Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-01-2013, 14:15:33

Dokładnie tak jest. Ja 3 lata żyłam w stresie. Zdecydowałam się na operację, która przebiegła bez komplikacji i teraz jest całkiem inne zycie. Niema tego strachu co był wcześniej. Naprawde warto było zaryzykować by mieć ten spokój
gość
26-01-2013, 10:43:21

A jak Ci Się teraz żyje? co możesz wykonywać?jak duży był?
gość
28-01-2013, 08:17:54

Żyje mi sie o wiele lepiej-bez tego cieżaru na psychice. Niema już tych myśli, która pojwaiała się kilka razy dziennie, że cos może się stać.
Mogę robić wszystko to co robiłam przed operacją. Jestem już pół roku po. Była to tradycyjna operacja,nie embolizacja.
Tętniak miał 8,5mm na 14mm.
Pozdrawiam
gość
28-01-2013, 11:23:32

to duży..no ja miałem embolizacje i lekarze mówią ci od zabiegu że smiało mogę smigać sobie trenowac itp tylko mój neurolog mówi że nie warto kusic losu ..przez co nie wiem co robic boje sie psychicznie się blokuje a czy ktoś z was dostał grupe niepełnosprawnośći?
gość
28-01-2013, 17:35:39

24 listopada zeszlego roku podczas meczu pekl mi tetniak . szybko zostalem przewieziony do Akademii Medycznej w Gdansku . Tetniak okazal sie niewielki . Na drugi dzien zaklipsowano go. Operacja przebiegla bez zadnych komplikacji. Tego samego dnia wieczorem obudzilem sie i bylem swiadomy i kontaktowy . Na szczescie obylo sie bez zadnych powiklan . po miesiacu opuscilem szpital. .Po powrocie do domu mialem problemy ze snem i przez pierwsze dwa dni problem z rownowaga. Jedyne co mnie niepokoi to fakt ze po lewej stronie czola nia marszczy mi sie w ogole skora ... czekam na badanie kontrolne i z niecierpliwoscia czekam na wiadomosc od lekarza ze bede mogl wrocic jak najszybciej na boisko .
gość
28-01-2013, 18:21:48

Witam wszystkich mam 51 lat w lipcu 2012 roku stwierdzono u mnie ogromnego tętniaka zatoki jamistej, oczywiście nieoperacyjnego. możliwość to dostanie sie poprzez tętnice udową i założenie sprężynek i lub stenta.
przeczytałam dużo na ten temat waszych wypowiedzi, nie wiem co robić. W grę wchodzą 2 metody sprężynki albo stend
Jestem z katowic może ktoś z tych okolic miał przeprowadzoną embolizację i byłby uprzekmy podzielić sie ze mną informacjami i odpisze na moje pytania.
Mój meil kwiatek47@poczta.onet.pl
Będę wdzięczna za każdą informację
Ewa
gość
28-01-2013, 19:46:22

Witam,
jestem tu nowa. Od jakiegoś czasu tętniak mózgu jest tematem nr 1 w mojej rodzinie. Mój ojciec ma 52 lata 1 grudnia został operowany. stwierdzono u niego tętniaka mózgu nagle wcześniej nie chorował ani nie skarżył się na bóle głowy. Po operacji było nawet ok ale w 5 dobie dostał skurczu naczyń i teraz ma niedowład prawej strony i nie ma jak to lekarze określili pamięci świeżej. Nie pamięta totalnie nic co miało miejsce przed chwilką. Wystarczy wyjść za drzwi i wrócić i on nie ma pojęci czy widzieliśmy się czy nie. Ogólnie nie poznaje ludzi. Ma lekkie problemy z mową jedyne czego nie zapomniał to przekleństwa. Jest już wypisany ze szpitala. Zakupiliśmy mu specjalne łóżko i materac. W szpitalu nabawił się odleżyn w sumie 16 szt. Największa jest 5 stopnia w okolicy kości biodrowej. Lekarze nic konkretnego nie radzą. Czy ktoś zna podobną stację? Jakie są rokowania jak rehabilitować taką osobę? Boli go najmniejszy ruch. W szpitalu stwierdzili że na rehabilitację u nich się nie nadaje bo nie ma z nim kontaktu. Jak leczyć takie odleżyny?
Kinga
Początkująca
28-01-2013, 19:56:40

Niestety nie wiem nic na temat odleżyn, ale z tą pamięcią świeżą to chyba nic pewnego? Mam na myśli, że takie rzeczy się zdarzają i mijają po jakimś czasie (oczywiście nie zawsze), ale choćby tutaj jest wiele przypadków osób, które miały jakieś ubytki neurologiczne po embolizacji, a z czasem to minęło.
Ze mną na sali leżała kobieta, której po pękniętym tętniaku opadła prawa powieka, dopiero po trzech miesiącach na weselu podczas tańca jej się otworzyło :) Teraz się z tego śmieje, ale podejrzewam że wtedy do śmiechu jej nie było. Głowa do góry, musi być dobrze trzeba w to wierzyć :)
gość
28-01-2013, 21:14:08

Lekarze mówią że pamięć świeżą można uruchomić na nowo tak jak u dziecka trzeba dużo ćwiczyć. Może się to poprawić ale i nie musi. Lekarze powiedzieli że po za klipsowaniu tętniaka ten już nie pęknie ale mogą powstać kolejne. Nie za bardzo wiem jak go rehabilitować czuję się jak dziecko w ciemnym pokoju.
adelleda Dziękuję za słowa wsparcia.
gość
29-01-2013, 07:27:42

witam. Dobry ośrodek, w którym robią embolizacje jest w Bytomiu. Jestem po dwóch krwotokach podpajęczynówkowych, i po dwóch embolizacjach. Mam i założoną sprężynki i stenta. Pierwszy zabieg robił mi dr.Załuczkowski a drugi dr.Załuczkowski z profe***m Juszkatem. Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: