Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-08-2015, 14:19:21

do Ela:
nie ma czegoś takiego jak bezoperacyjne założenie klamry/klipsu na tętniaka - to jest bardzo poważna operacja neurochirurgiczna z otwieraniem czaszki
Pani ma za pewne na myśli tzw. embolizację - czyli wypełnienie tętniaka "sprężynkami", co robi się z dostępu udowego, przez tętnicę udową - jest to zabieg, w znieczuleniu ogólnym, mniej inwazyjny niż zabieg neurochirurgiczny i zazwyczaj wykonuje go radiolog zabiegowy/interwencyjny
Liderka opinii
29-08-2015, 21:22:18

Najważniejsze jest wsparcie w takich momentach w bliskich.
gość
01-09-2015, 20:02:05

Czy po tętniaku są jakieś powikłania czy operacja może się nie udać? Proszę o udzielenie odpowiedzi
gość
02-09-2015, 10:53:12

Ja nie miałam żadnych powikłań. Nie sądzę aby operacja mogła się nie udać. Robią ją specjalnie przeszkoleni specjaliści, radiolodzy.
Po jakim czasie po embolizacji można okazjonalni wypić lampkę wina czy piwa?
gość
02-09-2015, 14:29:13

(nie jestem lekarzem)
tak jak jest prawdopodobieństwo, że operacja się uda, tak istnieje procent prawdopodobienstwa (o wiele mniejszy), że może się nie udać, w każdą procedurę medyczną jest wplecione ryzyko
dotyczy to zarówno zabiegu wykonywanego przez radiologa interwencyjnego, jak i zabiegu wykonywanego przez neurochirurga, proszę porozmawiać na ten temat z lekarzem, niektórzy na forum będą pisać że absolutnie nic nie grozi, bo wyszli cało z operacji i wylewu a niektórzy będą pisali o ryzykach
Mi radiolog i neurochirurg nie chcieli wprost mowic o ryzykach. Myślę, że lekarze nie są do tego odpowiednio przygotowani, nie chcą też straszyć pacjentów. Wolą być dobrej myśli, i powiedzieć "zrobię wszystko co w mojej mocy, zeby się operacja udała". Dlatego polecam zapoznanie się ze sprawdzonymi, rzetelnymi zrodlami, tez internetowymi, gdzie mozna co nieco wyczytac o ryzyku operacyjnym.
Mi nikt nie powiedzial przed operacją, że istnieje konkretne ryzyko, że tetniak peknie w trakcie (wnioski takie wyciagneli na podstawie zdjec TK i RM oraz DSA). Powiedzieli to mojej żonie, a mnie nie chcieli straszyć wprost, bo po co. No i nikt tymbardziej, nie będzie wymienial litanii tego co grozi w trakcie operacji oraz jej skutków.
Co do picia alkoholu, ludzie, pytajcie lekarza!!!! Pamietajcie, że tetniaki BYWAJA owocem niestabilnego nadcisnienia, a picie alkoholu.. no cóż różnie na różne osoby działa.
czasem załamuję ręcę jak czytam niektóre pytania, wybaczcie, ale piszę to z czystej życzliwości
gość
02-09-2015, 14:42:26

a jeśli ktoś ma dwa tętniaki to jest możliwość żeby móc normalnie żyć po operacji?
gość
02-09-2015, 16:12:44

Oczywiście.
Gościu powyżej, nie zaczyna się zdania od "Mi" Mnie się pisze na początku.
Poza tym każdy lekarz ma obowiązek poinformowania pacjenta o każdym ryzyku.
Przed embilizacją podpisuje się zgodę i tam jest każde ryzyko wymienione. Panie "znawco"
gość
02-09-2015, 16:30:00

Do wszystkich Ponad tydzień nie wchodziłam na forum, sądząc,że przestanę myśleć co mnie czeka. Termin angio zbliża się nieuchronnie bo już za 2 tygodnie bedę po zabiegu.Wiem co się może zdarzyć-trudno wszystko w rękach lekarzy i Boga ale nie dajmy się zwariować. Trzeba iść do przodu-co nas nie zabije to nas wzmocni. I tak trzymać. Pozdrawiam wszystkich Ula
gość
02-09-2015, 16:46:45

Ula tak trzymaj, ja też podeszłam do operacji jak Ty. Nie bałam się w ogóle, ale ludzie potrafią z igły zrobić widły i straszą niepotrzebnie.
gość
02-09-2015, 20:26:02

Ja też, czekam. Ale staram się myśleć pozytywnie,najgorsze poza nami. Zawsze jest ryzyko,że pójdzie coś źle, ja to przeżyłam 3 miesiące temu. Boję się tej angiografi kontrolnej.Dzisiaj miałam komisję lekarską dostałam świadczenie rehabilitacyjne na 6 miesięcy. Pozdrawiam Wszystkich Agnieszka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: