Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4113)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-02-2017, 21:33:30

do Poli dlaczego embolizowsli u ciebie tego tętniaka 2,5mm dlaczego nie był do obserwaci?
gość
08-02-2017, 21:47:55

Ella czy ty pracujesz?Jestem w szoku, ze tyle masz sprezynek.ja mam stenta i niedługo czeka mnie embolizacja kolejnego stenta.Chce pracowac ale czas pokaze.Pozdrawam Magda
gość
08-02-2017, 21:53:09

Będąc w ciązy przypadkowo wykryto mi tętniaka. Ciąza była rozwiązana przez cesarskie cięcie. Gdy pytałam lekarzy o możliwośc kolejnej ciązy odradzali. Powiedzieli, że jesli chcę żyć to mam zapomnieć o ciąży. Jednak w koncu zdecydowałam się na operację i lekarz, który mnie operował powiedział, że noema przeciwwskazań do zajscia w ciąże. Urodziłam drugie dziecko i nie było żadnych problemów ze strony tętniaka. Czułam sie dobrze i teraz też jest ok. Ale trzeba najpierw go zabezpieczyć. Nie zoperowany tętniak jest zagrożeniem
gość
08-02-2017, 22:41:36

Gość 2017-02-08 22:53:09
Będąc w ciązy przypadkowo wykryto mi tętniaka. Ciąza była rozwiązana przez cesarskie cięcie. Gdy pytałam lekarzy o możliwośc kolejnej ciązy odradzali. Powiedzieli, że jesli chcę żyć to mam zapomnieć o ciąży. Jednak w koncu zdecydowałam się na operację i lekarz, który mnie operował powiedział, że noema przeciwwskazań do zajscia w ciąże. Urodziłam drugie dziecko i nie było żadnych problemów ze strony tętniaka. Czułam sie dobrze i teraz też jest ok. Ale trzeba najpierw go zabezpieczyć. Nie zoperowany tętniak jest zagrożeniem
tzn.? jak przypadkowo, jakis objaw czy badanie ze akurat przy ciązy?
gość
09-02-2017, 06:50:03

Ella dlaczego mialas tyle andio slyszalam ze dr Bereza robi tylko wtedy gdy decydujesz sie na operacje ??
gość
09-02-2017, 06:52:37

jest mi bardzo ciezko podjac decyzje o embolizacji wiec ma droge do angio zamknietom ??
gość
09-02-2017, 08:48:46

Odpowiadam na pytania. W czasie embolizacji tętniaka lewej tętnicy środkowej móżgu doszło do komplikacji tzn. przy wkładaniu czwartej kolii tętniak pękł. Podjęto decyzję o włożeniu stentu i utrzymywaniu mnie przez kilka dni w śpiączce farmakologicznej. Po sześciu dobach nastąpiło wybudzenie ( trudno się przez to przechodzi ), Jeżeli chodzi o wielkość tętniaka - sprawdziłam w wypisie - był większy 3,5/4 mm.
Polecam wszystkim artykuł, do którego link umieścił Marcin, w którejś ze swoich wypowiedzi. Dotyczy embolizacji małych tętniaków z wykorzystaniem nowego rodzaju stentów. Pola
gość
09-02-2017, 20:29:09

Witam dopiero teraz moge odpowiedziec.Mialam tyle ang. poniewaz mialam duzego tetniaka.Znajdowal sie on w najgorszym miejscu w mozgu.Mialam 3 embolizacje i po pierwszej i drugiej naciekala krew ,a ze dzialo sie zle to kontrolowali(bo chcieli aby od jednej do drugiej operacji minelo rok).Trzecia operacja poszla ok(chociaz mialam 30%) i po niej mialam juz trzy ang. Ostatnia mialam w styczniu i teraz dopiero za 2 lata(cos tam wykryli nowego ale malusi).Jezeli chodzi o doktora to od poczatku wszystkie zabiegi robil doktor i badania rowniez.Ellllla.
gość
09-02-2017, 20:38:23

o ile może urosnąć tetniak w ciągu roku wie ktoś może?
gość
09-02-2017, 20:38:55

Witam Cie Magdo nie pracuje.Stawalam 3 razy na komisje i za kazdym razem dostawalam rente,a w tamtym roku juz dali na stale i mam spoko.Jezeli chodzi o ilosc sprezynek to byl mus bo grozilo peknieciem.Wiem co czujecie przed decyzja bo sama tego doswiadczylam,ale zaufalam doktorowi i wole teraz spokojniej zyc niz myslec czy sie rano obudze.Ale kazdy musi dojzec do decyzji(ale pamietaj ze wczesniej sa wieksze szanse a zwlekajac maleja one).Zycze zdrowia i udanych decyzji i szczesliwych zakonczen.ELLLLA.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Zespol Melas
Witam ,jestem nosicielka zespołu melas mam 38lat.Od kilku miesięcy boli mnie głowa, i nogi mam słabe Nie mam na nic sily a lekarze to olewają. Robiłam tomograf jesienią niby wyszdl dobrze.A ja coraz gorzej się czuje,opuszczam dni w pracy,nie mam sily zająć sie corka i rodzina. Patrzą na mnie ja jakąś hipohondryczka a ja naprawdę już nie daje rady żyć!!! Proszę może ktoś zna dobrego neurologa z powołania
Czy waszym zdaniem może to być SM? Lekarz to podejrzewa...
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny.W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny.Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°,Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko.Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne:Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po.Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju.Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”.Często mnie też szczypie to prawe oko.Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Może też mieliście takie objawy albo ktoś z waszych bliskich? Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
Czy to może być SM?
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny. W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny. Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°, Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko. Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne: Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po. Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju. Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”. Często mnie też szczypie to prawe oko Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest zdanie innych lekarzy, którzy może spotkali się z takim przypadkiem. Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
Reklama: