Treść zablokowana przez moderatora
Gość 2015-04-08 16:27:18
Do wszystkich ludzi z epilepsją w tym kraju (z wyjątkiem pseudoepi Barbary): Życie samotnego 35-latka z epi...Wokół padaczki narosło wiele mitów.Choroba znana jest od wieków i była utożsamiana z opętaniem,siłami nadprzyrodzonymi i chorobą psychiczną.Niestety część z tych nieuzasadnionych przesądów przetrwała do dziś a przykładem jest tak wspomagająca innych z epi Barbara na tym forum.Chorzy z napadami opanowanymi farmakologicznie nie przyznają się na co cierpią.Wiedza polskiego społeczeństwa na temat epi jest bardzo niewielka,większość polskiego społeczeństwa kojarzy atak epilepsji z utratą przytomności,drgawkami,upadkiem i ślinotokiem.To największy błąd bo rodzajów epi jest kilkadziesiąt i jest to choroba bardzo indywidualna.Większość ataków przebiega niezauważalnie,chory nie upada,może zapatrzeć się w jeden punkt,na chwilę utracić świadomość,lekko skrzywić wargi,pomrugać powiekami,pogadać coś do siebie a w takiej chwili zamiast pomocy od osób trzecich(przypilnowanie aby taki człowiek nie wszedł pod jadący samochód)taki człowiek zostaje pobity i sprawa trafia do sądu.KTO MOŻE ZACHOROWAĆ NA PADACZKĘ?Na epilepsję może zachorować każdy.Przyczyną wielu epi pourazowych jest ciężki uraz głowy .W Polsce na epi choruje około 400tys.osób.Mimo wciąż wzrastającej wiedzy na ten temat nawet dziś chorzy spotykają się z dyskryminacją oraz niechęcią ze strony społeczeństwa.Nie mogą mówić otwarcie o swojej dolegliwości a jeśli już mówią spotkają się z dezaprobatą ze strony innych.Po przyznaniu się pracodawcy o epi,pracodawca pokazuje drzwi.Uprzedzenia dotykające epileptyków stanowią powód występowania u nich zaniżonej samooceny i poczucia upokorzenia.Niestety zmiana mentalności kultury polskiego społeczeństwa trwać będzie latami.Z tych względów chorzy pomimo swych kwalifikacji pozbawieni są awansu społecznego oraz czynnego udziału w życiu publicznym.Negatywne nastawienie społeczeństwa często eliminuje ludzi z padaczką z różnych sfer życia.Polskie społeczeństwo uważa ludzi z epi za osoby o niskiej inteligencji(tak o epi myśli Barbara).Większość ludzi z epi ma bardzo wysoki poziom inteligencji w przeciwieństwie do uzdrawiających komisji ZUS,gdzie IQ orzeczników jest na bardzo niskim poziomie.Część chorych może prowadzić normalne życie lecz potrzebne do tego wsparcie kogoś z tym samym problemem,ogromny wysiłek i wiara w siebie samego.Ogromną pomocą jest wsparcie najbliższej rodziny,gdyby nie miłość rodziców wiele osób z epi nie miałoby szans na egzystencję.Chorych którzy funkcjonują w społeczności normalnie-uczą się,pracują-leczyć jest o wiele łatwiej.Ważna jest przynajmniej podstawowa wiedza o tej chorobie,taka,która umożliwi traktowanie chorych w sposób racjonalny,wolny od uprzedzeń.Ludzi z epi nie wolno i nie ma powodu izolować,padaczka nie jest chorobą zakaźną ani dziedziczną.Poszukuję swojej drugiej połówki z epi(Barbaro nie wpisuj się tutaj) lub zdrowej dla której padaczka(petit mal)to nie problem. Wiem że nikt w tym kraju nie ma lekko z epi. Dla naprawdę zainteresowanych jestem jeszcze do znalezienia na kilku portalach z ludzką administracją.Proszę o komentarz tylko osoby z epi chcące poznać człowieka z epi.To ja szukam dziewczyny z epi i chcę aby mój post pozostał bez docinek przez osoby zdrowe.Nokian
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.