Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-02-2016, 08:26:34

Witaj Malutka.Ja o swoim tętniaku dowiedziałam się przypadkowo.Bolała mnie głowa, bo się w nią uderzyłam. Poza tym nie miałam żadnych dolegliwośc,i dlatego też bardzo musiałam się postarać żeby dostać skierowanie na TK .Po badaniu wyszło szydło z worka .Lekarze twierdzą że w moim przypadku to wada wrodzona (tętniak tętnicy szyjnej wew)czyli niedostatecznie wykształcone naczynie po prostu słabe w tym miejscu.Urodziłam dwoje dzieci w niewiedzy .Lekarka uprzedziła mnie że gdybym się zdecydowała na jeszcze jedno dziecko to tylko cesarskie cięcie .Dzisiaj jestem juz na innym etapie bo jestem po założeniu stentu i czekam na embolizacje.i mam nadzieje że wrócę do normalnego życia .Najważniejsze jest iść do bardzo dobrego specjalisty i zaufać mu .Ja jeżdzę do profesora Juszkata wiem że w Lublinie też są dobrzy specjaliści.Pozdrawiam B.M.
gość
06-02-2016, 08:32:40

Witam ,odpowiadam panu który opisuje historię swojego taty i zadaje pytanie odnośnie genetycznego dziedziczenia tętniaków.Mam 2 tętniaki w głowie ,jeden już po stencie i emolizacji ,drugi po stencie i czekam na embolizację.Po odkryciu tętniaków mój syn i moja siostrzenica zrobili TK głowy ale na szczęście badanie nic nie wykazało.Badania zostały wykonane na polecenie mojego lekarza neurologa i lekarza przygotowującego mnie do zabiegu,jak się dowiedziałam są to sprawy genetyczne zwłaszcza w linii żeńskiej.Co do dolegliwości bólowych to cierpiałam od lat na bóle głowy i migreny ,które są okropne -wyłączają z normalnego życia.Zaczęłam się leczyć na migreny i tą drogą wykonując liczne badania zdiagnozowano tętniaki.Z tego co wiem bardzo wielu lekarzy neurologów słysząc że pacjent przychodzi z bólami głowy zleca w pierwszej kolejności badanie TK z kontrastem,dzięki temu można zapobiec wielu kłopotom.Tak więc radzę wykonać takie badanie żeby upewnić się czy jest wszystko w porządku.Pozdrawiam serdecznie.GR.
gość
06-02-2016, 11:47:16

Am nadzieje,że ktoś tu jeszcze zaglada, nie mam z kim o tym wszystkim porozmawiać ciągle tylko słyszę "nie mówimy o tym,bo to nie przyjemne","będzie dobrze" .. łatwo mówić zdrowym ludziom bez takich problemów..
Malutka
gość
06-02-2016, 12:41:43

B.M. bylas w lepszej sytuacji,bo w nieświadomości o takim zagrożeniu czulas się zdrowa (tak przypuszczam) i nie myslalas o tym co czyha na ciebie i ze cos może ci skrócić drogę życiową. Ja mam ten problem,ze jakoś nie mogę przestać myśleć o tym,ze np podczas CC pójdzie cos nie tak ze mną i umrę,osieroce dzieci,zostanie wszystko takie rozgrzebane. Może mam juz spisać testament i pozalatwiac wszystkie sprawy? Boooze jestem za młoda na takie kroki,co robić? Jak żyć? im bliżej wizyty u neurochirurga tym więcej myślę o tym wszystkim i trzymam to w sobie,bo nie mam z kim porozmawiać o moich obawach z mojego otoczenia nikt tego nie rozumie,mamie jak cokolwiek wspomne to zaraz się załamuje i płacze,a nie chce jej dokładać zmartwien .
Malutka
gość
06-02-2016, 14:58:19

Gość 2016-01-14 13:46:10
Jestem po kontrolnej angiografi ,w opisie jest dodatek cienia w obrębie worka tętniaka -kontrola za 8 miesięcy. Może ktoś coś wie na ten temat bo neurolog za wiele nie powiedział . Proszę napisać jeżeli ktoś miał podobną sytuację.
gość
06-02-2016, 16:30:48

Malutka wierz mi że każdemu gdy się tylko dowie że coś ma w głowie życie przewraca się do góry nogami .Nigdy wcześniej nie słyszałam o tętniaku głowa mnie pobolewała sporadycznie dopiero jak się dowiedziałam zaczełam zgłębiać temat po drodze jeżdzenie od lekarza do lekarza.Prawdopodobnie z tym tętniakiem chodzę już 40 lat (jeśli zalożymy że to wrodzona wada)na jednej z konsultacji lekarz mi powiedział że z roku na rok prawdopodobienstwo że on pęknie jest większe tzn ten rok to 1 % przyszły to juz 2% tak mi to lekarz wytłumaczył więc wiadomo że dało mi to do myślenia i zdecydowałam się na zabieg. Mój tętniak ma po przekątnej 6,8mm więc pewnie sobie rósł przez te wszystkie lata.Wiem że trudno pocieszyć osobę która ma ten problem zdrowotny bo sama przez to przechodziłam, ale wiem też że jak sama sie nie pozbierasz i nie zaufasz lekarzowi a naprawde mamy wspaniałych specjalistow to nikt tego nie zrobi bo lekarze patrzą najczęściej ze wspólczuciem (piszę o lekarzach lokalnych).Pozostaje mi życzyć Ci dużo siły musisz myśleć pozytywnie jesteśmy kobietami mamy dzieci więc mamy dla kogo żyć i sie nie poddawać.B.M.
gość
06-02-2016, 17:13:21

tetniak to jest balonik, uwypuklona wewnetrzna czesc tetnicy na zewnatrz , nie ma zadnych katow , nie ma przekatnej , natomiast ma srednice, nie pisz bzdur bo wylazi niedouctwo z ciemnogrodu
gość
06-02-2016, 18:37:54

Do poprzednika jeżeli umiesz tylko obrażać ludzi to bardzo Ci współczuje.Ludzie na tym forum szukają pocieszenia i drogi do rozwiązania problemu.W moim przypadku lekarz użył takiego sformułownia obliczając ilość sprężynek do wypełnienia ja mam dość nietypową budowę tętniaka nie mam potrzeby pisać więcej.Widać że nawet na takim forum są ludzie którzy muszą coś komuś udowodnić i pokazać jacy są ważni i mądrzy ubliżając drugiemu.B.M.
gość
07-02-2016, 10:44:56

Pytanie do Malutkiej lub do kogoś kto zna odpowiedz.
Jakie muszę wykonać badanie kontrolne żeby sprawdzić czy tętniak mi rośnie.
Jak ono się nazywa bo z nerwów nie spytałam lekarza na wizycie.Mówił coś tylko o 3,0tesla.
AA.
gość
08-02-2016, 14:40:18

A.A. ja to robilam Tomografię komputerowa głowy,możesz tez zrobić rezonans magnetyczny. Jedno i drugie wykaże zmiany tylko potrzebujesz skierowania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: