Witam wszystkich!
Sama nie mam tetniaka, ale chcialabym Wam zasugerowac leczenie w Finlandii, krotko opisujac sytuacje znajomej (nie znam super szczegolow, wiec przepraszam za ew. nie do konca jasne opisy, moze ona po rekonwalescencji napisze tu wiecej!). Mam nadzieje, ze pomoge.
Zdiagnozowano u niej tętniaka w odcinku C6 LICA (6,3 x 9,5 x 7,0mm) (gdzies w okolicach oka). W Polsce chciano jej zrobic embolizacje przez tetnice udowa i zakladanie sprezynek. Mimo tego, dawano jej 94% ryzyka (utrata wzroku, kalectwo, smierc). Poniewaz dziewczyna pracuje w sluzbie zdrowia, znajomy lekarz dal jej namiary na wybitnego finskiego neurochirurga- profesora Juhe Hernesniemi, ktory specjalizuje sie w tetniakach wlasnie. Dla porownania w Finlandii dawali jej 4 % ryzyka . Sama operacja przebiegla bez wiekszych niespodzianek (byla za to znacznie dluzsza - planowane 2 godziny zamienily sie w ponad 5, poniewaz tetniak umiejscowiony byl w dosc ,,trudnym,, miejscu). Po operacji znajoma opisala profesorowi jak ten sam zabieg mial wygladac w Polsce, na co finski profesor odparl, ze po nim wkrotce i tak by umarla....Dziewczyna jest przeszczesliwa, zyje, oczy sa w porzadku. Koszt operacji to ok 16 000 euro. Zdaje sobie sprawe, ze to moze niemale pieniadze, ale w koncu chodzi o zycie. Dodam dodatkowo, ze 7 dni miala w szpitalu rekonwalescencji. Oczywiscie w cenie.
Sama ze swojej strony moge powiedziec, ze finskim lekarzom zawdzieczam wyleczenie mnie z paskudnej i swietnie rujnujacej moje zycie alergii (tzn postawienie wreszcie skutecznej diagnozy). Polscy alergolodzy brali jedynie pieniadze, w Finlandii lekarz wreszcie CHCIAL MNIE SLUCHAC, poniewaz nie spotkal sie w swojej karierze z czyms rownie dziwnym, obiecal zasiegnac porady profesorow z uniwersytetu medycznego i przeczytac prace naukowe na ten temat. Chcial rzeczywiscie mi pomoc a nie tylko odhaczyc kolejna wizyte i zgarnac pieniadze. Wiec ja osobiscie juz w Polsce w ogole sie leczyc bym nie chaiala.
Pozdrawiam wszystkich!