Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-05-2016, 09:25:30

Witam ,moze wie ktos z Państwa czy w odrebie stentu moze zrobic sie restenoza,moj wojek dostał tego z tym że stent mniał na sercu,pozdrawiam Gosia
gość
04-06-2016, 15:22:57

Witam wszystkich na forum
W marcu miałam klipsowanie tętniaków w głowie w Koperniku w Łodzi zabieg teoretycznie przeszłam bez powikłań aczkolwiek teraz czasami jestem bardzo senna wieczorem czy to normalne
Wszystkim odradzam ten szpital spędziłam na oddziale v3 tygodnie i wspominam to jak koszmar
gość
04-06-2016, 16:13:45

Witaj
Ile bylo tetniakow i jakiej wielkosci?.
Najwazniejsze ze klipsowanie poszlo bez powiklan , czy bylo krwawienie , ze zdecydowali otwierac czaszke?. Stan byl powazny, ale obecnie jest dobrze. To ze jestes senna to jest naturalny proces dochodzenia do rownowagi zdrowotnej, zdrowi ludzie bez oznak zadnej choroby sa wieczorem senni , zmeczeni..
Ciesze sie ze jest wspaniale , ja nie mialam mozliwosci poddania sie embolizacji , zaden z neurologow nie chcial podjac sie zabiegu ze wzgledu na umiejscowienie , pod " syfonem".
Tak dlugo zyje na swiecie a nie wiedzialam ze mam syfon , woda sodowa nigdy nie uderzyla mi do glowy , przeciwnie zyje cichutko, lekam sie ludzi, mam depresje , lęki bo nie wiadomo jak ten tetniak zachowuje sie , czy powieksza sie czy pozostal tej samej wielkosci 7mm. JK
gość
04-06-2016, 16:41:12

Po prawej stronie którą otwierali miałam dwa dość spore krwawienia nie było ale na tyle duże ze zapadła decyzja o operacji ze lepiej operować niż czekać aż pekna mam też jednego po lewej stronie ale tego narazie będą obserwować . To ze jestem senna -wiem że to zjawisko poniekąd normalne ale np wczoraj poległam o 19.30 co nie jest tak całkiem normalne
gość
04-06-2016, 22:17:47

Nie nakrecaj sie ze sennosc ma cos wspolnego z operacja tetniakow , tetniaki masz zaklipsowane , wiec krazenie krwi w tetnicach mozgowych przebiega prawidlowo.
To tryb zycia , zajecia , emocje powalaja Ciebie po dniu pelnym przezyc. Ja obserwuje siebie, ale nie nakrecam sie nawet jak mnie boli glowa np. dzisiaj , czlowiek jest zagoniony , zapracowany , wiec wieczorem reaguje sennoscia , nie jestesmy z zelaza.
Glowa do gory , a ten tetniak ktory pozostal jakiej jest wielkosci ?, moj umiejscowiony jest w tetnicy szyjnej wewnetrznej lewej, ale za nic nie moge wyobrazic sobie gdzie jest ten syfon, chyba wszyscy maja? , ja nie spotkalam sie dotychczas z taka nazwa czesci mozgowo/czaszkowej
gość
05-06-2016, 07:30:54

Ten co pozostał jest wielkości. Około. 5 mm narazie będą go obserwować w razie czegoś gdyby sie powiększał to kolejna operacja . W pierwszej opcji tak mało być ze najpierw będą operować prawa stoję następnie lewa . Ale stwierdzili że dwie operacje to duże obciążenie
gość
05-06-2016, 12:51:57

Nurtuje mnie jedno pytanie czy ktoś miał powikłania jakiś czas po tego typu operacji. Jesli tak to jakie. Mnie cały czas swędzi skóra głowy w okolicy szwu . Co prawda lekarz na wizycie kontrolnej stwierdził że to jest normalne bo wszystko sie goi. Ale stwierdził żeby nie przesadzić z dotykaniem tego miejsca aby w środku nic nie uszkodzić ale jak tu nie dotykać jak swędzi jak cholera
gość
06-06-2016, 07:05:48

Witam, mojemu wujkowi 4 dni temu pękł tętniak w mózgu, został zaklipsowany, operacja trwała 7 godzin. Lekarz mowil, ze byl to duży tetniak i duże krwawienie, ze podczas operacji wystapily komplikacje, ale wujek wybudzil się i dzis lekarz powiedzial ze wszystko idzie w dobrym kierunku i wkrótce będzie można wypisać go do domu. Nie traćcie wiary, pozdrawiam
gość
06-06-2016, 21:16:45

Witam,
mam pytanie czy po udanym zaklipsowaniu tętniaka tętnicy szyjnej, może się coś stać? Czy może on na nowo pęknąć? jak dalej żyć po takim wydarzeniu?
Proszę o odpowiedzi, bo nie umiem sobie sama z tym poradzić...
gość
09-06-2016, 19:30:46

Aktor Paweł Kròlikowski mniał tętniaka ,dwa lata temu,embolizacje,i żyje ma sie dobrze...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama:
Reklama:
Reklama: