Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-10-2010, 07:24:38

Do 17-stolatka
Tak naprawdę ostateczna metoda leczenia zależy od decyzji lekarza. Myślę że w twoim przypadku może to być embolizacja - najmniej inwazyjny sposób leczenia tętniaków.
Nożem gamma można leczyć naczyniaki oraz guzy, ale nie stosuje się go w przypadku tętniaków.
Pozdrawiam
gość
20-10-2010, 20:53:38

17-podaj imie. Wyjasnienie nie tylko dla Ciebie ale i dla innych przyszlych pacjetow. Jesli chodzi o noz gamma ( fatalna nieudana nazwa) to nie jest narzedzie to jest sterowany komputerowo zespol zrodel, ktore wysylaja wiazki promieniowania gamma skupiajace sie w obrebie nowotworu. Wykorzystuje sie kobalt .Na celu zmniejszenie lub calkowite usuniecie nowotworu-guza: gruczolaki , oponiaki, glejaki i inne twory wewnatrz mozgowe. Nie stosuje sie promieni gamma do naswietlan tetniakow , gdyz tetniak jest czescia wewnetrzna tetnic mozgowych a nie narosla . Tetniak jest jakby arystokrata wsrod malfunkcji wewnatrz mozgowych . Tetniaki trzeba zabezpieczyc i wylaczyc z krwiobiegu tetniczego poprzez embolizacje lub klipsowanie jesli po wylewie. Pozdrawiam
gość
21-10-2010, 03:42:39

Nazywam sie Arek
gość
21-10-2010, 16:25:20

do JK
chciałabym poinformować Cię, iż mój mąż (50lat) czuje się bardzo dobrze i na prawdę nastąpiła ogromna poprawa, po 2 tygodniach było widać już postępy w tej chwili minął miesiąc odkąd jest w domu i poza niewielkimi zanikami pamięci wszystko wróciło do normy, nie pamięta nic z pobytu w szpitalu i po szpitalu, opowiadałam mu w jak bardzo był ciężkim stanie i to że z tego wyszedł to jest cud boski. Na prawdę trzeba wierzyć w to że będzie dobrze, mimo iż wydaje Ci się to niemożliwe. A cuda zdarzają się naprawdę.
p.s.
moje imię zostało mi dane na cześć tak wspaniałej osoby jaką była Swięta Bernadetta i pieśń o Niej naturalnie że znam, moje obie córki wybrały sobie również to imię na bierzmowaniu
Bernadetta
gość
21-10-2010, 16:25:57

do JK
chciałabym poinformować Cię, iż mój mąż (50lat) czuje się bardzo dobrze i na prawdę nastąpiła ogromna poprawa, po 2 tygodniach było widać już postępy w tej chwili minął miesiąc odkąd jest w domu i poza niewielkimi zanikami pamięci wszystko wróciło do normy, nie pamięta nic z pobytu w szpitalu i po szpitalu, opowiadałam mu w jak bardzo był ciężkim stanie i to że z tego wyszedł to jest cud boski. Na prawdę trzeba wierzyć w to że będzie dobrze, mimo iż wydaje Ci się to niemożliwe. A cuda zdarzają się naprawdę.
p.s.
moje imię zostało mi dane na cześć tak wspaniałej osoby jaką była Swięta Bernadetta i pieśń o Niej naturalnie że znam, moje obie córki wybrały sobie również to imię na bierzmowaniu
Bernadetta
gość
21-10-2010, 19:47:12

Czesc Arek, czy wiesz jakiej wielkosci jest Twoj tetniak , bo od tego zalezy przeprowadzenie operacji. Embolizuje sie niepeknietego tetniaka wlasnie po to zeby zabezpieczyc przed peknieciem i wylewem tetniczym.Wprowadza sie cewnikiem spirale ze szlachetnego metalu irydu, platyny i umieszcza w tetniaku , oczywiscie te spiralki sa cieniutkie i zwijaja sie w klebuszek ktory wypelnia tetniak aby odlaczyc go od tetnicy , on pozostaje lecz krew nie wplywa wiec nie grozi peknieciem.Moj tetniak jest pol cm wiec nie kwalifikuje sie do zabiegu. Napisz jak bedziesz po wizycie . Pozdrowiena Jadwiga
gość
21-10-2010, 20:11:21

Jakze ciesze sie Bernadetto ze Twoj maz wspaniale dochodzi do zdrowia, to mila i radosna wiadomosc. Jesli pecherz pracuje prawidlowo to znaczy ze mozg bardzo zregenerowal sie i wykonuje swoje funkcje. To wielka ulga dla Ciebie ze maz trzyma mocz , bo wtedy to bylo nie zalezne od niego gdyz mozg nie kierowal funkcjami. Pamiec i nastroje tez ulegna poprawie na lepsze a pobytu w szpitalu nie musi pamietac nie ma takiej potrzeby. Jak radzisz sobie zna codzien gdyz masz rece pelne roboty bo dzieci i maz i praca , dziewczyno kiedy Ty wypoczywasz. Trzymaj sie cieszymy sie z Wami . JK
gość
26-10-2010, 11:47:53

witam mam mieć robioną embolizację tętniaka, i w związku z tym mam pytanie czy to jest bezpieczny zabieg,czy można po tym normalnie życ ,itp z góry dziękuję za dpowiedzi .......Marta
gość
26-10-2010, 18:39:34

Witam mój tętniak ma wielkość 3 mm a teraz mi znowu doszło to że ten gruczolak nie chce się zmniejszać(prolaktyna zaczeła wzrastać) i najprawdopodobniej czeka mnie druga operacja na gruczolaka :(tak stwierdził endokrynolog. jutro napisze czego się dowiedziałem od neurochirurga z katowic

Arek 17lat
gość
27-10-2010, 04:25:34

witaj Arek, nie martw sie ze gruczolak odrasta tak to juz bywa , ale tez nie warto robic co roku operacji skoro wiadomo ze znowu odrosnie, sa leki takie jak bromergon, norprolac, dostinex ktore zmniejszaja a nieraz calkowicie eliminuja gruczolaka, Mysle ze zaproponuje Tobie ktorys z tych lekow Twoj endo jak bedziesz 18 latkiem. Mamy takie same male tetniaki moj ma 5 mm, wiec takich nie embolizuja trzeba wziac na luz bo od stresu wlasnie prolaktyna wzrasta, napisz nam po wizycie u neuro co on zaleca. Mnie tetniak uciska na ktorys nerw cala noc mialam silny bol po prawej stronie glowy., maly a dokucza. " trzym sie".

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: