Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-08-2014, 19:06:51

Mój mąż jest już ponad miesiąc po klipsowaniu pękniętego tętniaka.Lewa strona jest słabsza,lekkie problemy z mową i spore zaniki pamięci,do tego doszła padaczka...Jak dalej żyć ,ma dopiero 36 lat ŻONA
gość
05-08-2014, 21:50:22

Mojej mamie pekl tetniak w grudniu mimo przeszkod udalo sie lekarzom ja uratowac. Przez 2 miesiace byla totalnie nie swiadoma duzo zapominala i jej sie mylilo rozmawiala ze zmarlymi a po 2 miesiacach sie cofnelo lekkie zaniki pamieci tylko zostaly i padaczka ale z tym naprawde da sie zyc moge spokojnie ja zostawic sama da sobie rade a naprawde bylo ciezko
gość
07-08-2014, 20:47:29

Moja mama miałam embolizacje półtora tygodnia temu , na szczescie się udała, obudziła się ,wszystko pamięta czuje się dobrze , troche osłabiona ale to przejdzie
gość
07-08-2014, 21:48:51

Moja mama też jest po operacji klipsowania i było dużo gorzej niż z Twoim mężem np.nie poznawała własnych dzieci, nie wiedziała kto żyje a kto juz nie, załatwiała sie pod siebie, ubierała nieadekwatnie do pogody, drzwi myliła z szafą ... Straszne to było Trwało ok. pół roku. Potem powoli zaczęła "zdrowieć'' Po drodze wystąpiła padaczka. Dziś mija prawie dwa lata. Mama nie jest taka jak była ale juz nas poznaje i nie myli i można ją samą w domu zostawić na parę godzin. Wraca do siebie ... ale powoli. Tęsknię za swoją dawną mamą i wierzę że wyzdrowieje do końca. Płaczę po nocach bo nie moge się z tym pogodzić ale nie tracę nadzieji .... choć wielu mnie jej pozbawiało. WALCZ I NIE TRAĆ NADZIEJI!!!!
Gość 2014-08-05 21:06:51
Mój mąż jest już ponad miesiąc po klipsowaniu pękniętego tętniaka.Lewa strona jest słabsza,lekkie problemy z mową i spore zaniki pamięci,do tego doszła padaczka...Jak dalej żyć ,ma dopiero 36 lat ŻONA
gość
07-08-2014, 22:09:15

Mojej mamie też nie dawali szans. Ale my wierzyliśmy i byliśmy przy niej, mówiliśmy do niej jak była nawet w śpiączce, że ma walczyć, żeby nas nie zostawiała... i dziś mija prawie dwa lata od operacji. Przeszła koszmar(1,5 mies w szpitalu, nidowład, padaczkę,...) Nie jest taka jak była ale ciągle pomalutku wszystko idzie do przodu. WALCZCIE nawet jak inni będą mówić, że już nie da się ...!!!!!!!!!!!!
Gość 2014-07-03 21:08:58
Dziś mój kolega pękł tętniak, pogotowie nie spieszyło się z jego zabraniem, wypisywali dokumenty przez 15 min. Zdiagnozowali to jako padaczkę. Czy te 15 min było kluczowe dla jego życia ? Jest po operacji , nie dają mu szans.
gość
09-08-2014, 08:46:07

Witam,
Od około 20 lat na padaczkę cierpi mój tata. Kilka lat temu przeszedł operację tętniaka. Dostał wylewu podpajęczynówkowego i tylko dzięki szybkiej diagnozie został pomyślnie zoperowany. Jednak tylko 1 z 3 tętniaków był, jak to mówią lekarze, operacyjny. Pozostałe 2 są w miejscach niedostępnych, więc bomba nadal tyka.. Tata się zmienił, jest bardziej marudny, nerwowy, bardzo wybuchowy, a kiedyś był bardzo spokojnym człowiekiem. Niestety nadal ma problemy typowe dla człowieka po operacji mózgu - bardzo słaba pamięć, często nie może się wysłowić, brakuje mu słowa, bądź zapomina jak nazywają się podstawowe przedmioty. Ale z tym też nauczyliśmy się żyć, wystarczy empatia i odpowiednie podejście do chorego:) Rozmawiałam z Panią doktor i poleciła nam zapewniać tacie rozrywkę, która będzie choćby w minimalnym stopniu zmuszała go do myślenia, np. Scrabble, krzyżówki, łamigłówki logiczne itp. I faktycznie, im więcej 'ćwiczy', tym łatwiej jest mu funkcjonować, juz nie wstydzi się np. iść do banku, na zakupy itd. (to są bardzo podstawowe czynności, ale nie raz spotka się z niezrozumieniem i niecierpliwością ekspedientek lub innych osób, które nie rozumiały, że nie każdy jest piękny, zdrowy i młody. A to podkopywało taty odwagę i chęć wychodzenia do ludzi). Ale wracając do tematu. Czy znacie może jakieś konkretne tytuły gier planszowych lub jakiś rozrywek umysłowych, które moglibyśmy zaproponować tacie? Nam się już niestety pomysł skończyły, a tacie stare gry znudziły:P
p.s. Jeśli dotyka Was lub kogoś bliskiego taka tragedia, nie poddawajcie się!!! Nam lekarze mówili, że tata ma maksymalnie 10% szans na przeżycie, a jeśli cudem przeżyje najprawdopodobniej nie będzie mógł mówić ani chodzić. Byliśmy zaparci i nie wierzyliśmy lekarzom, dużo do taty mówiliśmy, opowiadaliśmy co się dzieje w domu, jaka jest pogoda, nie chcieliśmy, żeby czuł się wykluczony. Dlatego nie poddawajcie się, bo wiara naprawdę czyni cuda!
gość
13-08-2014, 09:03:21

Pisałam tu wcześniej o swoim mężu któremu pękł tętniak,a ma dopiero 36 lat.Minęło już sześć tygodni.Do przodu idzie bardzo powoli.Nawet nie zdaje sobie sprawy,że nasz synek który ma dziesięć lat miał wczoraj trzecią operację serca w Centrum, która trwała 10 godzin.Żadnej reakcji, zainteresowania, nawet nie może zapamiętać gdzie jesteśmy.Pilnuje go teraz rodzina,bo sam nie może być.Nie czuje głodu,jest na wszystko obojętny.Na szczęście tutaj opearacja się udała i teraz walczymy dalej ale nie ukrywam,że brakuje męża i jego wsparcia.
gość
14-08-2014, 19:21:20

MIAŁAM EMBOLIZACJĘ TĘTNIAKA TETNICY SZYJNEJ KREGOWEJ PRAWEJ EMBOLIZACJA ODBYŁA SIE W SZPITALU W JASTRZĘ BIU ZDROJU JESTEM MIESIAC PO I CZUJĘ SIĘ DOBRZE MAM NADZIEJĘ ZE BEDZIE TAK DALEJ! POLECAM WSZYSTKIM SZPITAL W JASTRZEBIU ZDROJU WSPANIALI LEKARZE BARDZO DOBRY I DOSWIADCZONY LEKARZ RADIOLOG NAPRAWDĘ Z CZYSTYM SUMIENIEM OPIEKA BARDZO DOBRA I PODEJSCIE DO PACJENTA PO EMBOLIZACJI JAK I OPERACJACH PROFESJONALNE DBAŁOSC KTORA TERAZ RZADKO SIE ZDARZA W NASZEJ SŁUZBIE ZDROWIA PODZIĘKOWANIA DLA LEKARZY Z ODDZIAŁU NEUROCHIRURGI PANU ORDYNATOROWI I DOKTOROWI RADIOLOGI WYBITNY SPECJALISTA ! DZIĘKUJĘ!!!!!
gość
15-08-2014, 11:11:00

Moj chłopak jest po arteriografii mozgu. Wrócił ze szpitala po 3 dniach od zabiegu, ale ma koszmarny ból glowy. Non stop.wyniki badań sa bardzo dobre, tylko te bóle glowy. Ktos ma podobne doświadczenia po wstrzyknięcie kontrastu?
gość
15-08-2014, 20:33:09

Hej a ja pisalam ze 7go sierpnia mam operacje. Odbyla sie 11go. Klipsowanie. Zyje i wracam do sil. ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: