Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-01-2014, 11:54:12

witam mam 43 lata jestem kobieta połtora roku temu miałam operacje klipsowania tetniaka mozgu prawej tetnicy po operacji przez okres połroczny rehabilitowałam sie wpadłam w depresję nie mam zadnych niedowładow ani innych skutkow pooperacyjnych , jednak w sierpniu tego roku przeszłam kolejna op czyszczenia kosci czołowej z powodu trunego gojenia sie rany i dlaczego o tym wszystkim pisze , poniewaz od kilku dni mam zawroty głowy silne i mdłosci moje obawy wiadoma rzecza jest zwiazane sa oczywiscie z przebytym zabiegiem klipsowania lekarze neurochirurdzy nie wyjasnili mi dokladnie czy istnieje ryzyko z klipsem na tetniaku czy takowy moze ulec ''awarii i czy klipsowany tetniak moze ponownie spowodowac krwotok podpajeczynowkowy , ktory nastapił przed operacją t5o bardzo wazne dla mnie boję vsie zwyczajnie o zycie
gość
13-01-2014, 14:14:01

pani Jolu mamy bardzo podobne przezycia ja doswiadzczyłam tez tego samego mam na imie ania i mozemy sie wymienic wrazeniami czy porozmawiac byłoby mi miło Ania
gość
15-01-2014, 12:34:28

do 2 postów wyżej - ja też jestem po klipsowaniu tetniaka głowy. Neurochirurg mówi tyle, że o ile nie będzie bardzo silnego uderzenia w głowę (wypadek, upadek co w wyjątkowych sytuacjach moze spowodować zsunięcie sie klipsa) to nie ma prawa z tetniakiem nic sie stać - traktuje się go jak wyleczonego. Klips odcina krążenie z chorego miejsca wiec napewno nie pęknie.
gość
15-01-2014, 12:37:32

qba czy usłyszeliscie od lekarza że tetniak sie wchłonął? z tego co mi wiadomo nie ma takiej możliwości chybaże przydażył się Wam cud. Macie na to potwierdzajace badanie TK głowy?
gość
15-01-2014, 15:19:47

Tętniak się nie wchłania,na pewno nie te duże ! Małe faktycznie czasem leczone są farmakologicznie ale większość wymaga zabiegu,wyłączenia go z krążenia.Mnie zastanawia na ile (ile lat mam nadzieję) wystarcza zabieg embolizacji,jak trwałe są te sprężynki które są wewnątrz mózgu.Szukałam ale nigdzie nie ma inf. na ten temat.Może ktoś wie ?
gość
15-01-2014, 21:11:17

witam. Ja miałam embolizacje w 2007r. i jeszcze żyje. Mój lekarz powiedział, że zabieg wykonuje się aby zabezpieczyć raz na całe życie, ale jeśli tętniak się powiększy to wykonuje się doembolizowanie. Ja mam założone sprężynki a przy kontroli okazało się, że powstała tak zwana szyja, na którą założono mi stenta. Pozdrawiam.
gość
16-01-2014, 05:34:50

No to faktycznie kawał czasu ! A mogę zapytać jak się czujesz, czy po tak długim czasie nadal jest ok ? Ja jestem dopiero 7-mcy po zabiegu i czuję się świetnie ale czy później też tak będzie ? Pozdrawiam :)
gość
18-01-2014, 14:38:36

Witaj Aniu:) bardzo chetnie porozmawiam zToba o przezyciach ktore przeszlysmy jezeli mialabys zyczenie wyslij mi jakis namiar do Ciebie ,,pozdrawiam Jola:)
gość
18-01-2014, 20:49:29

Hej a co wam lekarz emówili na temat sportu po operacji ? ja 2.5 r po zabiegu przywaliłem głowa w tablice jak kosiłem ;p
gość
19-01-2014, 12:06:59

Gość 2014-01-16 06:34:50 No to faktycznie kawał czasu ! A mogę zapytać jak się czujesz, czy po tak długim czasie nadal jest ok ? Ja jestem dopiero 7-mcy po zabiegu i czuję się świetnie ale czy później też tak będzie ? Pozdrawiam :)
Po jakim czasie była ta kontrola?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: