Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-02-2011, 16:43:02

To czy z kontrastem czy bez zależy od tego, co lekarz wpisze na skierowaniu. Z kontrastem jest dokładniejsze.
gość
16-02-2011, 20:17:16

Haniu zalozylas drugi watek pt " wkladka domaciczna a rezonans" przypadkowo przeczytalam dzisiaj dwa razy ten sam wpis najpierw na " tetniak mozgu" a nastepnie na innym watku . Oczywiscie mozesz zakladac swoje watki ile tylko chcesz . Twoj problem odnosnie wkladki domacicznej wlecze sie dosc dlugo. Pisalas w watku " wkladka domaciczna a rezonans magnetyczny" dnia 24 03 2009 " Mam skierowanie na rezonans magnetyczny glowy wiem ze nie mozna miec zadnych elementow metalowych .Moje pytanie brzmi w jakim stopniu moze zaklocic badanie wkladka czy wogole jest mozliwe badanie." To juz bedzie za miesiac dwa lata od tamtej pory, a twoj problem z wkladka nie jest wyjasniony? Skoro pytasz o te wkladke po 2- latach to znaczy ze wowczas nie robilas tego rezonansu, ale czemu odwlekalas 2 lata? Wyjasnisz? pozdrowienia
gość
17-02-2011, 08:47:01

to jakas pomyłka, ja dopiero na tym forum od zeszłego tygodnia jestem, wczesniej nie wiedziałam o jego istnieniu, wiec to nie ja..nigdy nie miałam rezonansu, sama wczoraj znalazłam ten wątek ale nie dostrzegłam odpowiedzi, dlatego sie o to pytam..i nadal oczekuje odpowiedzi:)
pozdrawiam
Hania
gość
17-02-2011, 10:22:36

Do Hani

Miałam robiony rezonans w systemie otwartym tzn.że aparat nie jest tubą, w która się wjeżdża w całym ciałem.
Pacjent leży na stole, a część ruchoma aparatu przesuwa się nad badanym obszarem. U ciebie dotyczy to tylko głowy.To fragment ulotki: "Używany przez nas aparat jest urządzeniem niskopolowym dlatego metalowe ciała obce, tj.wszczepione stenty naczyniowe, protezy stawów,stałe aparaty ortodontyczne oraz metalowe zespolenia kreg.i innych kości nie są przeciwwskazaniem do wykonania badania." Aparat firmy Siemens. Najlepiej zapytaj tam gdzie masz mieć robione badanie o przeciwwskazania.
Pozdrawiam
gość
17-02-2011, 15:36:31

tak tez zrobiłam zadwoniłam, pani najpierw musiała sie dopytac, troche słyszałam to co mówił jej kolega, ogólnie ze teoretycznie moze zakłócić badanie ale poki on zyje nic sie takiego nie wydarzyło...a ja dostałam krótką odpowiedż "nie ma przeciwskazań":)

aha..na skierowaniu mam napisane rezonans magnetyczny głowy nie ma wzmianki o kontraście, ale z tego co wyczytałam to wszystko wychodzi podczas samego badanie czy jest potrzebny...
pozdrawiam.Hania
gość
21-02-2011, 17:09:06

Witam,
Mam 33 lata i dzisiaj zdiagnozowano u mnie 3mm tętniaka mózgu - w przedniej, prawej części płata mózgowego.
Jestem załamana, bo mam sparaliżowaną mamę po pęknięciu tętniaka i zdaję sobie sprawę, że nie ma dobrego wyjścia w przypadku diagnozy "Tętniak".
Wybieram się na konsultację do neurochirurgów lubelskich od prof. Trojanowskiego. Pewnie zalecą embolizację. Czy ktoś z Was może napisać czy przeszedł ten zabieg, czy ma jakieś powikłania?
Mój tętniak nie daje na razie żadnych objawów.
Mam maleńkie dziecko i tak bardzo chciałabym móc je wychować frown
Dziękuję z góry za info
pozdr.
ania
gość
21-02-2011, 19:38:07

Witam,
Mam 33 lata i dzisiaj zdiagnozowano u mnie 3mm tętniaka mózgu - w przedniej, prawej części płata mózgowego.
Jestem załamana, bo mam sparaliżowaną mamę po pęknięciu tętniaka i zdaję sobie sprawę, że nie ma dobrego wyjścia w przypadku diagnozy "Tętniak".
Wybieram się na konsultację do neurochirurgów lubelskich od prof. Trojanowskiego. Pewnie zalecą embolizację. Czy ktoś z Was może napisać czy przeszedł ten zabieg, czy ma jakieś powikłania?
Mój tętniak nie daje na razie żadnych objawów.
Mam maleńkie dziecko i tak bardzo chciałabym móc je wychować frown
Dziękuję z góry za info
pozdr.
ania
gość
22-02-2011, 09:57:54

Do Ani
Ja jestem po embolizacji tętniaka 10 mm. Mam 30 lat. Embolizację miałam w połowie listopada 2010 roku. Wczoraj miałam kontrolny rezonans Angio MR po 3 miesiącach - wszystko jest w porządku. Mogę żyć normalnie, latać samolotem, mieć dzieci, pływać itd.
Po embolizacji nie miałam żadnych powikłań a tętniak jak wiesz był spory.
Jestem przykladem, że słowo "tętniak" nie oznacza najgorszego. Wielu ludzi przeszło ten zabieg pomyślnie i żyją normalnie. Jesteś młoda a to też ma ogromne znaczenie przy zabiegu oczywiście na plus.
Głowa do góry. Będzie dobrze, trzeba tylko zabezpieczyć tętniaka, aby uniknąć najgorszego
Trzymam kciuki!

K.
gość
22-02-2011, 20:09:11

Gość 2010-05-11 11:40:10 własnie mój mąż jest po operacji tetniaka mózgu , miał dwa , jeden pękł a drugi czekał ...... przez caly dlugi czas od 30.04. do 05.05 czekalismy w bezruchu leżąc a ból jest najgorszy jaki czlowiek moze przezyć. W nocy przed operacja dostał ataku cisnienie wzrosło do max , nic nie wie, gałki oczne wywrócone, caly w pocie i czerwony na ciele, goraczka ......przy pomocy kolegi z łóżka obok ( bo siostry soie spały ) został uratowany i nim sie zajęli, wzieli ponownie na tomograf czy sie nie wylal ten drugi tętniak na zyle głównej mózgu , ale bylo ok, byl caly . Nastepnego dnia operacja trwala 6 godzin i juz po wszystkim, choc powiklania mogly byc straszne. 2 godziny po operacji zadzwonil do mnie ze jest po operacji ( bylam w szoku ) ale dzis tego nie pamieta. Jeszcze jest na obserwacji pooperacyjnej ale wszystko zmierza ku dobremu . Porusza sie, mowi kontaktuje ...nie ma zadnych skutków ubocznych ...to dar od BOGA . Dlatego warto probowac, choc on nie mial wyjscia bo w kazdej chwili moglo n astapic pęknięcie
gość
23-02-2011, 11:32:17

Do K.
Dziękuję. Cały czas się łudzę, że może jednak jest pomyłka w badaniu i tętniaka nie ma. Dzisiaj wybieram się na kosultację do dr Osuchowskiego do Lublina.
K. gdzie byłas operowana? Nie myślałaś o ryzyku powikłań? Mnie to przeraża :( Mam niestety w rodzinie silne obciążenie - pęknięcia tętniaków u babci i mamy i obawiam się, że operacja jest jedyną nadzieją, ale z drugiej strony zawsze może być końcem wszystkiego :(
ania

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: