Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4113)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-03-2014, 18:36:39

Gość 2014-03-19 14:05:24 U mnie również zdiagnozowano tętniaka. Zdecydowałam się na operację, ale dopiero po rozmowie z dr. Juszkatem. Mieszkam w Poznaniu. Udałam się do kliniki Prof Medica ponieważ dowiedziałam się, że przyjmuje tam jeden z najlepszych specjalistów od tętniaków- dr. Juszkat, który po rozmowie zgodził się przeprowadzić operację ( embolizację) w ramach NFZ. Nie płaciłam nic.Operacja się udała. Świetny specjalista i dobry człowiek, który troszczy się o pacjentów.
Zaufałam Bogu i lekarzowi. Nie mam żadnych komplikacji.
Niestety mjego tętniaka nie można embolizować. Czy jest ktos na tym forum kto był operowany przez prof Heliodora Kasprzaka z Bydgoszczy?
gość
21-03-2014, 10:16:37

Gość 2014-03-19 21:02:53 Rok temu miałam embolizacje tętniaka wszystko było OK do dzisiaj koszmar jestem przed ponowną embolizacją .
Co się stało? były jakieś objawy? czy to wynik powikłań?
martwię się ,że u mnie może być to samo.Kontrolna angiografia w listopadzie.G.
gość
21-03-2014, 10:32:50

mimoza7 2014-03-20 11:17:22 Zajrzałam tutaj po długiej przerwie i ....ostatni post o nieudanej operacji.Smutno.Współczuję
A sama jestem przerażona.Wczoraj byłam u neurologa z wynikiem MR ANGIO naczyń,,,,czekałam na samo badanie 4 m-ce, i tyleż na ową wizytę. Lekarz powiedziała tylko ;ma pani tętniaka,nie otrzymałam porady,,tyle tylko '''że ma pani szczęście że nie pękł.Cierpię bradzo na bóle głowy, teraz i nerwica ,lęk dają znać o sobie,jestem w szoku, nie mogę znależć pomocy.Dostałam skierowanie ......nie do szpitala,a do przychodni do neurochirurga,,doszłam jakoś tam.....niestety ,mimo że napisane na skierowaniu PILNE,,,,mam czekać do 30 kwietnia ! Nie wiem nawet jak zyć z tym, nie mogę spać,ni jeść...boli mnie że nie otrzymałam żadnej pomocy i porady.Nie mam na kogo liczyć,nie mam kasy,nie wiem gdzie się zwrócić o pomoc,czy też położyć i czekac na koniec.
Bardzo ważne jest życzliwe wsparcie połówki,,,,rodziny,gdy tego nie ma człowiek zapada się.
Nie denerwuj się kochana.Walcz o siebie, szukaj pomocy.Wszystko będzie dobrze. Mój tętniak dawał mi szansę, aby go zbadać i wyleczyć wcześniej,ale z niej nie skorzystałam.Przeżyłam wylew i embolizację i uwierz mi przez rok budziłąm się uśmiechnięta. Lekarze napisali mi ,że mam zaburzenia nastroju tzn. zamiast płakać i jęczeć ,że boli, że coś tam, ciągle się uśmiechałam do lekarzy, rehabilitantów, rodziny, która w międzyczasie , gdy byłam nieprzytomna zdążyła się pożreć! tak więc z rodziną może być rożnie, a Ty nawet nie pisz takich głupot- ,położyć się i umrzeć TYLKO IDŹ DO RODZINNEGO, UPEWNIJ SIĘ CZY CZEKANIE JEST W MIARĘ BEZPIECZNE- nikt właściwie nie ma pewności, kiedy tętniak pęknie. Lekarze doskonale sobie z nimi radzą, pozdrowienia, trzymam kciuki. G.
gość
21-03-2014, 20:54:03

Gość 2014-03-20 19:36:39
Gość 2014-03-19 14:05:24 U mnie również zdiagnozowano tętniaka. Zdecydowałam się na operację, ale dopiero po rozmowie z dr. Juszkatem. Mieszkam w Poznaniu. Udałam się do kliniki Prof Medica ponieważ dowiedziałam się, że przyjmuje tam jeden z najlepszych specjalistów od tętniaków- dr. Juszkat, który po rozmowie zgodził się przeprowadzić operację ( embolizację) w ramach NFZ. Nie płaciłam nic.Operacja się udała. Świetny specjalista i dobry człowiek, który troszczy się o pacjentów.
Zaufałam Bogu i lekarzowi. Nie mam żadnych komplikacji.
Niestety mjego tętniaka nie można embolizować. Czy jest ktos na tym forum kto był operowany przez prof Heliodora Kasprzaka z Bydgoszczy?
Byłam operowana w Bydgoszczy 1,5 roku temu. Tętniak był klipsowany. Operował mnie inny lekarz. Jest tam bardzo dobra załoga lekarzy. Są dobrzsy w tym co robią...
gość
25-03-2014, 08:27:32

Do Mimozy-Jestem cztery miesiace po embolizacji ,czuje sie coraz lepiej ale poczatek mojej drogi do zabiegu też byl nie ciekawy.Dowiedzialam sie o tętniaku w lipcu w zeszlym roku lekarz napisal na skierowaniu do szpitala pilne i co? Termin zabiegu koniec listopada.Tak jak ty przeżywałam to bardzo z jednej strony chciałam jak najpredzej żeby to było a zdrugiej bałam się co się może wydarzyć w trakcie zabiegu.Moja rada staraj się nie myślec za dużo o tym czas tak szybko mija że nawet się nie obejżysz a już bedziesz tak jak ja po.I na pewno wszystko będzie dobrze bo planowane zabiegi z reguły kończą się dobrze.Trzymaj się i nie poddawaj.DD
Początkująca
25-03-2014, 19:15:17

Gość 2014-03-25 09:27:32 Do Mimozy-Jestem cztery miesiace po embolizacji ,czuje sie coraz lepiej ale poczatek mojej drogi do zabiegu też byl nie ciekawy.Dowiedzialam sie o tętniaku w lipcu w zeszlym roku lekarz napisal na skierowaniu do szpitala pilne i co? Termin zabiegu koniec listopada.Tak jak ty przeżywałam to bardzo z jednej strony chciałam jak najpredzej żeby to było a zdrugiej bałam się co się może wydarzyć w trakcie zabiegu.Moja rada staraj się nie myślec za dużo o tym czas tak szybko mija że nawet się nie obejżysz a już bedziesz tak jak ja po.I na pewno wszystko będzie dobrze bo planowane zabiegi z reguły kończą się dobrze.Trzymaj się i nie poddawaj.DD
Wczoraj poszłam prywatnie do neurochir...,jestem przerażona wizją dodatkowych badań i ewent.operacji,;do wyboru 1/angiografia-b.podobno inwazyjna i w moim wieku i/60 l./ i chorobach niebezpieczna, lub do wyboru; trepanacja czaszki albo poczekać z pół roku czy się tętniak powiększa,"bo-cytat''' wiele osób ma tętniaki tylko o tym nie wiedzą
i zyją''' a pani nie ma 25 lat /!/ Nic nie mogłam mówić,mam silne bóle głowy, ponoć nie od tętniaka ,nieznana przyczyna,uśmierzać muszę sama tym co tam pod ręką mam. Lekarze nic na ból jak dotąd nie poradzili.
Stąd i moje obawy, no i nie sposób nie myśleć gdy boli,drętwieje pół twarzy i drga powieka ot.tak bez przyczyny. Akurat po stronie w której są zmiany.
Wszystko to nie przebadane jednak jak należy.
Jutro decydująca wizyta. Proszę,trzymajcie kciuki,
ja już sama nie wiem czego się spodziewać i czego tak naprawdę chcę......chyba zasnać i obudzić się bez bólu i takich dylematów.
Wszystkim
życzę zdrowia,zdrowia..........
gość
26-03-2014, 14:48:09

Gość 2014-03-20 14:57:50
mimoza7 2014-03-20 11:17:22 Zajrzałam tutaj po długiej przerwie i ....ostatni post o nieudanej operacji.Smutno.Współczuję
A sama jestem przerażona.Wczoraj byłam u neurologa z wynikiem MR ANGIO naczyń,,,,czekałam na samo badanie 4 m-ce, i tyleż na ową wizytę. Lekarz powiedziała tylko ;ma pani tętniaka,nie otrzymałam porady,,tyle tylko '''że ma pani szczęście że nie pękł.Cierpię bradzo na bóle głowy, teraz i nerwica ,lęk dają znać o sobie,jestem w szoku, nie mogę znależć pomocy.Dostałam skierowanie ......nie do szpitala,a do przychodni do neurochirurga,,doszłam jakoś tam.....niestety ,mimo że napisane na skierowaniu PILNE,,,,mam czekać do 30 kwietnia ! Nie wiem nawet jak zyć z tym, nie mogę spać,ni jeść...boli mnie że nie otrzymałam żadnej pomocy i porady.Nie mam na kogo liczyć,nie mam kasy,nie wiem gdzie się zwrócić o pomoc,czy też położyć i czekac na koniec.
Bardzo ważne jest życzliwe wsparcie połówki,,,,rodziny,gdy tego nie ma człowiek zapada się.
witaj idz do lekarza rodzinnego przedstaw mu wynik badania , moze on skieruje cie do szpitala na oddz neurochirurgii, a w zasadzie powinien
Mimoza co u Ciebie?
gość
27-03-2014, 10:13:08

Cześć- jestem po embolizacji tętniaka 23 luty w ub roku i po klipsowaniu drugiego tętniaka 25 kwiecień ub roku.Wiem co wszyscy odczuwają boimy się okropnie ale wierzcie mi wszystko czŁowiek jest w stanie przetrwać. Obecnie po badaniu DSA wszystko jest ok i wracam do pracy. Z 3 lata kontrolne badanie DSA. Strachu się nie wyzbyłam, boje się każdego bólu głowy.Dostałam drugie życie i mam zamiar przeżyć jak najlepiej potrafię. Mam dopiero 53 lata, dwoje wspaniałych wnucząt dla których warto żyć. Wszystkim kt órych czeka operacja wiara i nadzieja to najlepsza droga.
gość
28-03-2014, 17:05:13

Gość 2014-03-27 11:13:08 Cześć- jestem po embolizacji tętniaka 23 luty w ub roku i po klipsowaniu drugiego tętniaka 25 kwiecień ub roku.Wiem co wszyscy odczuwają boimy się okropnie ale wierzcie mi wszystko czŁowiek jest w stanie przetrwać. Obecnie po badaniu DSA wszystko jest ok i wracam do pracy. Z 3 lata kontrolne badanie DSA. Strachu się nie wyzbyłam, boje się każdego bólu głowy.Dostałam drugie życie i mam zamiar przeżyć jak najlepiej potrafię. Mam dopiero 53 lata, dwoje wspaniałych wnucząt dla których warto żyć. Wszystkim kt órych czeka operacja wiara i nadzieja to najlepsza droga.
gdzie byłas operowana bo ja sie nie moge zdecydować , nie moge miec embolizacji
gość
03-04-2014, 15:15:36

czy jest ktoś kto z tytułu operowanego tetniak otrzymał rentę chorobową ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Czy to może być SM?
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny. W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny. Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°, Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko. Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne: Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po. Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju. Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”. Często mnie też szczypie to prawe oko Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest zdanie innych lekarzy, którzy może spotkali się z takim przypadkiem. Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
gość
Ciag daszy ...badania Mri glowy
Mam pytanie czy ten wynik MRI glowy jest do dalszej konsultacji lekarskiej tzn: neurologa czy neurochirga... Dostałam skierowanie na MRI glowy z kontrastem od laryngologa ponieważ od ponad 1 roku mam problem z lewym uchem bo słyszę cały czas pulsowanie nic poza tym i zaczynam się martwić czy to nie jest faktycznie tetniak?
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
Mioklonie u 9 latka?
witam, opiszę sytuację gdyż szukam pomocy. Syn 9 i pół roku od kwietnia/maja zaobserwowaliśmy iż dostaje dziwnych mimowolnych skurczy mięśni podczas snu. Najpierw było to bardzo łagodne teraz z każdym następnym tygodniem robi się to coraz bardziej widoczne i silniejsze. Zaczyna się w fazie zasypiania, potem uspokaja się następnie występuje znowu nad ranem (między godziną 5-8) Mocne szrpnięcia barkiem, ręką czase nogą. Z badań podstawowych krwi wyszła tylko podwyższona hemoglobina. Do tego podywższony magnez . Jakie badania warto wykonać przed udniem się do neurologa? Jak należy traktować takie zjawisko. Za wszelkie informację będę wdzięczny. Pozdrawiam. Marcin
Reklama: