Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-06-2013, 19:32:02

witam wszystkich 30 listopada 2012 pękł mi tęntniak na tęntnicy łączącej przedniej krwotok 4 stopnia, po embolizacji czułem się swietnie praktycznie żadnych ubytków dwa zdrętwiałe palce prawej ręki i dziwne uczucie w prawej stopie jak zmarznie, 16 maja po rezonansie okazało się że świetnie się tam wszystko wszystko zasklepiło nawet szyjka tego tentniaka , ale,no właśnie zawsze jest jakieś ale,znależli drugiego na tylnej 21lipca idę na ponowną embolizację .Ale ważne że żyje mam 42 lata dwóch synów najmłodszy 3,5 roku, nie mam pracy nie mam kasy bo nie mogłem pracować, muszę sprzedać samochód żeby spłacić kredyt,padła mi działalność ,ale cóż jak mi zrobią tego drugiego to pójdziemy do przodu będzie lepiej dużo jeszcze do zrobienia na świecie do 100 trza pociągnąć ani dnia mniej trzymajcie kciuki żeby wszystko poszło dobrze pozdrawiam Leo
Początkująca
11-06-2013, 07:33:59

Pękające tętniaki objawiają się przede wszystkim krwawieniem podpajęczynowkowym. Wcześniej trudno jest zróżnicować objawy mogące świadczyć o ich obecności. Krwotokowi z tętniaka towarzyszy nagły, niezwykle silny ból głowy, który nie ustępuje po zażyciu klasycznych środków przeciwbólowych. Jeśli krwawienie nie jest rozległe, dolegliwości bólowe mogą utrzymywać się przez kilka dni. Naoki mają zwykle gwałtowny przebieg. Oprócz silnego bólu, który może promieniować do karku, szyi lub w okolice gałki ocznej, pojawiają się nudności i wymioty. Zdarza się również , że w momencie zachorowania dochodzi do utraty przytomności. Przy niewielkich krwawieniach jestsilone krwot ona krótkotrwała, natomiast przy masywnych, może przerodzić się w śpiączkę i doprowadzić do zgonu. U takich pacjentów obserwuje się znaczny wzrost ciśnienia śródczaszkowego. Na skutek obrzęku mózgu dochodzi do poszerzenia źrenic, porażenia ośrodka oddechowego i krążeniowego, pojawia się wrażliwość na światło, podwójne widzenie, zaburzenia świadomości i wodogłowie. Śmiertelność w tej grupie chorych sięga 50%.Zanim dojdzie do pęknięcia tętniaka, pacjenci najczęściej nie odczuwają żadnych dolegliwości związanych z jego obecnością. Objawy kliniczne wyrażone są w różny sposób i zależą przede wszystkim od lokalizacji tętniaka. Bardzo często pierwszym objawem występowania tętniaka jest krwawienie podpajęczynówkowe. W zależności od umiejscowienia wady naczyniowej może dawać ono różne objawy.Tętniaki dalszego odcinka tętnicy przedniej mózgu ujawniają się głównie krwawieniem podpajęczynowkowym, które może mieć różną intensywność, a tym samym różnie penetrować zbiorniki podstawy.Niekrwawiące tętniaki tętnic układu kręgowo - podstawnego mózgu objawiają się przede wszystkich izolowanymi niedowładami nerwów czaszkowych, które są wynikiem ucisku tętniaka na sąsiadujący nerw. Krwawienie z nich podobnie jak z innych tętniaków śródczaszkowych charakteryzuje się intensywnym bólem głowy, nudnościami, niekiedy wymiotami. W przypadkach nasilonego krwotoku, mogą występować zaburzenia świadomości i utrata przytomności.
Początkująca
11-06-2013, 07:51:50

Pękające tętniaki objawiają się przede wszystkim krwawieniem podpajęczynowkowym. Wcześniej trudno jest zróżnicować objawy mogące świadczyć o ich obecności. Krwotokowi z tętniaka towarzyszy nagły, niezwykle silny ból głowy, który nie ustępuje po zażyciu klasycznych środków przeciwbólowych. Jeśli krwawienie nie jest rozległe, dolegliwości bólowe mogą utrzymywać się przez kilka dni. Naoki mają zwykle gwałtowny przebieg. Oprócz silnego bólu, który może promieniować do karku, szyi lub w okolice gałki ocznej, pojawiają się nudności i wymioty. Zdarza się również, że w momencie zachorowania dochodzi do utraty przytomności. Przy niewielkich krwawieniach jestsilone krwot ona krótkotrwała, natomiast przy masywnych, może przerodzić się w śpiączkę i doprowadzić do zgonu. U takich pacjentów obserwuje się znaczny wzrost ciśnienia śródczaszkowego. Na skutek obrzęku mózgu dochodzi do poszerzenia źrenic, porażenia ośrodka oddechowego i krążeniowego, pojawia się wrażliwość na światło, podwójne widzenie, zaburzenia świadomości i wodogłowie. Śmiertelność w tej grupie chorych sięga 50%.Zanim dojdzie do pęknięcia tętniaka, pacjenci najczęściej nie odczuwają żadnych dolegliwości związanych z jego obecnością. Objawy kliniczne wyrażone są w różny sposób i zależą przede wszystkim od lokalizacji tętniaka. Bardzo często pierwszym objawem występowania tętniaka jest krwawienie podpajęczynówkowe. W zależności od umiejscowienia wady naczyniowej może dawać ono różne objawy.Tętniaki dalszego odcinka tętnicy przedniej mózgu ujawniają się głównie krwawieniem podpajęczynowkowym, które może mieć różną intensywność, a tym samym różnie penetrować zbiorniki podstawy.Niekrwawiące tętniaki tętnic układu kręgowo - podstawnego mózgu objawiają się przede wszystkich izolowanymi niedowładami nerwów czaszkowych, które są wynikiem ucisku tętniaka na sąsiadujący nerw. Krwawienie z nich podobnie jak z innych tętniaków śródczaszkowych charakteryzuje się intensywnym bólem głowy, nudnościami, niekiedy wymiotami. W przypadkach nasilonego krwotoku, mogą występować zaburzenia świadomości i utrata przytomności.
gość
11-06-2013, 08:37:21

Witam serdecznie,
moja mama ma tętniaka mózgu 3x4 (mm).
Jakiego neurochirurga polecacie z Warszawy odnośnie konsultacji i ewentualnej operacji?
gość
11-06-2013, 08:37:47

Witam serdecznie,
Jakiego neurochirurga polecacie z Warszawy odnośnie konsultacji i ewentualnej operacji?
gość
12-06-2013, 10:24:36

Takich tętniaków nie operują tylko jak coś to embolizują ale nie wiem jak to w Warszawie
gość
18-06-2013, 18:58:18

Witam wszystkich! Wczoraj moja teściowa (47lat) miała straszny ból głowy... lekarz dał jej zastrzyki i trochę przestało... jednak dzisiaj znowu pojawił się ból, a później zemdlała w pracy... zabrało ją pogotowie... lekarze powiedzieli, że pękł jej tętniak i jutro będzie poddana jakiemuś leczeniu... chociaż nie wiedzą czy przeżyje... obecnie jest jak roślinka... Czy są szanse, że będzie wszystko dobrze? :( jestem załamana... :(
gość
22-06-2013, 21:11:06

Gość 2013-06-11 10:37:21 Witam serdecznie,
Witam. Nie wiem jak w Warszawie, ale polecam najlepszego w Polsce Profesora Juszkata z Poznania, klinika Profmedica. Bardzo nam pomógł.
gość
22-06-2013, 21:13:01

Gość 2013-06-18 20:58:18 Witam wszystkich! Wczoraj moja teściowa (47lat) miała straszny ból głowy... lekarz dał jej zastrzyki i trochę przestało... jednak dzisiaj znowu pojawił się ból, a później zemdlała w pracy... zabrało ją pogotowie... lekarze powiedzieli, że pękł jej tętniak i jutro będzie poddana jakiemuś leczeniu... chociaż nie wiedzą czy przeżyje... obecnie jest jak roślinka... Czy są szanse, że będzie wszystko dobrze? :( jestem załamana... :(
Witam, skontaktujcie się z prof. Juszkatem z Poznania. Uratował moja teściową !
gość
23-06-2013, 00:03:23

mój Brat udzielał się na tym forum. Uprawiał sport i dosyć szybko wrócił na boisku. Jakiś czas temu doznał urazu glowy. Rozcięty łuk oraz wstrąśnienie mózgu. Wystąpiły powikłania i niestety ........ nie ma Go już wśród nas. Mimo zapewnień lekarzy szanujcie drugą szansę, która dostaniecie. Cieszę się jedynie z tego, że Brata zabiła pasja. Trzymajcie sie i zdrowia wszystkim !!!!!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: