Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-01-2017, 17:51:30

A jak się czujecie po emblizacji , czy macie jakieś dolegliwości , uciski, rozpychania w głowie. Ja jestem po emblizaci w kwietniu 2016 r ( tętniak tętnicy wewnętrznej prawej 15 mn na 9 mn. - założonych 6 spiral) ipo kontroli w październiku gdzie stwierdzono przepływ narazie nie do uzupełnienie tylko do obserwacji. Ale muszę powiedzieć że ciągle coś tam w głowie czuję. Jak żyjecie po takim zabiegu bo mi kazano żyć normalnie a jak tak robię to nie czuję się źle. 48-latka
gość
29-01-2017, 18:34:20

W miare jest dobrze,ale bole glowy sa prawie codziennie.Jak pogoda jest nie korzystna to sa takie dni ze nie podniose sie z lozka bo bol glowy nie daje,ale niema co ludzie maja gorzej.Ciesze sie ze jestem sprawna,ze zrobie wszysko kolo siebie.Teraz mialam kontrolne ang.i po 7latach pojawil sie drugi tetniak,ale narazie do obserwacji bo jest maly.POZDRAWIAM.
gość
29-01-2017, 22:24:55

Gość 2017-01-29 08:12:59
Witam, mam 32 lata. Wykryto u mnie 2 tętniaki. We wtorek embolizacja w szpitalu św. Rafała w Krakowie u doktora Banacha. Strach jest i jakoś nie wyobrażam sobie tego wszystkiego ale wierzę, że obejdzie się bez komplikacji. Dużo tutaj historii ale wiadomo, że każdy przypadek jest inny. Jak wszystko pójdzie dobrze to napiszę tutaj jak to u mnie przebiegało. Życzę Wam zdrowia, siły i wiary. Marcin
miales jakies objawy? jakie badanie miales?
gość
30-01-2017, 12:22:06

A jak się czujecie po emblizacji, czy macie jakieś dolegliwości, uciski, rozpychania w głowie. Ja jestem po emblizaci w kwietniu 2016 r ( tętniak tętnicy wewnętrznej prawej 15 mn na 9 mn. - założonych 6 spiral) ipo kontroli w październiku gdzie stwierdzono przepływ narazie nie do uzupełnienie tylko do obserwacji. Ale muszę powiedzieć że ciągle coś tam w głowie czuję. Jak żyjecie po takim zabiegu bo mi kazano żyć normalnie a jak tak robię to nie czuję się źle. 48-latka
A wróciłaś normalnie do pracy ??? Mirka
gość
30-01-2017, 12:49:51

witam mam podejrzenie tetniaka teynicy szyjnej wewnetrznej wielkosci 2mm ale zaden neurochirurg nie jest pewny gdyz angio tk nie widac dokladnie czy to tetniak czy odejscie drugiej tetnicy jeden lekarz radzi zeby nic przez dwa lata nie robic a drugize względu na bóle glowy (mam rowniez migreny) radzi zrobic Dsa doradzcie co robic czekac czypoddac sie zabiegowi jak wyglada to dsa mial ktoś robione
gość
30-01-2017, 13:54:58

Jest to badanie nieprzyjemne, ale do przeżycia. Poszukuję osób , które miał robioną embolizację w Lublinie
gość
30-01-2017, 14:12:58

a napisz proszę jak to mniej wiecej wyglada i co zdiagnozowali u ciebiemaja mam prawdopodobnie tetniaka i to badanie ma to potwierdzić lub wykluczyc i nie wiem czy czekać czy podac się temu badaniu bo lekarz nastraszyl mnie powikłaniami
gość
30-01-2017, 16:55:50

A ile masz lat?
gość
30-01-2017, 17:44:58

No powikłania zawsze przy wszystkim mogą wystąpić, DSA i tak jest "lżejszą" wersją zwykłej angiografii. Podaje się mniej kontrastu.
A powikłania wynikają z tego że robi się nakłucie tętnicy, wprowadza sie cewnik, podaje się środek kontrastowy. Zawsze istnieje jakieś minimalne ryzyko uszkodzenia naczynia, oderwania skrzepu od ścianki naczynia co może prowadzić do zatoru, niektórzy mają uczulenie na kontrast, w miejscu nakłócia może powstać krwiak itd.
Ale nie ma co panikować. Przeczytaj dowolną instrukcję od dowolnego leku i zobacz czym może grozić jego zażycie / jakie tam są możliwe skutki uboczne. Mimo to wielu nie zwraca na to nawet uwagi.
gość
30-01-2017, 18:36:03

dziękuję za informacje jestem spokojniejsza. Mam 33 lata i najgorsze dla mnie jest to że naprawdę nie wiem czy mam tego tętniaka a neurolog jeden mówi zapomniec przez dwa lata urodzic dziecko ,wykarmic ,powtórzyć badanie angio tk a drugi po wizycie na sorze ( bole galki ocznej prawdopodobnie zapalenie i silne bóle głowy) ze mam zostać na neurochirurgi i poddac sie dsa bo moze coś się dzieje a tak naprawde żaden nie potwierdził ze to tetniak 2mm a pisze na opise obraz do zróżnicowania bo moze to byc taka tetnica ze daje obraz tętniaka juz niewiem co mam robić

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: