Dominiko - w dobrych ośrodkach rehabilitacyjnych w pierwszej rozmowie z lekarzem rehabilitantem pada pytanie - czego oczekuje pani po rehabilitacji w naszym ośrodku? Czy zależy pani np. na samodzielnym obracaniu się chorego w łóżku? Czy np. wolałaby pani, aby sam podnosił się do siadu? Tych pytań może być kilka - i teraz przemyśl sobie, czego Ty oczekujesz po miesięcznej dajmy na to rehabilitacji - czy wszystkiego?, aby było taka jak przed zdarzeniem? Więc Ci powiem, że jak przemyślisz te pytania, jak zrozumiesz, to będzie Ci ciężko, ja wiem, bo przez to też przechodziłam, ale niestety, prawda jest okrutna - jeśli chory w pierwszym roku nie zrobi znacznych postępów, to w następnych latach jest trudniej oczekiwiać dobrych i znaczących postępów. Postępy napewno są i ciało się wzmacnia i odruchy się stabilizują, ale latami można czekać na poprawę i ona może nie następować, niestety i z tym należy się liczyć. Może spróbuj w Nowy Dworze Mazowieckim, ja tam nie byłam, ale z prospektów i z opinii tych co tam byli, widać, że rehabilitacja jest całkiem, całkiem.