Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-04-2017, 19:51:23

do Eli jestem z regionu Wałbrzycha bylam na konsultacji u dr Misia i we Wrocławiu u prof.Zuba opinia obu brzmiała prawdopodobnie tetniaki ale mikroskopijne na 2mm i1,6 czekać do obserwacji jeżeli chodzi o ciążę brak przeciwskazan w tym stadium .Monika
gość
21-04-2017, 20:04:22

Aniu wiem że jest ci ciężko., wiem co czujesz mimo ze już jedno dziecko mam 6latek chęć posiadania kolejnego dziecka jest coraz silnejsza mimo opini masz juz dziecko daj sobie spokój. Tak daj sobie spokój z tym ze jak patrze na syna to coraz częściej pojawia sie myśl jak odejde zostanie sam a tak zawsze bedzie mial oparcie w rodzenstwie i ojcu i ta myśl ze jak się nie odważne to bede zalowac do konca zycia mimo ryzyka
gość
21-04-2017, 20:06:44

Witam Monika jestesmy z tego samego regionu i wiem ze dr,Misia przyjmuje w Walbrzychu.Jezeli chodzi o mnie to wiekszego autorytetu jak dr.Bereza we Wroclawiu nie ma.Mozesz sobie poczytac w int. na jego temat.Pisalam kiedys ze przynim pacjent czuje sie najwazniejszy.Lekarz ktory ma szacunek do pacjenta.Jakbym mogla Ci radzic to spotkaj sie z nim.Pozdrawiam ELLA
gość
22-04-2017, 20:36:41

Witam! Jeszcze do niedawna nie wiedzialam o istnieniu takiego forum. Los sprawił, że zaczęłam szperac w internecie w poszukiwaniu informacji, pół roku temu moja mama w wieku 46 lat miala udar krwotoczny, jak okazalo się później- byl to krwotok z AVM, lekarze wciąż mówili kiepskich rokowaniach, poniewaz zalana zostala cała prawa półkula i część pnia- prawie 2 tygodnie na intensywnej terapii,wstrząs septyczny i inne paskudzctwa... jednak chęć życia i wola walki zwyciężyły. Minęło pół roku- mamka odczuwa tylko niedowlad, kiedy zmienia sie pogoda, dlatego pamiętajcie, że cuda sie zdarzaja!:) wracając jednak do wątku forum... mamie po embolizacji zrobił się tętniak rzekomy, ktory pękł po paru tygodniach ! Straciła 2 litry krwi! Czy komus z Was tez pojawilo sie to cholerstwo? Zanudze moja historią jeszcze chwilę... ;) lekarz prowadzący stwierdzil, ze koniecznie jako córka powinnam zrobic rezonans (babcia zmarla w wieku 56lat po 'wylewie') otóż geny nasze są tak popieprzone, że mnie nie ominely. Mam 22lata, wykryto u mnie tętniaka tetnicy środkowej- 5mm dlugi i 2,5 mm szeroki. Pocieszalam się, że z takim malenstwem można spokojnie żyć, jednak czytajac komentarze, artykuły... takie małe tez mogą narobić wiele złego...i neurochirurg nie powiedzial nic konkretnego, bo sam nie wie, co mi zaproponowac... miejsce jest niekorzystne, szanse na krwotok niewielkie, ale zawsze są... czekam na maila od niego z konkretnymi danymi, statystykami i ryzykiem, lub propozycja wizyty w klinice w Szczecinie (tam podobno jest dwóch świetnych naczyniowcow) ... to czekanie mnie dobija... moze ma ktos z Was tętniaka w takim miejscu i o podobnych rozmiarach? Pozdrawiam wszystkich dotknietych tym cholerstwem. Dużo zdrówka Wam życzę!
Klaudia
gość
22-04-2017, 21:01:24

Klaudio! Miałam tętniaka tętnicy środkowej lewej. Był mniejszy od Twojego. Umiejscowienie niezbyt ciekawe. Ja zdecydowałam się na embolizację. Jestem rok po zabiegu. Były komplikacje, ale wszystko dobrze się skończyło. Pamiętaj, że tętniak to taka bomba w głowie. Może warto skonsultować sprawę z innym specjalistą. Pola z Poznania
gość
23-04-2017, 08:20:57

Dobrze Pola pisze życie z tętniakiem to życie na granicy .Jeżeli jest możliwość bo nie każdy da się zembolizować to nie warto czekać .Poszukaj najlepszego specjalisty ja mogę polecić profesora Juszkata operował mnie dwa razy bardzo dobry człowiek i profesjonalista .Pozdrawiam B.M.
Wtajemniczony
23-04-2017, 08:36:37

Klaudio , Witam serdecznie.
Mam do Ciebie pytanie --czy mógłbym w jakikolwiek sposób skontaktować się z Twoją mamą ? Pytam albowiem przypadek Twojej mamy i mój jest bliżniaczy .
Ja też w wieku 46lat i 24dni -- 9 miesięcy temu miałem udar krwotoczny ,też prawie cała półkula i pień mózgu z wygłobieniem tego pnia , krenotomia , i różne inne --ale tak jak u twojej mamy --zwyciężyła u mnie wola życia --i choć uznano u mnie wtedy śmierć mózgu --dziś normalnie żyje, jeżdżę autem, pracuje --oboje dostaliśmy z Twoją mamą drugie życie .Pozdrów i uściskaj mamę , mój adres meilowy to -- czaja55555@wp.pl.
Będe wdzięczny za kontakt.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego ....Jacek.
Początkująca
23-04-2017, 18:54:18

Polu! Jakie komplikacje wystąpiły u Ciebie? Juszkat bardzo często pojawia sie na forum, faktycznie musi być dobry. Tak, skonsultuje to jeszcze z innym neurochirurgiem, ale fakt- lepiej zrobić to jak najszybciej i żyć spokojniej. Dziękuję Wam bardzo !:) Panie Jacku! Przekaże mamce na pewno, na pewno się odezwie:)
gość
24-04-2017, 15:08:56

Klaudio!
Kilkanaście stron wcześniej opisywałam swoje przygody z tętniakami. Pierwszy , o którym nie wiedziałam, pękł 11 lat temu. Embolizacja uratowała mi życie. Później reembolizacje i stent. Półtora roku temu dowiedziałam się, że jest drugi - w tętnicy środkowej lewej. Ten pękł w trakcie zabiegu. Lekarzom udało się zabezpieczyć tętniak. Jestem sprawna, wróciłam do pracy. Niedawno dowiedziałam się, że jest trzeci - na razie maluteńki. Wiem, że zdecyduję się ponownie na operację. Na razie jest do obserwacji. Na Twoim miejscu pędziłabym na konsultację do innego specjalisty. Pozdrawiam.
Pola z Poznania
Początkująca
24-04-2017, 17:10:49

Hejka Kochani . Ja dostałam dzisiaj wynik badan bo podejrzewano u mnie rekanalizacje w świetle tetniakaa.

Badanie MR głowy z kontrastem i angioMR
Stan po embolizacji tętniaka podziału lewej tętnicy szyjnej wewnętrznej - artefakty od sprężyn
embolizacyjnych. Nie stwierdza się napływu do worka tętniaka. Lewa tętnica środkowa mózgu
wąska, widoczna fragmentarycznie w odcinku początkowym. Pozostałe tętnice
wewnątrzczaszkowe prawidłowe. Nie stwierdza się innych tętniaków i malformacji naczyniowych.
Blizna naczyniopochodna wielkości 10x6mm w lewym jądrze soczewkowatym. Drobne ognisko
naczyniopochodne wielkości 4mm podkorowo w lewym płacie ciemieniowym.
Nie stwierdza się zmian ogniskowych w móżdżku i w pniu mózgu ani ognisk ograniczenia dyfuzji.
Nerwy VII i VIII oraz okolice kątów mostowo-móżdżkowych niezmienione.
Gałki oczne i przestrzenie pozagałkowe prawidłowe.
Przysadka mózgowa prawidłowej wielkości.
Układ komorowy prawidłowej szerokości, nieprzemieszczony, lewa komora boczna szersza od
prawej.
Pozostałe przestrzenie płynowe wewnątrzczaszkowe prawidłowej szerokości.
Nie stwierdza się ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego w obrębie struktur
wewnątrzczaszkowych.
Torbiel retencyjna w zatoce klinowej
Tylko teraz się tym torbielem zmartwilam. Czy to może być niebezpieczne? Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: