Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-02-2017, 21:33:30

do Poli dlaczego embolizowsli u ciebie tego tętniaka 2,5mm dlaczego nie był do obserwaci?
gość
08-02-2017, 21:47:55

Ella czy ty pracujesz?Jestem w szoku, ze tyle masz sprezynek.ja mam stenta i niedługo czeka mnie embolizacja kolejnego stenta.Chce pracowac ale czas pokaze.Pozdrawam Magda
gość
08-02-2017, 21:53:09

Będąc w ciązy przypadkowo wykryto mi tętniaka. Ciąza była rozwiązana przez cesarskie cięcie. Gdy pytałam lekarzy o możliwośc kolejnej ciązy odradzali. Powiedzieli, że jesli chcę żyć to mam zapomnieć o ciąży. Jednak w koncu zdecydowałam się na operację i lekarz, który mnie operował powiedział, że noema przeciwwskazań do zajscia w ciąże. Urodziłam drugie dziecko i nie było żadnych problemów ze strony tętniaka. Czułam sie dobrze i teraz też jest ok. Ale trzeba najpierw go zabezpieczyć. Nie zoperowany tętniak jest zagrożeniem
gość
08-02-2017, 22:41:36

Gość 2017-02-08 22:53:09
Będąc w ciązy przypadkowo wykryto mi tętniaka. Ciąza była rozwiązana przez cesarskie cięcie. Gdy pytałam lekarzy o możliwośc kolejnej ciązy odradzali. Powiedzieli, że jesli chcę żyć to mam zapomnieć o ciąży. Jednak w koncu zdecydowałam się na operację i lekarz, który mnie operował powiedział, że noema przeciwwskazań do zajscia w ciąże. Urodziłam drugie dziecko i nie było żadnych problemów ze strony tętniaka. Czułam sie dobrze i teraz też jest ok. Ale trzeba najpierw go zabezpieczyć. Nie zoperowany tętniak jest zagrożeniem
tzn.? jak przypadkowo, jakis objaw czy badanie ze akurat przy ciązy?
gość
09-02-2017, 06:50:03

Ella dlaczego mialas tyle andio slyszalam ze dr Bereza robi tylko wtedy gdy decydujesz sie na operacje ??
gość
09-02-2017, 06:52:37

jest mi bardzo ciezko podjac decyzje o embolizacji wiec ma droge do angio zamknietom ??
gość
09-02-2017, 08:48:46

Odpowiadam na pytania. W czasie embolizacji tętniaka lewej tętnicy środkowej móżgu doszło do komplikacji tzn. przy wkładaniu czwartej kolii tętniak pękł. Podjęto decyzję o włożeniu stentu i utrzymywaniu mnie przez kilka dni w śpiączce farmakologicznej. Po sześciu dobach nastąpiło wybudzenie ( trudno się przez to przechodzi ), Jeżeli chodzi o wielkość tętniaka - sprawdziłam w wypisie - był większy 3,5/4 mm.
Polecam wszystkim artykuł, do którego link umieścił Marcin, w którejś ze swoich wypowiedzi. Dotyczy embolizacji małych tętniaków z wykorzystaniem nowego rodzaju stentów. Pola
gość
09-02-2017, 20:29:09

Witam dopiero teraz moge odpowiedziec.Mialam tyle ang. poniewaz mialam duzego tetniaka.Znajdowal sie on w najgorszym miejscu w mozgu.Mialam 3 embolizacje i po pierwszej i drugiej naciekala krew ,a ze dzialo sie zle to kontrolowali(bo chcieli aby od jednej do drugiej operacji minelo rok).Trzecia operacja poszla ok(chociaz mialam 30%) i po niej mialam juz trzy ang. Ostatnia mialam w styczniu i teraz dopiero za 2 lata(cos tam wykryli nowego ale malusi).Jezeli chodzi o doktora to od poczatku wszystkie zabiegi robil doktor i badania rowniez.Ellllla.
gość
09-02-2017, 20:38:23

o ile może urosnąć tetniak w ciągu roku wie ktoś może?
gość
09-02-2017, 20:38:55

Witam Cie Magdo nie pracuje.Stawalam 3 razy na komisje i za kazdym razem dostawalam rente,a w tamtym roku juz dali na stale i mam spoko.Jezeli chodzi o ilosc sprezynek to byl mus bo grozilo peknieciem.Wiem co czujecie przed decyzja bo sama tego doswiadczylam,ale zaufalam doktorowi i wole teraz spokojniej zyc niz myslec czy sie rano obudze.Ale kazdy musi dojzec do decyzji(ale pamietaj ze wczesniej sa wieksze szanse a zwlekajac maleja one).Zycze zdrowia i udanych decyzji i szczesliwych zakonczen.ELLLLA.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: