taka mała zmiana może zostać wykluczona w TK angio, albo być jedynie indywidualną cechą poszerzenia naczynia? Czy z tętniakami o takiej wielkości da się coś zrobić? Mam już umówioną wizytę u neurochirurga. (33lata, niepalący)
gość
25-03-2024, 18:03:35

Witam dodajcie mi otuchy mójemu mężowi pek tetniak juz tydzien po opetacji jestem zalamana reaguje tylko na ktotkie polecenia np.ścisnij mi dłoń nie wiem czy nas poznaje cos probuje mowic ale nie wychodzi pieregniarki twierdza ze robi sie nerwowy jak go odwiedzamy z nimi nie utrzymuje kontaktu wiecej spi niz ma oczy otwarte jestem cala w nerwach mamy male dzieci nie wiem czy dam rade .Pocieszcze mnie czy wasze doswiadczenia tez byly takie chorzy wrocili do zdrowia ? Jak to dlugo jeszcze moze trwać?pomocy
gość
18-05-2024, 20:37:56

Witam moja mama (65lat) ma od 4 lat problemy z widzeniem na oboje oczu plus opadają jej powieki czeste bole glowy oraz szyji. Nie wiemy co to może być. Miala konsultacje w Anglii byly robione różne badania USG prześwietlenia krew rezonans szyji. Nic nie wykazało a ona dalej nie widzi i nie slyszy na jedno ucho. Sa problemy z ciśnieniem krwi. Czy to może być tętniak? Naprawde już tyle przeszla z lekarzami i zero pomocy. Jeden lekarz na ostatniej wizycie powiedzial jej bezczelnie ze to ze starości uwierzycie w to . Szok jakiś. Prosze o pomoc bo sytacja jest juz tragiczna.
gość
02-06-2024, 13:08:47

gość 11-02-2023, 23:48:25
Embolizacja jest mniej inwazyjna niż typowe klipsowanie. Po zabiegu trzeba leżeć 24h i do domu. Żadnych większych dolegliwości bólowych. Mamy 21 wiek i medycyne na wysokim poziomie. Nie ma się czego bać i żyć normalnie. Jestem po dwóch takich zabiegach i jest git. Staram się nie myśleć za często że mam jakieś stenty w głowie. Grunt że zabezpieczyli i mogę normalnie żyć jak przed diagnozą. I pamiętajcie, że każdy z nas jest inny i nie ma dwóch takich samych przypadków. Zdrowia i nie kierujcie się tym co inni piszą. Myślcie o sobie.

Ile masz lat ? Jakie miałeś objawy ?
gość
02-06-2024, 13:08:47

gość 11-02-2023, 23:48:25
Embolizacja jest mniej inwazyjna niż typowe klipsowanie. Po zabiegu trzeba leżeć 24h i do domu. Żadnych większych dolegliwości bólowych. Mamy 21 wiek i medycyne na wysokim poziomie. Nie ma się czego bać i żyć normalnie. Jestem po dwóch takich zabiegach i jest git. Staram się nie myśleć za często że mam jakieś stenty w głowie. Grunt że zabezpieczyli i mogę normalnie żyć jak przed diagnozą. I pamiętajcie, że każdy z nas jest inny i nie ma dwóch takich samych przypadków. Zdrowia i nie kierujcie się tym co inni piszą. Myślcie o sobie.

Ile masz lat ? Jakie miałeś objawy ?
gość
14-06-2024, 13:35:09

Witam mam tętniaka mózgu w kwietniu w stawili mi stent tętniak ma 2.5mmpekly mi dwa tętniaki mam niedowład lewostronny czy stent to zabezpieczenie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: