Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-02-2017, 20:42:14

czy u kogoś z wad nie poteierdzila sie diagnoza?. czy wiadomo z opisu badania ze napewno to tetniak czy lekarze postawili wam jednoznaczna diagnoze
gość
11-02-2017, 21:44:21

Gość 2017-02-11 21:39:45
Witam,
Mojej mamie tydzień temu pękł tętniak, miała wylew podpajęczynówkowy - stwierdzono to po wykonaniu tomografu. Zalane trzy komory mózgu, wg skali stadium 5. Zostaje na oddziale intensywnej terapii od tygodnia. Jest podłączona do respiratora. Ciśnienie, co prawda na leku, ale utrzymuje ładne (około 120/80), temperatura ciała tez w normie i stabilna. Źrenice nie reagują, nie ma innych odruchów. Lekarze podają leki i każą nam czekać, bo boją się ją przewieźć do innego szpitala na oddział neurochirurgii ze względu na stan. Tętniak nie został zabezpieczony w żaden sposób, jednak uzyskaliśmy informacje, że z tętniaka się już nie leje. Co dziwne mama czasami poruszy głową lub nogami lub tułowiem, w czasie gdy zaczynamy łapać ją za rękę i głaskać - lekarze twierdzą że to nie są ruchy wywołane przez nią, są one nagłe i bezwarunkowe(?). Nie wiem co o tym myśleć, po jakim czasie można się spodziewać pierwszych reakcji na bodźce zewnętrzne, jakichkolwiek - choćby ruchu źrenic ? Dziękuję za każdą podpowiedź i rade.
w jakim jest wieku mama?
gość
11-02-2017, 22:22:36

Gość 2017-02-11 22:44:21
Gość 2017-02-11 21:39:45
Witam,
Mojej mamie tydzień temu pękł tętniak, miała wylew podpajęczynówkowy - stwierdzono to po wykonaniu tomografu. Zalane trzy komory mózgu, wg skali stadium 5. Zostaje na oddziale intensywnej terapii od tygodnia. Jest podłączona do respiratora. Ciśnienie, co prawda na leku, ale utrzymuje ładne (około 120/80), temperatura ciała tez w normie i stabilna. Źrenice nie reagują, nie ma innych odruchów. Lekarze podają leki i każą nam czekać, bo boją się ją przewieźć do innego szpitala na oddział neurochirurgii ze względu na stan. Tętniak nie został zabezpieczony w żaden sposób, jednak uzyskaliśmy informacje, że z tętniaka się już nie leje. Co dziwne mama czasami poruszy głową lub nogami lub tułowiem, w czasie gdy zaczynamy łapać ją za rękę i głaskać - lekarze twierdzą że to nie są ruchy wywołane przez nią, są one nagłe i bezwarunkowe(?). Nie wiem co o tym myśleć, po jakim czasie można się spodziewać pierwszych reakcji na bodźce zewnętrzne, jakichkolwiek - choćby ruchu źrenic ? Dziękuję za każdą podpowiedź i rade.
w jakim jest wieku mama?
Mama ma 52 lata.
gość
12-02-2017, 09:34:15

Mam jeszcze jedno pytanie czy tętniaki moga byc zlokalizowane symetrycznie na przeciwleglych tetnicach , poniewaz z mojego opisu wynikaloby wlasnie ze tak jest. "Lejkowate symetryczne odejscia tt. łączących tylnych"
gość
12-02-2017, 12:24:19

moim zdaniem moga ja mam na prawej i lewej tetnicy ale najlepiej pytac lekarza.
gość
12-02-2017, 12:25:19

mam pytanko jak szybko rosna tetniaki
gość
12-02-2017, 13:45:09

Gość 2017-02-12 10:34:15
Mam jeszcze jedno pytanie czy tętniaki moga byc zlokalizowane symetrycznie na przeciwleglych tetnicach , poniewaz z mojego opisu wynikaloby wlasnie ze tak jest. "Lejkowate symetryczne odejscia tt. łączących tylnych"[/CYTA
Dokładnie tak mam zlokalizowane bliźniaczo. Marcin
gość
12-02-2017, 18:52:10

Do Marcin. To ja pisałam o symetrycznie zlokalizowanych tetniakach . Mozesz napisać na ktorych tętnicach je masz? coraz bardziej sie boje....Asia Kutno
gość
12-02-2017, 20:19:53

Mam jeszcze pytanie na temat diagnostyki tętniaków. Miałam robiony angio rezonans z kontrastem w opisie którego mam "lejkowate symetryczne odejscia tt łączących tylnych. Do weryfikacji w badaniu klasycznej angiografii" Byłam przekonana ze angio rezonans jest w stanie wykryć tętniaka. Czy Wy tez musieliście poddac sie innym badaniom w celu potwierdzenia diagnozy? Asia Kutno
gość
12-02-2017, 20:35:02

Gość 2017-02-12 19:52:10
Do Marcin. To ja pisałam o symetrycznie zlokalizowanych tetniakach . Mozesz napisać na ktorych tętnicach je masz? coraz bardziej sie boje....Asia Kutno
Hej, ja mam tętniaki na tętnicy głównej szyjnej przy odejściu do tętnic ocznych. Jeden już po embolizacji a drugi niedługo. W razie czego moj mail: kofi7@interia.pl. Pozdrawiam. Marcin

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: