Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4113)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-02-2009, 11:53:00

CZY TĘTNIAKI MÓZGU OPERUJE SIĘ DOPIERO OD PEWNYCH ROZMIARÓW CZY WSZYSTKIE?? MOJA KUZYNKA MA TĘTNIAKA TĘTNICY KRĘGOSŁUPA 2,5 CM (Z TYŁY KARKU NA SAMEJ GÓRZE PRZY MÓZGU - PODOBNO FATALNE MIEJSCE DO OPEROWANIA). PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ. DZIĘKUJE I POZDRAWIAM
gość
23-02-2009, 09:49:00

Hej!
Prawie dwa lata temu przeszłam operację zaklipsowania tętniaka. Na moje szczęście operacja była we Włoszech, bo jak mi powiedział neurolog, w kraju nie miała bym szans.
Wszystko zaczęło się od tego, że zawsze bolała mnie głowa. Wyjechałam do pracy i po prawie pół roku, zaczęłam się bardzo dziwnie czuć, miałam zawroty głowy, bardzo niski ciśnienie, byłam zmęczona nic mi się nie chciało i przede wszystkim strasznie spałam. Zrobiłam Rezonans Magnetyczny głowy z kontrastem i wyszło, że jest coś nie tak z obiegiem krwi w mózgu, więc kazali powtórzyć badanie i wyszło, że jest tętniak, z tyłu głowy.
Na szczęście byłam ubezpieczona i z pomocą doktora trafiłam do szpitala, przeszłam kolejne badania i operację 12-sto godzinną. Potem kolejną, ponieważ zaczęło się wodogłowie, a potem koszmar.
Największe problemy były z oczami, i równowagą, niestety są one do dziś i zdaniem lekarza zostaną już na zawsze.
Jestem w tej chwili na rencie chorobowej, ale znowu muszę składać papiery do ZUZ-u, bo przyznano mi rentę na dwa lata i już się kończy.
Na szczęście miałam osoby, które mi pomogły, oby wszyscy na takich ludzi trafili jak ja. Pozdrawiam. Justyna.
gość
23-02-2009, 12:53:00

ciesze sie że Ci się udało, a w jakim wieku jestes?
gość
23-02-2009, 14:43:00

Mając operację miałam 24 lata.
gość
23-02-2009, 15:03:00

Taki mam pytanie jeszcze, czy ktoś mi może powiedzieć jak wygląda życie po operacji, nie miesiące, ale lata po operacji.
U mnie nie ma dnia, godziny w której bym nie myślała, że coś się może znowu stać, że to znowu pęknie i różne gorsze rzeczy. Czy jest pewność, że już będzie wszystko dobrze?????
gość
23-02-2009, 19:51:00

Jestem po opracji tentniaka mineło 13 lat obecnie czuje się dobrze,pracuje zawodowo jestem księgową , dostałam od Jasnogórskiej Pani szanse na drugie życie mam obecnie 53 lata
Zosia 9377
gość
23-02-2009, 20:37:00

Jestem po opracji tentniaka mineło 13 lat obecnie czuje się dobrze,pracuje zawodowo jestem księgową , dostałam od Jasnogórskiej Pani szanse na drugie życie mam obecnie 53 lata
Zosia 9377
gość
23-02-2009, 20:38:00

Zosia 9377
Wtajemniczona
23-02-2009, 21:05:00

Witam,ja jestem o wylewie pękł mi naczyniak w mózgu gdy mialam 12 lat,do tej pory jestm podawana angiografii i embolizacji ,raz mialam naswietlanie szybkoliniowe.Polecam Klinike W lubinie na ul.chirszfeda
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/6b718a1fdc.png[/img][/url]
Wtajemniczona
23-02-2009, 21:06:00

Witam,ja jestem o wylewie pękł mi naczyniak w mózgu gdy mialam 12 lat,do tej pory jestm podawana angiografii i embolizacji ,raz mialam naswietlanie szybkoliniowe.Polecam Klinike W lubinie na ul.chirszfeda
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]http://www.suwaczek.pl/cache/6b718a1fdc.png[/img][/url]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Czy to może być SM?
Wszystko zaczęło się mniej więcej 1,5 roku temu. Najpierw zauważyłem, że po spacerach zaczynała mnie boleć głowa, czasem tak mocno, że miałem odruch wymiotny. W tym samym okresie pojawiło się bardzo silne zmęczenie, którego wcześniej nie miałem. Po przespanej nocy, wystarczy że rano wyjdę na zakupy, i wracam do domu zmęczony do tego stopnia, że muszę się położyć spać na około 2 godziny. Po pracy jest podobnie — pracuję na utrzymaniu ruchu maszyn, więc bywają dni, gdzie nie robię wiele fizycznie, a mimo to wracam i śpię kolejne 3 godziny, i dalej czuję zmęczenie. Później pojawiły się problemy z równowagą. Przez około 4 dni znosiło mnie w lewo, jak szedłem prosto, i czułem się przytłumiony, ogłuszony. Od tego czasu nie mam już takiego silnego znoszenia, ale do dziś mam: trudności z utrzymaniem równowagi po obrocie o 180°, Przy kucaniu (np. przy wiązaniu butów), gdy wstaje również mam problemy z równowagą zdarza się, że tracę równowagę nawet stojąc w miejscu. Najbardziej niepokojące są jednak okresowe epizody utraty wzroku w prawym oku, które pojawiły się później. Zdarzają się raz lub dwa razy w miesiącu i trwają około 5 minut. Zaczyna się od czarnych punktów w zewnętrznej części pola widzenia, które się rozlewają do wewnątrz, aż przestaję widzieć na to oko. Czasami widziałem tylko kontury np. mebli, reszta obrazu się zlewa. Czasem widzę też kreseczki, jakby promieniście rozchodzące się od środka do zewnątrz. Co ważne: Utracie wzroku nie towarzyszy ból głowy, ani zaraz przed, ani po. Czasem epizody pojawiają się po stresie, ale nie zawsze – zdarzały się też w stanie zupełnego spokoju. Dodatkowo: po wysiłku często odczuwam ból za prawym okiem – głęboko, jakby „od środka”. Często mnie też szczypie to prawe oko Przy wysiadaniu z samochodu też mam problemy z utrzymaniem równowagi.Miałem wykonywane badania:Rezonans głowy z kontrastem - jedna zmiana niespecyficzna w płacie czołowym, która nie wzmacnia się po kontraście - EEG ok -Angio TK głowy ok -Badania u okulisty w tym OCT ok -Wzrokowe potencjały wywołane - lekarz napisał, że są wydłużone latencje fali P100 obu oczu. Dla OL 94 i 109 a dla OP 101 i 102. W internecie jak patrzyłem jednak gorzej wychodzą im te wyniki wzrokowych potencjałów. Bóle głowy nie pojawiają się przed ani po zaniewidzeniu, więc lekarz wykluczył migrenę oczną. Chciałbym wiedzieć jakie jest zdanie innych lekarzy, którzy może spotkali się z takim przypadkiem. Muszę niestety czekać pół roku za kolejnym rezonansem...
gość
nietypowy ból głowy - brak diagnozy
Cześć, piszę, bo od października 2024 mój mąż zmaga się z nietypowymi bólami głowy i jesteśmy już trochę bezradni. Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby się podzielić? Objawy: ból głowy zawsze po prawej stronie, zmiennie: potylica lub skroń/nad uchem, kilka razy dziennie, także w nocy, niezależny od wysiłku czy pozycji, dodatkowo: senność, brak energii, drętwienie 4. i 5. palca obu rąk (głównie w nocy/nad ranem), częste drętwienie skóry między łopatkami. Badania dotychczas: TK/MR głowy i szyi, punkcja lędźwiowa, doppler, zatoki, dno oka – wszystko w normie, RTG szyi: dyskopatia C5–C7, EMG: wydłużona latencja fali F (sugeruje demielinizację korzeni), badania krwi: w normie, borelioza niejednoznaczna. Leczenie: bez efektu: pregabalina, amitryptylina, B12, Sirdalud, blokady nerwów, fizjoterapia, osteopatia, marihuana medyczna. czekamy na zabieg termolezji. Czy ktoś z Was miał podobne objawy? Albo możecie polecić specjalistę (neurologa/kliniki bólu) w Polsce lub w Niemczech, który faktycznie zajmuje się takimi przypadkami? Każda wskazówka będzie dla nas bardzo cenna 🙏
gość
niewydolność żylne?
Witam proszę o wskazówki bo nie wiem co robić od 4 lat brałam tabletki antykoncepcyjne, odstawiłam od około 3 miesięcy i po odstawieniu mam ciągle objawy takie jak, kłucie w brzuchu, kołatanie serca, obrzęk żył na rękach, żyły powiększają się i drętwieją ręce, i nogi nie dam rady spać w nocy,lekarze rozkładają ręce nie znają diagnozy, zaczęłam zdjęcia już nie wiem co robić
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
Reklama: