Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-09-2010, 16:08:24

Słuchajcie uzyskałam informację z urzędu , że zasiłek pielęgnacyjny na sprawowanie opieki z powodu rezygnacji z pracy celem sprawowania opieki nad chorym nie należy się żonie (córce i matce tak), a żonie nie. Czy to jest prawda? bo mi to się w głowie nie mieści. Jestem żoną chorego po NZK i matką 2 miesięcznego maluszka. Jak dobrą musze mieć pracę, żeby opłacić opiekunkę do dziecka, opiekę dla męża i jeszcze zarobić na opłaty i jedzenie, nie wspominając o kredycie na mieszkanie i tak potrzebnej rehabilitacji ( na to ostatnie jeszcze można jakoś zebrać fundusze nppoprzez fundacje)..
Wiem, że w moim przypadku docelowo ten zasiłek nie wchodzi w grę bo z niego nie przeżyję, ale zawsze na czas znalezienia pracy jest to o te 520 zł miesięcznie mniej długów. Pozdrawiam wszystkich Anna
gość
01-09-2010, 18:32:07

Anno - ależ oczywiście, że żonie się należy zasiłek pielęgnacyjny, jest ona wymieniona w ustawie, nie rozumię kto Cię tak informuje. Pamiętaj, że jak rozmawiasz z urzędami, to tylko na piśmie, żadnych gadek przez telefon, bo dezionformują, a potem tego się wypierają. Złóż natychmiast wniosek o zasiłek pielęgnacyjny w MOPS-ie, czy OPS-ie, bo liczy się data złożenia wniosku.

Odnośnie uridonów, to mają one rozmiar, jest to obwód członka w mm. Należy odpowiedni rozmiar dobrać do chorego i nie będzie spadał. Jestem przeciwniczką cewników wewnętrznych, są tylko problemy, nie mówiąc już o bólu jaki sprawiamy choremu. Jeśli tylko cewnik wewnętrzny jest zbędny, bo chory sam oddaje mocz, to wyjąć, stosować pampersy o większych pojemnościach np. 2 litrowe lub uridony.
Pozdrawiam
gość
02-09-2010, 07:34:40

Witam wszystkich cieplutko, mam do sprzedania materac gąbkowy, materac przeciwodleżynowy, ssak, rowerek stacjonarny do rehabilitacji. Zdjęcia wyślę na meila zainteresowanym osobom.

gosiaczektm@wp.pl

Pozdrawiam
GosiaczekTM
Początkujący
02-09-2010, 07:59:45

a u mnie twierdzą że ten zasiłek dla małżonka który rezygnuje z pracy będzie mi się należał od listopada bo ustawa dopiero wtedy wejdzie w życie czy ktoś zna więcej szczegółów lub czytał tą ustawę czy mnie po prostu zwodzą
marand
gość
02-09-2010, 08:53:18

Witam,
Potrzebuję porady odnośnie skutecznego ośrodka rehabilitacyjnego dla "śpiocha", którego stan określiłabym jako minimalna świadomość - tj. można z nim nawiązać prosty kontakt słowny, wykonuje niektóre polecenia, potrafi w miarę samodzielnie siedzieć na wózku, jest w całkiem niezłej kondycji fizycznej (brak odleżyn, prawidłowa masa ciała), stan ten trwa już ponad 10miesięcy.
Proszę, poradźcie - do jakich ośrodków w takim stanie chorego polecacie, by się udać? (nie licząc Bydgoszczy i "Votum", o których wiem).
Pozdrawiam,
Dominika.
gość
02-09-2010, 11:09:09

Gość 2010-09-02 10:53:18 Witam,
Potrzebuję porady odnośnie skutecznego ośrodka rehabilitacyjnego dla "śpiocha", którego stan określiłabym jako minimalna świadomość - tj. można z nim nawiązać prosty kontakt słowny, wykonuje niektóre polecenia, potrafi w miarę samodzielnie siedzieć na wózku, jest w całkiem niezłej kondycji fizycznej (brak odleżyn, prawidłowa masa ciała), stan ten trwa już ponad 10miesięcy.
Proszę, poradźcie - do jakich ośrodków w takim stanie chorego polecacie, by się udać? (nie licząc Bydgoszczy i "Votum", o których wiem).
Pozdrawiam,
Dominika.

Najlepszy ośrodek rehabilitacyjny - to własny dom.
A jeśli nie można do domu - to każdy szpital (oddział) rehabilitacyjny - najważniejsze żeby bliscy byli długo i często.
gość
02-09-2010, 11:28:37

Aniu
ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY to 153 zł i należy się każdemu choremu.
ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE TO 520 ZŁ i nie należy się praktycznie nikomu ponieważ w ustawie jest określone że chory pozostający w związku małżeńskim nie ma prawa do świadczenia pielęgnacyjnego. Także nieistotne jest to kto sie opiekuje chorym. Ważne że chory ma małżonka i już wtedy pieniędzy nie dostanie. Takie to nasze polskie prawo.
Jameska
gość
02-09-2010, 13:01:03

U mężczyzn to założy się uridonka i ok, a kobiety niestety albo cewnik wewnęczny albo pampersy. Moja podopieczna Ulka jest na Foleju z przerwami 3-4 dni między założeniem nowego cewnika. Ma już go tak długo że jej cewka nie funkcjonuje jak powinna i często podczas tej przerwy dochodzi do zatrzymania moczu. Poza tym to nadal walczy Ulka z zapaleniem dróg moczowych teraz na Nolicinie 2x 400mg oraz na tabletkach żurawinowych Uromaxin 3x1 i to w końcu pomogło, bo wyniki są dobre, mocz z nielicznymi bakteriami. Poza tym to apetyt ma dobry, lubi owoce i warzywa. Ostatnio wprowadziłam jej do diety Nestle Sinlaca i Nana 2 ma dobre wyniki poziomu białka. Kombinuje te dwa specyfiki z owocami, mięsem, kaszką. Od czasu do czasu Nutridrinka też kupie. Poza tym Ulka nie zakfalifikowała się do żywienia gotowymi przemysłowymi odżywkami, nie wiem czemu. Dzięki wielu radą z tego forum Ulka przytyła, ładnie pije nam z butelki, ćwiczymy karmienie łyżeczką, ale kiepsko nam idzie. Mam 2 nowe przepisy z Sinlaciem.
Zupa brokułowa
300-350 ml wody wywaru z gotowania
4-6 łyżek ugotowanych brokułów
3- 4 łyżki Nestle Sinlać
1 żółtko może być gotowane lub surowe
sól do smaku
Brokuły ugotować do miękkości, odmierzyć 300-350, wrzucić surowe żółtko podgrzać aż żółtko się zetnie, zestawić z kuchenki. Poczekać aż lekko ostygnie, dodać Sinlaka, sól wymięszać i zmiksować na gładkie pirę- ewentualnie do zagęszczenia 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego lub po prostu kawałek bułki. Dla zwiększenia kaloryczności dodaj 1-2 łyżki gotowanego mięsa. Ulka uwielbia tę zupkę, można też z kalafiorem. Ulka nie ma problemów ze wzdęciami po tej zupce.
Drugi rewelacyjny przepis to
Deser owocowy
Można wykorzystać jabłka/brzoskwinie/nektarynki/gruszki/malin
ok240 g owocu obranego np jabłek
5 łyżek Sinlacu
0,5-3/4 szk soku jabłkowego np przecierowy
dla zmiany smaku koperak- gałązka tylko do jabłek
1 łyżeczka miodu
Obrane jabłko zalać 1/2 szk wody lub soku i gotować do miękkości, zestawić z kuchenki dodać Sinlaka, miód wymięszać , zmiksować, uzupełnić sokiem z jabłek lub wodą, ja dodaje dla zmiany smaku koperek lub cynamon.
Polecam te przepisy dostaje je od pana z którego żoną leży Ulka, zawsze wychodzą i nawet mi smakują. Pozdrawiam
gość
02-09-2010, 14:05:00

Od 1.01.2010 obowiązują nowe przepisy wprowadzone ustawą z dn.19.11.2009 r. o świadczeniach pielęgnacyjnych i tak - świadczenie pielęgnacyjne przysługuje:
+ matce albo ojcu,
+ innym osobom, na których, zgodnie z przepisami ustawy z 25.02.1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy, ciąży obowiązek alimentacyjny /a na współmałżonkach względem siebie niewątpliwie ciąży/,
+ opiekunowi faktycznemu dziecka.

W/w tej ustawy trzeba spełnić jeszcze inne wymagania, zapoznaj się z tą ustawą, ale moim zdaniem powinnaś złożyć wniosek, dostaniesz jakąś decyzję i możesz od tej decyzji się odwoływać jeśli będzie negatywna. Urząd wydający decyzję musi określić przepisy prawa, na których podstawie, nie przyznaje Tobie prawa do świadczenia. Walcz, nic nie jest proste. Pozdrawiam
gość
02-09-2010, 14:31:37

W sumie spróbować złozyć można, dziękuję za odpowiedzi. Ma ktoś możew linka na taki gotowy wniosek, który tylko trzeba wypełnić? Pozdrawiam Anna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
DM1
Cześć choruje na dystrofie miotoniczna typu 1 od 10 lat czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Proszę o kontakt na maila weronikakolodziejczak33@gmail.com
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Reklama: