Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4113)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-06-2014, 16:53:06

To jakie badanie/badania, zanim się zacznie "świecić", bezsprzecznie stwierdzą czy jest tętniak czy go nie ma?
Dopiero po pęknięciu?.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
Początkująca
17-06-2014, 20:19:34

Gość 2014-06-17 16:16:53 witam ja podobnie jakos mam ze niby cos jest i potem nic. Rok temu wykazał rezonans tetniaka tetnicy łaczącej przedniej 2,5 na 1,5 mm... tera zodebrałam wyniki rezonansu w innym szpitalu i nie ma nic...
Podobnie.Byłoby wspaniale,gdyby i objawy i dolegliwości ustąpiły,wtedy można wierzyć.
A jak jest u ciebie? Jakie masz zaburzenia,objawy?
Czy występują zawroty,bóle ,osłabienie itp....?
Początkująca
18-06-2014, 05:00:06

Romanek...najdokładniejszym badaniem jest arteriografia wykonana na oddziale szpitalnym.
gość
18-06-2014, 10:07:35

eiwasilek dziękuję.
gość
18-06-2014, 10:12:15

Z opisu wynika że poświeci się chwile ale skutecznie.
" Arteriografia jest badaniem pozwalającym uwidocznić tętnice.
Jest badaniem inwazyjnym. Polega na podaniu kontrastu dotętniczo przez nakłucie tętnicy udowej (w pachwinie) lub tętnicy promieniowej (w nadgarstku)."
http://www.przeszczeprodzinny.pl/dawca/160-na-czym-polega-arteriografia.
gość
21-06-2014, 22:49:07

rezonans w przypadku diagnostyki tętniaków jest dość niedokładnym badaniem i często zdarzają się pomyłki.
Jedynym 100% badaniem potwierdzającym lub wykluczającym tętniaki jest badanie DSA
gość
29-06-2014, 08:57:31

Gość 2014-03-16 22:36:50
Gość 2014-03-09 19:33:34 Proszę o infomacje, otóż mojego tetniaka konsultowalam z dwoma nerochirurgami, tętniak paskudny, diagnoza operowac ale przy tym poinformowali mnie o możliwych skutkah ubocznych takich jak paraliż, niedowład itp. Dlatego mam obiekcje czy w ogóle go ruszać. Mam pytanie czy byliscie również informowani o zagrożeniach a mimo tego poddaliscie się operacji nie paralizował was strach...........
Jeśli lekarze mówią,że operować to znaczy,że ryzyko operacji jest mniejsze niż skutki pęknięcia tętniaka. Operacji nie wykonują lekarze z pierwszej łapanki. Tylko bardzo dobrzy w swoim fachu profesjonaliści. Tymbardziej, jeśli jest to operacja niepękniętego tętniaka to wiadomo, że pacjent jest dobrze przygotowany do takiej operacji i lekarz może dobrze się przyjrzeć temu tętniakowi. Miałam wtedy 27 lat i 2,5 letnie dziecko. Lekarz powiedział od razu:może pani umrzeć, nie widzieć, nie słyszeć, być sparaliżowana. Mogą być takie powikłania, ale wykonywałem wiele takich operacji i nic takiego się jeszcze nie wydarzyło co nie znaczy, że się nie wydarzy. Strasznie trudna decyzja była. zaufałam lekarzowi, zaufałam Bogu i zdecydowałam się. Wybrałam życie. Wiedziałm,że kiedyś ten tętniak pęknie ale nie mogłam tak bezczynnie czekać na najgorsze. Zrobiłam to dla mojego dziecka. Nie mogłam nie wykorzystać szansy i zostawić mojego największego skarba. Wygrałam życie!!!! czuję się dobrze, niemam żadnych powikłań i już nie myślę o tej bombie w głowie. Żyję tak jak przed tą straszną diagnozą. Dlatego jeśli lekarze mówią operować to operujcie. Nie narażajcie swojego zdrowia i życia.
Troche bólu fizycznego jest...ale operacji się nie czuje bo narkoza, po operacji cały czas dostaje się leki przeciwbólowe i naprawdę nie jest tak źle...Ja po tygodniu wróciłam do domu i w domu wzięłam w sumie 3 ketonale-codziennie po jednym czyli tylko 3 dni mnie glowa bolała...a później już żadnych leków nie brałam tylko odzyskiwałam siły i żyłam normalnie, opiekowałam się moim dzieckiem.
gość
29-06-2014, 18:50:30

Witam,jestem po operacji tętniaka, po pęknięciu ,chodziłem z tym prawie 3 tygodnie,łeb mi pękał,większego bólu w życiu nie czułem.miałem operacje w zielonej górze bo stąd jestem,operował mnie ordynator dr. Jarmużek,super gość i super oddział,oddział jeden na kilka w europie tak wyposażony,żyje... nic mi nie jest i mam się dobrze.pozdrawiam i życzę zdrowia.
Gość 2008-06-27 16:17:00
Cieszę sie, że Ci się udało, interesuje mnie gdzie miałaś wykonywany zabieg. Szukam rozwiązań, jestem w podobnej sytuacji, sprawa dotyczy mojego męża...
gość
29-06-2014, 21:08:37

Mój brat lat 33 zmarł 2 miesiące temu.Pękł mu tętniak w mózgu o którym nie mieliśmy pojęcia.Żył tylko 3 dni w szpitalu, podłączony do maszyn, stwierdzono śmierć pnia mózgu.Uratował kilka żyć, oddaliśmy jego serce, płuca, męski, trzustkę i wątrobę. Nie mogę się pogodzić z jego śmiercią. Tętniak pękł w dzień jego urodzin. Nie zdążyłam nawet mu złożyć życzeń
gość
03-07-2014, 19:08:58

Dziś mój kolega pękł tętniak, pogotowie nie spieszyło się z jego zabraniem, wypisywali dokumenty przez 15 min. Zdiagnozowali to jako padaczkę. Czy te 15 min było kluczowe dla jego życia ? Jest po operacji , nie dają mu szans.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o interpretacje wyniku Mri glowy
Opiszę w skrócie to co mnie niepokoi... W okolicy prawej zatoki esowatej zakontrastowalo się poszerzone naczynie zylne 18mm na 15mm łaczace sie kanałem szerokosci 2mm ze światłem zatoki na granicy z żyła szyjna wewnątrzna. Obraz moze wskazywac na tetniaka zylnego lub malformacje tetniczo zylna (AVM). Wskazana ocena naczyń w angio-MR w fazie żylnej i tętniczej...
gość
Bębnienie w uchu
Witam, miałam też tą przypadłość . Bębnienie w prawym uchu. Jest to związane z mięśniami żuchwy . Pochodziłam trochę po laryngologach, aż trafiłam na „ chcącego „ się zainteresować tą, nazwijmy to chorobą .Dostałam przekaz do terapeuty , który się tym zajmuje . Noszę na noc szynę , bo zaciskam mocno w nocy zęby . Po jakimś krótkim czasie mi przeszło , ale nie korzystałam z terapeuty , wystarczyła mi szyna , którą zakładam na noc . Pozdrawiam .
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
Reklama: