Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-07-2011, 14:23:52

Gość 2009-04-10 13:11:00- to data postu piszącej o matce,
a to data postu Sylwii: 18.07.2011 21:13 . Lekkie przesunięcie w czasie
Początkująca
20-07-2011, 20:26:52

Witam!
Piszę bo już nie wiem sama co mam myśleć proszę o doradzenie. Jutro moja mama idzie do szpitala a w poniedziałek ma być poddana operacji zaklipsowania tętniaka. Strasznie się boję tego. Mam tylko mamę i jest dla mnie wszystkim. Rodzina podpowiada że możliwe że źle podjęła decyzje o operacji. Nic ją nie boli nic nie dolega normalnie funkcjonuję- a jednak ma tętniaka. Jak wiecie zaklipsowanie polega na otwieraniu mózgu...to jest coś cholernie poważnego. Czy faktycznie zbyt pochopnie podjęliśmy decyzję o operacji? jeszcze jest czas na odwołanie tego proszę o radę...
Paulina
gość
20-07-2011, 21:46:52

Witaj Paula zaraz posypia sie rady jak z rogu obfitosci, i wlasnie o to chodzi.Nie informujesz dlaczego neurochirurg zdecydowal otwierac czaszke jest to metoda kraniotomii, przewaznie klipsuje sie tetniaka krwawiacego lub peknietego z wylewem podpajeczynowkowym. Jesli mama nie ma takich problemow jest jeszcze inna metoda nie tak inwazyjna, jest to embolizacja tetniaka przez dotarcie do mozgu przez tetnice udowa i wypelnienie tetniaka wewnatrz tetnicy spiralkami. Tetniak zostaje wylaczony z krwiobiegu i zabezpieczony przed peknieciem. Czy jestescie obie z mama powiadomione o takiej nieinwazyjnej mozliwosci. Odpisz prosze , moze w szpitalu gdzie mama bedzie miec klipsowanie nie przeprowadza sie embolizacji , bywa i tak.
gość
21-07-2011, 06:00:32

lekarz tak zdecydował ponieważ uważa że dojście przez żyłę może skutkować pęknięcie tętniaka i będzie trzeba i tak rozcinać. o innych powodach nic mi nie wiadomo.
Uważasz że to dość pochopna decyzja lekarza że stwierdził że będzie ciąć? tętniak umiejscowiony jest w tętnicy szyjnej wewnętrznej. Dla mnie myśl rozcinania głowy, golenie jej kojarzy się z czymś ostatecznym. A mama ma całego tętniaka -niepęknięty
Początkująca
21-07-2011, 07:00:06

Witaj Paulo Wiem,ze przechodzisz teraz bardzo trudny okres...Prosze zaufaj mamie[to Ona podjela decyzje] i lekarzowi,ktory wybral metode....zalezy ona od bardzo wielu czynnikow.Pamietaj ,ze kazdy ''tetniak to inny przypadek''. Na potwierdzenie moze moj [tetniak pekl doszlo do wylewu podpajeczynowkowego a mimo to lekarz zdecydowal sie na embolizacje]...Mysle,ze ilu nas tu na forum tyle przypadkow i tyle zdan .Trzymam kciuki za powodzenie,nie zadreczaj sie ''gdybaniem''zostaw sily na czas po zabiegu....Pozdrawiam Ala
Początkująca
21-07-2011, 07:07:00

dziękuję za odpowiedź.
po prostu ciągle zadaję sobie pytanie czy dobrze robimy.

mamie nic nie dolega przez 14 lat nie była na l4 a teraz operacja, ale wiem że właśnie to jest urok tętniaka pęka w najmniej spodziewanych momentach. ciężko to dochodzi do człowieka. tak naprawdę nie zdaję sobie sprawy z tego wszystkiego.
Początkująca
21-07-2011, 09:18:50

Mama wróciła do domu- nie było miejsca w szpitalu. Termin wyznaczony wcześniej przez lekarza przesunął się- w głębi duszy się cieszę. Mamy czas na kolejne wizyty :)
gość
21-07-2011, 09:21:06

Paulino trzymam za twoja mamę kciuki, a tobie życzę spokoju i wytrwałości. Wspieraj mamę i sama bądź dobrej myśli. Jestem pewna, że lekarz wybrał w tym przypadku najlepszą decyzję i było to przemyślane.
A propos golenia głowy, golą tylko nad czołem.

Pozdrawiam
gość
21-07-2011, 09:28:12

Gość 2011-07-21 11:21:06 Paulino trzymam za twoja mamę kciuki, a tobie życzę spokoju i wytrwałości. Wspieraj mamę i sama bądź dobrej myśli. Jestem pewna, że lekarz wybrał w tym przypadku najlepszą decyzję i było to przemyślane.
A propos golenia głowy, golą tylko nad czołem.

Pozdrawiam

Odnośnie golenia głowy. Nie prawda, że golą tylko nad czołem, wszystko zależy od umiejscowienia tętniaka oraz szpitala. W szpitalu w którym leżałam golą całą głowę. Ale myślę, że wobec tak poważnych operacji golenie włosów to naprawdę drobiazg - odrosną szybko.

Pozdrawiam.
gość
21-07-2011, 12:22:08

W moim przypadku było "tylko". Co szpital to inny zwyczaj, to prawda, ale w wiekszości przypadków jakie widziałam ograniczają golenie tylko do miejsca operowanego. Być może to jest mały problem w kontekście choroby, ale istotny z pozycji kobiety.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: