Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-03-2013, 13:05:18

Witam wszystkich!
Sama nie mam tetniaka, ale chcialabym Wam zasugerowac leczenie w Finlandii, krotko opisujac sytuacje znajomej (nie znam super szczegolow, wiec przepraszam za ew. nie do konca jasne opisy, moze ona po rekonwalescencji napisze tu wiecej!). Mam nadzieje, ze pomoge.
Zdiagnozowano u niej tętniaka w odcinku C6 LICA (6,3 x 9,5 x 7,0mm) (gdzies w okolicach oka). W Polsce chciano jej zrobic embolizacje przez tetnice udowa i zakladanie sprezynek. Mimo tego, dawano jej 94% ryzyka (utrata wzroku, kalectwo, smierc). Poniewaz dziewczyna pracuje w sluzbie zdrowia, znajomy lekarz dal jej namiary na wybitnego finskiego neurochirurga- profesora Juhe Hernesniemi, ktory specjalizuje sie w tetniakach wlasnie. Dla porownania w Finlandii dawali jej 4 % ryzyka . Sama operacja przebiegla bez wiekszych niespodzianek (byla za to znacznie dluzsza - planowane 2 godziny zamienily sie w ponad 5, poniewaz tetniak umiejscowiony byl w dosc ,,trudnym,, miejscu). Po operacji znajoma opisala profesorowi jak ten sam zabieg mial wygladac w Polsce, na co finski profesor odparl, ze po nim wkrotce i tak by umarla....Dziewczyna jest przeszczesliwa, zyje, oczy sa w porzadku. Koszt operacji to ok 16 000 euro. Zdaje sobie sprawe, ze to moze niemale pieniadze, ale w koncu chodzi o zycie. Dodam dodatkowo, ze 7 dni miala w szpitalu rekonwalescencji. Oczywiscie w cenie.
Sama ze swojej strony moge powiedziec, ze finskim lekarzom zawdzieczam wyleczenie mnie z paskudnej i swietnie rujnujacej moje zycie alergii (tzn postawienie wreszcie skutecznej diagnozy). Polscy alergolodzy brali jedynie pieniadze, w Finlandii lekarz wreszcie CHCIAL MNIE SLUCHAC, poniewaz nie spotkal sie w swojej karierze z czyms rownie dziwnym, obiecal zasiegnac porady profesorow z uniwersytetu medycznego i przeczytac prace naukowe na ten temat. Chcial rzeczywiscie mi pomoc a nie tylko odhaczyc kolejna wizyte i zgarnac pieniadze. Wiec ja osobiscie juz w Polsce w ogole sie leczyc bym nie chaiala.
Pozdrawiam wszystkich!
gość
04-03-2013, 21:02:17

Witam wszystkich:)
Jestem tydzień po embolizacji tętniaka i czuję się dobrze, czasami boli mnie głowa ale to ponoć normalne . Wszystkim, którzy są przed....życzę powodzenia !!!
gość
07-03-2013, 13:43:47

hej mam pytanie.. tacie 45lat pekl tetniak w glowie i doszlo do krwawienia... w niedz mial operacje... dzis byl obudzony i non stop przeklinal tzn.. "*** mowil ... mamy nie poznal..dopiero sie pozniej ja rozpoznal... i przypomnial imie " czy tatus wyjdzie z tego? czy odzyska pamiec? prosze odpiszczie wazne...
gość
07-03-2013, 14:10:08

Proszę być dobrej myśli. Po krwotoku podpajęczynówkowym zdarza się to często. Ja też mówiłam różne głupotki, a póżniej wszystko zaczęło wracać do normy, czego również życzę Twojemu tacie. Pozdrawiam.
gość
07-03-2013, 14:15:37

plakac mi sie chce:( tata leczyl nadcisnienie:( i zdarzylo mu sie cos takiego..:(mam nadzieje ze z tego wyjdzie:(
jego brat tez mial taka operacje tetniaka i przezyl i normanlie funkcjonuje:(
czas pokaze.. dzi mija 4 dzien od operacji:(
tata jest nadpobudliwy troche eh i mama mowila ze byla 1,5h i powiedzial 1 zdanie dobrze.. apotem tylko przyklinal.. a na koniec powiedzial mamie ze kawy by sie napil... jejju:(
gość
08-03-2013, 00:13:12

Witam, od pół roku wydaje mi się, że w świetle jedna źrenica jest jakby większa, ale tylko w świetle. Przeczytałam gdzieś, że to może być objaw tętniaka. Nic poza tym mi nie dolega, u okulistki byłam, podobno wszystko dobrze, ale po tym co przeczytałam jednak bardzo się boję. Dodam, że mam zapalenie tarczycy hashimoto, ale to chyba nie związane. Mam niskie ciśnienie, czy przy tętniakach zawsze jest wysokie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
gość
09-03-2013, 11:25:15

mojemu 31letniemu mężowi pękł tętniak mózgu.Od roku jest w śpiączce:( Ja ciągle mam nadzieję na cud,lekarze jednak nie pozostawiają nam złudzeń...Mamy małą córeczkę.życie niestety pisze dla nas różne scenariusze...
gość
10-03-2013, 10:53:21

Gość 2013-01-29 19:08:51 Czy możecie mi napisac co robicie po tych zabiegach/operacjach ? nosicie ciężkie rzeczy ? ćwiczycie coś?
Witam, ja też jestem po operacji tętnika mózgu już trzy lata. Mam różne zalecenia dotyczące ćwiczeń, noszenia ciężkich przedmiotów jeżli coś waż pomiędzy 10 a 15 kg mogę dziwgnąć ale jeżeli leży na posadzce to klękam i podnoszę - NIE SCHYLAM SIĘ GŁOWĄ W DÓŁ. Marszobiegi można uprawiać, pływanie, jazdę na rowerzejednak dzwiganie ciężarów trzeba sobie odpuścić - trzeciej szansy już chyba się nie dostanie szkoda życia trzeba je brać jakim jest. Pozd
gość
15-03-2013, 19:31:23

Witam,
moja mama w sobote miała embolizowanego tetniaka mozgu. Za nami straszne chwile, stres, smutek. Wszystko skonczylo sie dobrze. Mama czuje sie swietnie i jest szczesliwa, ze juz wszystko za nia. Zabieg przeprowadzil swietny specjalista z Lublina - MACIEJ SZAJNER, a do tego niezwykly Czlowiek. Pan doktor ujmuje nie tylko fachowoscia, ale takze sposobem bycia, jego szczery usmiech powoduje, ze pacjent czuje sie w Jego rekach bezpiecznie. Pomarzyc tylko by takich lekarzy bylo wiecej, chorowanie nie bylo by az takie okropne
Postanowilam napisac, bo kiedy my potrzebowalismy wsparcia kogos, kto ma juz za soba te trudne chwile, znalezlismy oparcie w zupelnie obcej osobie. Lidia, mloda dziewczyna, po operacji tetniaka wspierala nas caly czas piszac do mnie maile. Pocieszala, ze wszystko bedzie dobrze i tak sie stalo. Za co jestem jej bardzo wdzieczna Zgodnie z zasada dostales, przekaz dalej, chetnie kogos wespre. Jesli ktos ma potrzebe jestem. Pozdrawiam cieplo, zyczac wszystkim szybkiego i skutecznego uporania sie z problemem. Duzo zdrowia. Magda
gość
15-03-2013, 19:59:50

Madziu , ja tak bardzo potrzebuje Twojego wsparcia , tez jestem mama z tetniakiem. Jestem w beznadziejnej sytuacji , zyje w stresie , leku i nie mam pewnosci czy dozyje nastepnego dnia , dlatego zyje tak jakby to byl moj ostatni dzien zycia . Wiecej napisalabym na @, lecz jak przekazac , pozdrawiam mamusie , zycze coraz bardziej poprawiajacego sie stanu zdrowia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: