Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-02-2017, 19:22:51

Niewiew czy czytalas wczesniej wpis dziewczyny ktora ma podobny problem.Jej lekarz absolutnie zabronil ciazy.Powiedzial zeby przy tetniaku zapomniala o ciazy i rodzeniu i niech sie cieszy dzieckiem ktore ma.Musisz bardzo powaznie podejsc do tego.Poczekaj jeszcze chwile i zobaczysz czy tetniak rosnie.Apropo twojego wieku to wiesz ze teraz rodzi sie coraz w pozniejszym wieku.Trzymam kciuki i wieze ze wszystko sie dobrze ulozy.Elllla.
gość
11-02-2017, 12:44:15

Hej. Czy ktos z Was orientuje sie co moze oznaczac opis angio rm " Lejkowate, symetryczne odejścia tetnic laczacych tylnych , do rozważenia weryfikacja w badanii angiografii klasycznej" Prosze o pomoc
gość
11-02-2017, 13:28:06

to znsczy że mize to byc tetniak i zeby to sprawdzic radza zrobic angigografie czyli badanie przez tetnice udowa. a jaki rozmiar?
gość
11-02-2017, 15:38:18

Problem polega na tym ze nie mam podanych rozmiarów. A z.objawow to silny bol potylicy i karku po treningu z krotkotrwalym omdleniem. Objawy bolowe choc już.lzejsze uytzymywaly sie 2 miesiace.
gość
11-02-2017, 17:42:41

lekarz powiedział mi ze tetniaki
nie bola chyba że mają zamiar peknac to może bolec głowa na 2 lub3tyg. przed peknieciem. idx do fobrego neurochirurga
gość
11-02-2017, 19:10:17

Wlasnie mnie sie wydaje ze u mnie jesli to tętniak mogl zakrwawic po inyensywnym treningu stad dolegliwosci bolowe. Bol jakiego nigdy w zyciu nie czulam. Jestem od listopada pod opieka neurochirurga w trakcie diagnostyki. Najpierw bylo podejrzenie kręgosłupa. Przeszłam milion badan wszystko jest ok oprocz angio rezonansu.....z wynikiem dopiero mam wizyte na koniec listopada stad podpytuje co to moze oznaczac.
gość
11-02-2017, 19:24:18

ja bym nie czejala posxkabym prywatnie
gość
11-02-2017, 19:29:27

Chodze prywatnie caly czas. Mam na koniec miesiąca bo konczy mi sie zwolnienie. Naprawdę moj wynik brzmi niepokojaco?? :'(
gość
11-02-2017, 19:42:49

ja miałam taki sam opis oprócz tego jeszcze to ze po prawej stronie tetniak 2mm i lekarz stwierdził ze obyda to prawdopodobnie tetniaki z tym ze mialam podanerozmiary robilam angio tk
gość
11-02-2017, 20:39:45

Witam,
Mojej mamie tydzień temu pękł tętniak, miała wylew podpajęczynówkowy - stwierdzono to po wykonaniu tomografu. Zalane trzy komory mózgu, wg skali stadium 5. Zostaje na oddziale intensywnej terapii od tygodnia. Jest podłączona do respiratora. Ciśnienie, co prawda na leku, ale utrzymuje ładne (około 120/80), temperatura ciała tez w normie i stabilna. Źrenice nie reagują, nie ma innych odruchów. Lekarze podają leki i każą nam czekać, bo boją się ją przewieźć do innego szpitala na oddział neurochirurgii ze względu na stan. Tętniak nie został zabezpieczony w żaden sposób, jednak uzyskaliśmy informacje, że z tętniaka się już nie leje. Co dziwne mama czasami poruszy głową lub nogami lub tułowiem, w czasie gdy zaczynamy łapać ją za rękę i głaskać - lekarze twierdzą że to nie są ruchy wywołane przez nią, są one nagłe i bezwarunkowe(?). Nie wiem co o tym myśleć, po jakim czasie można się spodziewać pierwszych reakcji na bodźce zewnętrzne, jakichkolwiek - choćby ruchu źrenic ? Dziękuję za każdą podpowiedź i rade.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: