Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-02-2011, 11:58:57

Hej. Pisze w sprawie problemu z zębem. Dwa dni temu mojego tate zaczął boleć ząb. Tego samego dnia, wieczorem dostał gorączki 38,7. Myślę, że było to spowodowane przez ból tego zęba. Lekarz rodzinny radzi aby tate zawieść do dentysty i przy znieczuleniu wyrwać tego zęba. Czy znieczulenie jest bezpieczne i wyrwanie zęba kiedy tata ma rurke tra. i paraliż prawostronny. Nie wiem czy ma to coś do rzeczy ale obawiam się żeby mu to nie zaszkodziło.
Bardzo proszę o pomoc.
Jameska
gość
01-02-2011, 12:09:54

witam,
z takim pacjentem powinno sie pojechac do kliniki stomatologicznej (chirurgii szczękowej lub coś w tym stylu). Nie wolno jechac do byle jakiego dentysty.
Wyrwanie zeba powinno sie odbywac w obecnosci anestezjologa.
Takie kliniki maja gabinety dla niepelnosprawnych.
Na wszelki wypadek trzeba miec skierowanie od lekarza rodzinnego i zaswiadczenie o niepelnosprawnosci wtedy jest za darmo.
gość
01-02-2011, 12:19:26

Dziękuje za pomoc w sprawie tego zęba. Mam jeszcze pytanie: czym może grozić taka wizyta tylko w obecności dentysty w normalnym gabinecie stomatologicznym i czy to że tate od 2 dni już boli ten ząb może mieć konsekwencje przy wyrywaniu tego zęba, czy może sie wdać jakieś zapalenie czy coś takiego? Bardzo proszę o odpowiedź jeżeli tylko jesteś w stanie mi pomóc.
gość
01-02-2011, 17:24:29

z tego co wiem to wogole nie powinno sie wyrywac zebow jak jest stan zapalny albo ropa.
Najpierw podaje sie antybiotyk i cos przeciwbolowego. Nie wiem w jakim dokladnie stanie jest chory i co jest w stanie powiedziec lub pokazac ale podejzewam ze bedzie konieczne przeswietlenie.
gość
01-02-2011, 22:41:44

Nie wiem czy tata ma stan zapalny. Poprostu pokazuje że boli go ząb i nie patrząc w lustro dotyka go i mówi że to ten. Mówi w sensie że ja wyczytuję słowa z jego ust. Głośno mi tego nie powie. Zastanawiam się czy może znieczulenie tylko konkretnego miejsca przy i pod zębem zapewni bezpieczeństwo tego zabiegu.
Mimo to, że lekarz rodzinny radzi usunąć ten ząb u dentysty który też jest specjalistą od chirurgii szczękowej to nie wiem czy ryzykować bez obecności anestezjologa? Czy jednak zapewnić tacie klinikę?
Proszę o odpowiedź;)
Jameska
gość
02-02-2011, 07:36:38

Jameska - ja jestem zdania że zęby należy leczyć nie wyrywać. No ale o tym powinien zdecydować dentysta, a nie lekarz rodzinny. Poszukaj kliniki stomatologicznej, która ma gabinet narkoz. Pojedź tam, porozmawiaj ze lekarzem, powiedz w jakim stanie jest tata. Jeśli pacjent jest w stanie wegetatywnym to zabiegi na zębach robi się z ogólnym znieczuleniu (po narkozą). W przypadku kiedy potrzebne prześwietlenie - robią je z reguły na miejscu w klinice. Ponieważ twój tata nie jest w stanie wegetatywnym to nie wiem jaka jest procedura.
gość
02-02-2011, 11:29:59

Dziękuję za odpowiedź. Postaram się pojechać i wypytać o szczegóły usunięcia tego zęba;)
Jameska
gość
03-02-2011, 14:05:20

hej
gość
03-02-2011, 21:26:44

http://tvp.info/informacje/ludzie/wybudzony-po-roku-w-spiaczce/3876972
gość
04-02-2011, 10:04:04

Witam,

moja mama jest w śpiączce od dwóch tygodni, w skutek niedotlenienia mózgu wystąpił również obrzęk mózgu, podobno możg jest znacznie uszkodzony, lekarze nie dają nadziei, mama jest w tak zwanym stanie egetatywnym, czyli rusza się, reaguje na dżwięk itd. Proszę powiedzcie czy ona może z tego wyjść?
Lidia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: