Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-02-2014, 07:05:57

Tak, paliłem i nadal palę :( ale b. staram się rzucić ten wstrętny nałóg. Papierosy nie są główną przyczyną jeśli chodzi o tętniaki (bo mają je osoby które nigdy nie paliły, a nawet dzieci) ale przyczyniają się do ich powstawania. Ja też miałem nadciśnienie o którym dowiedziałem się dopiero przy wykryciu tętniaka i myślę, że to jest główny powód.Czy ktoś z was wie czy można przy tętniaku brać DESMOXAN, czy ktoś już tak próbował rzucić palenie ?
gość
24-02-2014, 07:30:21

Witam przy nad cisnieniu nie mozna brac desmoxan.
gość
24-02-2014, 09:49:11

To czym się mogę wspomóc bo sama wolna mi nie wystarczy (35 lat palenia) ale baaaardzo chcę ! Pomóżcie ! :(
gość
24-02-2014, 09:50:56

Poprawka. Chodziło mi o wolę, silną wolę !
gość
24-02-2014, 09:51:42

Boję się dlatego, że w domu mam męża po pękniętym tetniaku z wylewem podpajęczynówkowym (2013r) ma niedowład czterkończynowy no i zespól psychoorganiczny. ja mam tetniaka ponoć od urodzenia mam 49 lat a umiejscowiony jest na tetnicy środkowej 8mmx6,8 Może go nie ruszać? co bedzie jak i ja bede sparaliżowana albo nie przeżyje nie wiem jaką mam podjąc decyzję
gość
24-02-2014, 10:01:39

Boję się dlatego, że w domu mam męża po pękniętym tetniaku z wylewem podpajęczynówkowym (2013r) ma niedowład czterkończynowy no i zespól psychoorganiczny. ja mam tetniaka ponoć od urodzenia mam 49 lat a umiejscowiony jest na tetnicy środkowej 8mmx6,8 Może go nie ruszać? co bedzie jak i ja bede sparaliżowana albo nie przeżyje nie wiem jaką mam podjąc decyzję
Też paliłam ale od kiedy dowiedziałam sie o tetniaku "RZUCIŁAM" 0d 19.01.2014
gość
24-02-2014, 11:36:12

Ja na twoim miejscu bym się nie zastanawiała tylko szybko umawiała termin na embolizację (jeżeli to możliwe) bo ludzie po tych zabiegach na prawdę szybciej dochodzą do siebie i masz świadomość, że tętniak jest zabezpieczony a tak żyjesz na pewno w ciągłym strachu bo nie zna się ani dnia ani godź. kiedy to świństwo pęknie a wtedy różnie bywa. Porozmawiaj z lekarzem a on ci wszystko wyjaśni bo to wcale nie taki mały ten twój tętniak. To, że rzuciłaś palenie to super !!!! (aż ci zazdroszczę) ale to żadna gwarancja, że nie pęknie. Idź do dobrego neurochirurga i porozmawiaj, życzę powodzenia i trzymam kciuki :) Z.
Wtajemniczona
24-02-2014, 11:44:11

To bardzo trudna sprawa , a decyzję podejmij po konsultacjach z kilkoma specjalistami neurochirurgami. Masz dramatyczną sytuację i domyślam się jak się boisz.Nikt nie da Ci 100% gwarancji, że się uda, ale nikt też nie da, że ta bomba nie pęknie. Na pewno masz dużo stresu, nadźwigasz się też pewnie mężusia, a to też sprzyja..
A co radzą lekarze? i czy rehebilitujesz męża, bo to jeszcze młody człowiek. Mój mąż też miał niedowład czterokończynowy i zaburzenia poznawcze, nie dawali żadnych szans, a jednak się zbiera. Może Twój też się pozbiera i wtedy pomyślisz o sobie.
Trzymaj się.
gość
24-02-2014, 12:25:58

Nadciśnienie tzn ile masz?ja brałem tabex i mi pomógł
gość
24-02-2014, 13:46:48

Gość 2014-02-24 13:25:58 Nadciśnienie tzn ile masz?ja brałem tabex i mi pomógł
Nadciśnienie to mam pod kontrolą bo biorę tabletki i teraz pomimo palenia (bo one podnoszą ciśnienie) mam wręcz książkowe 118/80 jedynie wieczorem wzrasta mi 131/85 to co mógłbym czymś się wspomóc ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: