Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
15-03-2013, 22:18:23

Gość 2013-03-08 01:13:12 Mam niskie ciśnienie, czy przy tętniakach zawsze jest wysokie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
To niezawsze tak jest, ja mam za niskie ciśnienie odkąd pamiętam (bardzo rzadko sięga 120/80) a mam dwa tetniaki. I nie wiem skąd to cholerstwo się wzięło, ale trzeba być dobrej myśli :)
gość
16-03-2013, 11:28:17

Zaloze sobie konto pocztowe na jakims portalu i wysle adres. Pozdrawiam i zycze mimo wszystko optymizmu.
gość
16-03-2013, 11:30:58

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-03-2013, 11:44:06

Gość 2013-03-15 20:59:50 Madziu , ja tak bardzo potrzebuje Twojego wsparcia , tez jestem mama z tetniakiem. Jestem w beznadziejnej sytuacji , zyje w stresie , leku i nie mam pewnosci czy dozyje nastepnego dnia , dlatego zyje tak jakby to byl moj ostatni dzien zycia . Wiecej napisalabym na @, lecz jak przekazac , pozdrawiam mamusie , zycze coraz bardziej poprawiajacego sie stanu zdrowia.
Zaloze konto na jakims portalu i sie odezwe. Optymizmu zycze mimo wszystko. Musi byc dobrze!
Ok juz mam. mag899@interia.pl
Pisz smialo! Odpowiem pewnie dopiero wieczorem, bo lece do pracy. Pozdrowienia. Magda
gość
16-03-2013, 12:57:10

Witaj Magdo, cieszę się że u Twojej mamy wszystko w porządku, sama mam tętniaka wybieram sie do Lublina do docenta Szajnera, może pogadamy bezpośrednio na meila, będę wdzięczna za odpowiedź kwiatek47@poczta.onet.pl
gość
16-03-2013, 14:40:09

do goscia 4 3 14:5
...idz ty lepiej kozioleczku szukac swego Pacanowa...beee.... Finlandii....
Cudze chwalicie swego nie znacie ...
Mamy w kraju wybitnych specjalistow neurologow , neurochirurgow , nie bede wymieniac nazwisk gdyz lekarze ci znani sa ze wspanialych osiagniec w dziedzinie leczenia anomalii mozgowych, wymienic mozna miasta Warszawa , Lublin, Poznan, Bydgoszcz. Tu na watku podawane sa nazwiska lekarzy i wspaniale pochlebne opinie wdziecznych pacjentow.
Tak , embolizacje tetniakow u mlodych osob przeprowadza sie poprzez tetnice udowa wprowadzajac material embolizacyjny do tetniaka, nigdzie na swiecie nie otwiera sie czaszki bez potrzeby , chyba , ze doszlo do pekniecia tetniaka i krwawienia podpajeczynowkowego.
Mowiac o osobach mlodych mam na mysli wiek do lat 50 , w starszym wieku istnieje ryzyko ze wzgledu na kruchosc tetnic spowodowanych zlogami cholesterolu dlatego embolizacja nie moze byc podjeta ze wzgledu na mozliwosc wystapienia powiklan.
Czesto bywa , ze tetniak nigdy nie peknie, zyje sie z nim dlugie lata , a jesli zdarzy sie nieszczescie , wykonywane jest klipsowanie przez otwarcie czaszki metoda kraniotomii.Rozumiem i wspolczuje osobom z tetniakiem,ktore zyja w niepokoju , pozbawione mozliwosci embolizowania , do tych osob ja tez zaliczam sie , z roznych przyczyn , trudny dostep do tetniaka , wielkosc ,kruchosc tetnic , " dorosly" wiek . Pozdrawiam serdecznie wszystkie osoby chore oraz zdrowe,zaufajcie naszym lekarzom, to naprawde wspaniali znawcy i specjalisci od leczenia chorob mozgowych.
Mialam nie podawac nazwisk lecz kilka wymienie prof Juszkat , prof Harat , prof Hagner , docent Szajner, prof Podgorski.
gość
25-03-2013, 08:53:04

Gość 2013-03-16 15:40:09 do goscia 4 3 14:5
...idz ty lepiej kozioleczku szukac swego Pacanowa...beee.... Finlandii....
Cudze chwalicie swego nie znacie ...
Mamy w kraju wybitnych specjalistow neurologow , neurochirurgow , nie bede wymieniac nazwisk gdyz lekarze ci znani sa ze wspanialych osiagniec w dziedzinie leczenia anomalii mozgowych, wymienic mozna miasta Warszawa , Lublin, Poznan, Bydgoszcz. Tu na watku podawane sa nazwiska lekarzy i wspaniale pochlebne opinie wdziecznych pacjentow.
Tak , embolizacje tetniakow u mlodych osob przeprowadza sie poprzez tetnice udowa wprowadzajac material embolizacyjny do tetniaka, nigdzie na swiecie nie otwiera sie czaszki bez potrzeby , chyba , ze doszlo do pekniecia tetniaka i krwawienia podpajeczynowkowego.
Mowiac o osobach mlodych mam na mysli wiek do lat 50 , w starszym wieku istnieje ryzyko ze wzgledu na kruchosc tetnic spowodowanych zlogami cholesterolu dlatego embolizacja nie moze byc podjeta ze wzgledu na mozliwosc wystapienia powiklan.
Czesto bywa , ze tetniak nigdy nie peknie, zyje sie z nim dlugie lata , a jesli zdarzy sie nieszczescie , wykonywane jest klipsowanie przez otwarcie czaszki metoda kraniotomii.Rozumiem i wspolczuje osobom z tetniakiem,ktore zyja w niepokoju , pozbawione mozliwosci embolizowania , do tych osob ja tez zaliczam sie , z roznych przyczyn , trudny dostep do tetniaka , wielkosc ,kruchosc tetnic , " dorosly" wiek . Pozdrawiam serdecznie wszystkie osoby chore oraz zdrowe,zaufajcie naszym lekarzom, to naprawde wspaniali znawcy i specjalisci od leczenia chorob mozgowych.
Mialam nie podawac nazwisk lecz kilka wymienie prof Juszkat , prof Harat , prof Hagner , docent Szajner, prof Podgorski.
Ja dadam jeszcze jednego wybitnego specjalistę prof Marek Moskała
gość
31-03-2013, 14:02:02

Witam,
Mama miała embolizacje pekniętego tętniaka 3 miesiące temu, nie ma żadnych ubytków neurologicznych, czasem jedynie bóle głowy.
Czy ktoś mógłby opisać jak wygląda leczenie po takim zabiegu, bo fachowość prowadzącej mame pani neurolog pozostawia wiele do życzenia.
Kiedy i jakie powinna zlecić kontrolne badania?
Mama ma nadciśnienie, bierze tabletki, ciśnienie oscyluje w granicach 130-140/80-90, neurolog mówi że ciśnienie jest w normie?
Ma niedowład palca u ręki, czestę bóle stawów, prawdopodobnie odziedziczyła po matce reumatoidalne zapalnie stawów, co łączyłby się z powstaniem tętniaka, neurolog bez żadnych badań przepisuje tabletki przeciwbólowe.
Przyjmuje Polocard, podobno ma brać do końca życia?
gość
06-04-2013, 11:52:42

adelleda 2012-08-15 12:34:35 Idz lepiej do lekarza jesli masz jakies obawy. Duzo osob czasem boli glowa i niekoniecznie jest to tetniak. Ja z kolei mam tetniaka a na bol glowy nigdy sie nie uskarzalam.
mam pytanie ta jak sie o nim dowiedziałaś?
Mam pytanie, czy bół głowy podczas mocnego trzepania głowy z lewej na prawa stronę, uczucie jakby mózg sie obijał o czaszkę to cos złego. Od kad pamietam mam chore zatoki (sluz płynie po gardle itp)
Początkująca
08-04-2013, 16:38:09

Miałam zleconą tomografie komputerową głowy z kontrastem z powodu zawrotów głowy i wymiotów (trwało to tydzień) i tak się dowiedziałam. Jak to powiedział mój lekarz prowadzący: 'przypadkowe znalezisko' :D

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: