Reklama:

śpiaczka (15627)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-10-2010, 10:29:47

W listopadzie minie rok od kiedy mój 20-letni brat cioteczny zapadł w śpiączkę. Po dwumiesięcznym pobycie na ojomie, jako nie rokujący na przyszłość, wg pani ordynator ojomu, został przerzucony, z automatu, na ZOL. Na szczęście, głównie dzięki uporowi rodziny, Macieja udało się wybudzić.
W styczniu mamy zaklepany termin na przewiezienie go na rehabilitacje do Bydgoszczy. W chwili obecnej Maciek jest całkowicie leżący, nie mówi, ale komunikuje sie jak umie i może, głównie pomrukami, uśmiechem. Niestety nie ma możliwości aby zabrać go do domu (Jego rodzice nie żyją, jest pełną sierota. Jest rodzeństwo, niestety z racji sytuacji życiowej, na pewno nie są w stanie dobrze nim się zaopiekować)
A w ZOLu, jak pewnie w większości tego typu placówek, bywa różnie, personel czasami daje w kość. Codziennie ktoś z rodziny jedzie opiekować się Maciejem. Rehabilitowany jest codziennie przez około godzinę, przez naprawdę wspaniałego rehabilitanta. Nistety w tej placówce, mimo istniejacego oddziału rehabilitacyjnego nie ma możliwości innej rehabilitacji osoby leżącej poza cwiczeniami w łóżku. Poza tym pani ordynator Zolu juz od kilku miesięcy co chwila próbuje Macieja wyrzucić z placówki, bo podobno moga tam przetrzymywać chorych tylko przez pół roku. Po licznych prośbach zgodziła się go przetrzymać do czasu wyjazdu na rehabilitację do Bydgoszczy. Obecnie poszukujemy ośrodka z dobra rehabilitacją, najlepiej w Lubuskiem, w którym moglibyśmy umieścić Macieja po powrocie z Bydgoszczy. Może ktoś z was mógłby nam cos podpowiedzieć?
Pozdrawiam
Ania
gość
22-10-2010, 11:46:14

Aniu - adresy oddziałów rehabilitacyjnych w woj. lubuskim

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SZPITAL WOJEWÓDZKI SPZOZ
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
ZIELONA GÓRA ZYTY 26
(068)329 65 23

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY DLA DZIECI
SZPITAL REHABILITACYJNO-LECZNICZY DLA DZIECI SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
ODDZIAŁ REHABILITACJI
WOJNOWO WOJNOWO 7A
+48 68 352 50 23

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MINISTERSTWA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI W ZIELONEJ GÓRZE
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
ZIELONA GÓRA WAZÓW 42

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ "SZPITAL POWIATOWY" W DREZDENKU
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
DREZDENKO PIŁSUDSKIEGO 8

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ NOWY SZPITAL W KOSTRZYNIE NAD ODRĄ
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
KOSTRZYN NAD ODRĄ NARUTOWICZA 6
(095)752 30 11

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SULĘCIN
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SULĘCIN W.WITOSA 4

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
WIELOSPECJALISTYCZNY SZPITAL SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ W NOWEJ SOLI
ODDZIAŁ REHABILITACJI OGÓLNOUSTROJOWEJ
NOWA SÓL CHAŁUBIŃSKIEGO 7
(068)388 23 16

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ MIĘDZYRZECZ
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
MIĘDZYRZECZ KONSTYTUCJI 3 MAJA 35
(095)742 82 83

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SULECHÓW NIEPODLEGŁOŚCI 19
(068)385 65 04 przypadek
stabilny 687 365

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL WOJEWÓDZKI W GORZOWIE WLKP.
ODDZIAŁ REHABILITACYJNY
GORZÓW WLKP. WALCZAKA 42
(095)733 12 18
gość
22-10-2010, 16:07:55

Aneto - to dobry objaw, że strona bez kości skroniowej się zapadła. To oznacza, że zastawka pracuje i odbiera nadmiar płynów mózgowych. Jeśli płyny się uregulują na stałe, to będzie można wstawić mamie wycięte kości. Praktyka jest taka, że te kości przetrzymuje się w banku tj. specjalnej lodówce do roku czasu. Jeśli płyny się uregulują w póżniejszym czasie, to można zrobić plastykę, już są materiały nowej generacji, a taka plastyka jest refundowana przez NFZ. Jeśli nie ma obrzęku, to nie ma ucisku, zmniejsza to bóle i zagrożenie życia. Wszystkiego dobrego.
gość
22-10-2010, 16:40:17

Dziękuje Gościu z całęgo serca ze odpisałes głowa mamy wygląda jak by to powiedzieć kólko w którym brakuje ćwiartki....tak strasznie wpadnięte do środka gdzie w ogóle jest ten mózg....???dziś siostra mówiła do mamy zeby sie uśmiechnęła i zrobiła to;) ale ma gorączke jak wychodziłyśmy 37.8.... martwi mnie ona ale lekarz powiedział ze dostaje antybiotyki i ze po operacji moze tak być czemu to nie moze isc wszystko powolutku do przodu?tylko raz do przodu i znów coś musi sie popsuć;( a kości czaszki miała złamane więc napewno juz są wyrzucone....
gość
22-10-2010, 17:11:27

Dziękuje Gościu z całęgo serca ze odpisałes głowa mamy wygląda jak by to powiedzieć kólko w którym brakuje ćwiartki....tak strasznie wpadnięte do środka gdzie w ogóle jest ten mózg....???dziś siostra mówiła do mamy zeby sie uśmiechnęła i zrobiła to wink ale ma gorączke jak wychodziłyśmy 37.8.... martwi mnie ona ale lekarz powiedział ze dostaje antybiotyki i ze po operacji moze tak być czemu to nie moze isc wszystko powolutku do przodu?tylko raz do przodu i znów coś musi sie popsuć;( a kości czaszki miała złamane więc napewno juz są wyrzucone....

Aneta
gość
22-10-2010, 17:53:56

Witam co do ZOLu to moja znajoma przebywa w zolu w Hospicjum Sue Rajder w Bydgoszczy, bardzo chwalimy tam sobie opiekę. Pacjenci nie mają odleżyn, nic pacjentom nie ginie, dostają jedzenie gotowe, chyba przemysłowe tak na to mówią. Rehabilitacja też jest ale w łóżku. Personel w 97% bardzo miły- zwszę w każdej placówce znajdzie się ktoś z humorkiem, ale nigdy nie słyszałam o obrażaniu pacjenta przez personel a tym bardziej rodziny , wolontariusze też, pacjenci słuchają radia, rodzina może przebywać w dowolnym czasie. Znajoma przebywa tam 5,5 lat i naprawdę jest w porządku. Na bieżąco od personelu uzyskuje się informacje na temat potrzeb pacjenta, a lekarka i dyrektor też są bardzo mili. Nie wiem jakie macie doświadczenia związane z ZOLEM ale my z poprzednim nie ciekawe, teraz jest wszystko dobrze, moja koleżanka ma mamę w innym Zolu, kiedyś była ze mną u znajomej i sie bardzo zdziwiła jaka tam jest opieka i przesympatyczny personel( pielęgniarki/pielęgniarze, opiekunki i sanitariusze oraz wolontariusze), mówi że wolała by mamę tu przenieść zaraz, ale niestety nie ma miejsca czeka w kolejce na miejsce. Wiecie kochani, trudno mi się wypowiedzieć bardziej szczegółowo na ten temat, ja tylko odwiedzam znajomą 2 razy w miesiącu, ale rozmawając z rodzina pacjentki obok i obserwując wyciągam takie wnioski. Pozdrawiam
gość
22-10-2010, 19:23:37

Szukamy miejsca dla naszego śpiocha w woj. Podlaskim z dobrą opieką medyczną i rehabilitacją. Może ktoś nam pomoże. Czekamy.
gość
22-10-2010, 19:23:41

Szukamy miejsca dla naszego śpiocha w woj. Podlaskim z dobrą opieką medyczną i rehabilitacją. Może ktoś nam pomoże. Czekamy.
gość
22-10-2010, 19:23:42

gość
22-10-2010, 19:25:47

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: