Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
20-03-2014, 18:36:39

Gość 2014-03-19 14:05:24 U mnie również zdiagnozowano tętniaka. Zdecydowałam się na operację, ale dopiero po rozmowie z dr. Juszkatem. Mieszkam w Poznaniu. Udałam się do kliniki Prof Medica ponieważ dowiedziałam się, że przyjmuje tam jeden z najlepszych specjalistów od tętniaków- dr. Juszkat, który po rozmowie zgodził się przeprowadzić operację ( embolizację) w ramach NFZ. Nie płaciłam nic.Operacja się udała. Świetny specjalista i dobry człowiek, który troszczy się o pacjentów.
Zaufałam Bogu i lekarzowi. Nie mam żadnych komplikacji.
Niestety mjego tętniaka nie można embolizować. Czy jest ktos na tym forum kto był operowany przez prof Heliodora Kasprzaka z Bydgoszczy?
gość
21-03-2014, 10:16:37

Gość 2014-03-19 21:02:53 Rok temu miałam embolizacje tętniaka wszystko było OK do dzisiaj koszmar jestem przed ponowną embolizacją .
Co się stało? były jakieś objawy? czy to wynik powikłań?
martwię się ,że u mnie może być to samo.Kontrolna angiografia w listopadzie.G.
gość
21-03-2014, 10:32:50

mimoza7 2014-03-20 11:17:22 Zajrzałam tutaj po długiej przerwie i ....ostatni post o nieudanej operacji.Smutno.Współczuję
A sama jestem przerażona.Wczoraj byłam u neurologa z wynikiem MR ANGIO naczyń,,,,czekałam na samo badanie 4 m-ce, i tyleż na ową wizytę. Lekarz powiedziała tylko ;ma pani tętniaka,nie otrzymałam porady,,tyle tylko '''że ma pani szczęście że nie pękł.Cierpię bradzo na bóle głowy, teraz i nerwica ,lęk dają znać o sobie,jestem w szoku, nie mogę znależć pomocy.Dostałam skierowanie ......nie do szpitala,a do przychodni do neurochirurga,,doszłam jakoś tam.....niestety ,mimo że napisane na skierowaniu PILNE,,,,mam czekać do 30 kwietnia ! Nie wiem nawet jak zyć z tym, nie mogę spać,ni jeść...boli mnie że nie otrzymałam żadnej pomocy i porady.Nie mam na kogo liczyć,nie mam kasy,nie wiem gdzie się zwrócić o pomoc,czy też położyć i czekac na koniec.
Bardzo ważne jest życzliwe wsparcie połówki,,,,rodziny,gdy tego nie ma człowiek zapada się.
Nie denerwuj się kochana.Walcz o siebie, szukaj pomocy.Wszystko będzie dobrze. Mój tętniak dawał mi szansę, aby go zbadać i wyleczyć wcześniej,ale z niej nie skorzystałam.Przeżyłam wylew i embolizację i uwierz mi przez rok budziłąm się uśmiechnięta. Lekarze napisali mi ,że mam zaburzenia nastroju tzn. zamiast płakać i jęczeć ,że boli, że coś tam, ciągle się uśmiechałam do lekarzy, rehabilitantów, rodziny, która w międzyczasie , gdy byłam nieprzytomna zdążyła się pożreć! tak więc z rodziną może być rożnie, a Ty nawet nie pisz takich głupot- ,położyć się i umrzeć TYLKO IDŹ DO RODZINNEGO, UPEWNIJ SIĘ CZY CZEKANIE JEST W MIARĘ BEZPIECZNE- nikt właściwie nie ma pewności, kiedy tętniak pęknie. Lekarze doskonale sobie z nimi radzą, pozdrowienia, trzymam kciuki. G.
gość
21-03-2014, 20:54:03

Gość 2014-03-20 19:36:39
Gość 2014-03-19 14:05:24 U mnie również zdiagnozowano tętniaka. Zdecydowałam się na operację, ale dopiero po rozmowie z dr. Juszkatem. Mieszkam w Poznaniu. Udałam się do kliniki Prof Medica ponieważ dowiedziałam się, że przyjmuje tam jeden z najlepszych specjalistów od tętniaków- dr. Juszkat, który po rozmowie zgodził się przeprowadzić operację ( embolizację) w ramach NFZ. Nie płaciłam nic.Operacja się udała. Świetny specjalista i dobry człowiek, który troszczy się o pacjentów.
Zaufałam Bogu i lekarzowi. Nie mam żadnych komplikacji.
Niestety mjego tętniaka nie można embolizować. Czy jest ktos na tym forum kto był operowany przez prof Heliodora Kasprzaka z Bydgoszczy?
Byłam operowana w Bydgoszczy 1,5 roku temu. Tętniak był klipsowany. Operował mnie inny lekarz. Jest tam bardzo dobra załoga lekarzy. Są dobrzsy w tym co robią...
gość
25-03-2014, 08:27:32

Do Mimozy-Jestem cztery miesiace po embolizacji ,czuje sie coraz lepiej ale poczatek mojej drogi do zabiegu też byl nie ciekawy.Dowiedzialam sie o tętniaku w lipcu w zeszlym roku lekarz napisal na skierowaniu do szpitala pilne i co? Termin zabiegu koniec listopada.Tak jak ty przeżywałam to bardzo z jednej strony chciałam jak najpredzej żeby to było a zdrugiej bałam się co się może wydarzyć w trakcie zabiegu.Moja rada staraj się nie myślec za dużo o tym czas tak szybko mija że nawet się nie obejżysz a już bedziesz tak jak ja po.I na pewno wszystko będzie dobrze bo planowane zabiegi z reguły kończą się dobrze.Trzymaj się i nie poddawaj.DD
Początkująca
25-03-2014, 19:15:17

Gość 2014-03-25 09:27:32 Do Mimozy-Jestem cztery miesiace po embolizacji ,czuje sie coraz lepiej ale poczatek mojej drogi do zabiegu też byl nie ciekawy.Dowiedzialam sie o tętniaku w lipcu w zeszlym roku lekarz napisal na skierowaniu do szpitala pilne i co? Termin zabiegu koniec listopada.Tak jak ty przeżywałam to bardzo z jednej strony chciałam jak najpredzej żeby to było a zdrugiej bałam się co się może wydarzyć w trakcie zabiegu.Moja rada staraj się nie myślec za dużo o tym czas tak szybko mija że nawet się nie obejżysz a już bedziesz tak jak ja po.I na pewno wszystko będzie dobrze bo planowane zabiegi z reguły kończą się dobrze.Trzymaj się i nie poddawaj.DD
Wczoraj poszłam prywatnie do neurochir...,jestem przerażona wizją dodatkowych badań i ewent.operacji,;do wyboru 1/angiografia-b.podobno inwazyjna i w moim wieku i/60 l./ i chorobach niebezpieczna, lub do wyboru; trepanacja czaszki albo poczekać z pół roku czy się tętniak powiększa,"bo-cytat''' wiele osób ma tętniaki tylko o tym nie wiedzą
i zyją''' a pani nie ma 25 lat /!/ Nic nie mogłam mówić,mam silne bóle głowy, ponoć nie od tętniaka ,nieznana przyczyna,uśmierzać muszę sama tym co tam pod ręką mam. Lekarze nic na ból jak dotąd nie poradzili.
Stąd i moje obawy, no i nie sposób nie myśleć gdy boli,drętwieje pół twarzy i drga powieka ot.tak bez przyczyny. Akurat po stronie w której są zmiany.
Wszystko to nie przebadane jednak jak należy.
Jutro decydująca wizyta. Proszę,trzymajcie kciuki,
ja już sama nie wiem czego się spodziewać i czego tak naprawdę chcę......chyba zasnać i obudzić się bez bólu i takich dylematów.
Wszystkim
życzę zdrowia,zdrowia..........
gość
26-03-2014, 14:48:09

Gość 2014-03-20 14:57:50
mimoza7 2014-03-20 11:17:22 Zajrzałam tutaj po długiej przerwie i ....ostatni post o nieudanej operacji.Smutno.Współczuję
A sama jestem przerażona.Wczoraj byłam u neurologa z wynikiem MR ANGIO naczyń,,,,czekałam na samo badanie 4 m-ce, i tyleż na ową wizytę. Lekarz powiedziała tylko ;ma pani tętniaka,nie otrzymałam porady,,tyle tylko '''że ma pani szczęście że nie pękł.Cierpię bradzo na bóle głowy, teraz i nerwica ,lęk dają znać o sobie,jestem w szoku, nie mogę znależć pomocy.Dostałam skierowanie ......nie do szpitala,a do przychodni do neurochirurga,,doszłam jakoś tam.....niestety ,mimo że napisane na skierowaniu PILNE,,,,mam czekać do 30 kwietnia ! Nie wiem nawet jak zyć z tym, nie mogę spać,ni jeść...boli mnie że nie otrzymałam żadnej pomocy i porady.Nie mam na kogo liczyć,nie mam kasy,nie wiem gdzie się zwrócić o pomoc,czy też położyć i czekac na koniec.
Bardzo ważne jest życzliwe wsparcie połówki,,,,rodziny,gdy tego nie ma człowiek zapada się.
witaj idz do lekarza rodzinnego przedstaw mu wynik badania , moze on skieruje cie do szpitala na oddz neurochirurgii, a w zasadzie powinien
Mimoza co u Ciebie?
gość
27-03-2014, 10:13:08

Cześć- jestem po embolizacji tętniaka 23 luty w ub roku i po klipsowaniu drugiego tętniaka 25 kwiecień ub roku.Wiem co wszyscy odczuwają boimy się okropnie ale wierzcie mi wszystko czŁowiek jest w stanie przetrwać. Obecnie po badaniu DSA wszystko jest ok i wracam do pracy. Z 3 lata kontrolne badanie DSA. Strachu się nie wyzbyłam, boje się każdego bólu głowy.Dostałam drugie życie i mam zamiar przeżyć jak najlepiej potrafię. Mam dopiero 53 lata, dwoje wspaniałych wnucząt dla których warto żyć. Wszystkim kt órych czeka operacja wiara i nadzieja to najlepsza droga.
gość
28-03-2014, 17:05:13

Gość 2014-03-27 11:13:08 Cześć- jestem po embolizacji tętniaka 23 luty w ub roku i po klipsowaniu drugiego tętniaka 25 kwiecień ub roku.Wiem co wszyscy odczuwają boimy się okropnie ale wierzcie mi wszystko czŁowiek jest w stanie przetrwać. Obecnie po badaniu DSA wszystko jest ok i wracam do pracy. Z 3 lata kontrolne badanie DSA. Strachu się nie wyzbyłam, boje się każdego bólu głowy.Dostałam drugie życie i mam zamiar przeżyć jak najlepiej potrafię. Mam dopiero 53 lata, dwoje wspaniałych wnucząt dla których warto żyć. Wszystkim kt órych czeka operacja wiara i nadzieja to najlepsza droga.
gdzie byłas operowana bo ja sie nie moge zdecydować , nie moge miec embolizacji
gość
03-04-2014, 15:15:36

czy jest ktoś kto z tytułu operowanego tetniak otrzymał rentę chorobową ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: