U mężczyzn to założy się uridonka i ok, a kobiety niestety albo cewnik wewnęczny albo pampersy. Moja podopieczna Ulka jest na Foleju z przerwami 3-4 dni między założeniem nowego cewnika. Ma już go tak długo że jej cewka nie funkcjonuje jak powinna i często podczas tej przerwy dochodzi do zatrzymania moczu. Poza tym to nadal walczy Ulka z zapaleniem dróg moczowych teraz na Nolicinie 2x 400mg oraz na tabletkach żurawinowych Uromaxin 3x1 i to w końcu pomogło, bo wyniki są dobre, mocz z nielicznymi bakteriami. Poza tym to apetyt ma dobry, lubi owoce i warzywa. Ostatnio wprowadziłam jej do diety Nestle Sinlaca i Nana 2 ma dobre wyniki poziomu białka. Kombinuje te dwa specyfiki z owocami, mięsem, kaszką. Od czasu do czasu Nutridrinka też kupie. Poza tym Ulka nie zakfalifikowała się do żywienia gotowymi przemysłowymi odżywkami, nie wiem czemu. Dzięki wielu radą z tego forum Ulka przytyła, ładnie pije nam z butelki, ćwiczymy karmienie łyżeczką, ale kiepsko nam idzie. Mam 2 nowe przepisy z Sinlaciem.
Zupa brokułowa
300-350 ml wody wywaru z gotowania
4-6 łyżek ugotowanych brokułów
3- 4 łyżki Nestle Sinlać
1 żółtko może być gotowane lub surowe
sól do smaku
Brokuły ugotować do miękkości, odmierzyć 300-350, wrzucić surowe żółtko podgrzać aż żółtko się zetnie, zestawić z kuchenki. Poczekać aż lekko ostygnie, dodać Sinlaka, sól wymięszać i zmiksować na gładkie pirę- ewentualnie do zagęszczenia 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego lub po prostu kawałek bułki. Dla zwiększenia kaloryczności dodaj 1-2 łyżki gotowanego mięsa. Ulka uwielbia tę zupkę, można też z kalafiorem. Ulka nie ma problemów ze wzdęciami po tej zupce.
Drugi rewelacyjny przepis to
Deser owocowy
Można wykorzystać jabłka/brzoskwinie/nektarynki/gruszki/malin
ok240 g owocu obranego np jabłek
5 łyżek Sinlacu
0,5-3/4 szk soku jabłkowego np przecierowy
dla zmiany smaku koperak- gałązka tylko do jabłek
1 łyżeczka miodu
Obrane jabłko zalać 1/2 szk wody lub soku i gotować do miękkości, zestawić z kuchenki dodać Sinlaka, miód wymięszać , zmiksować, uzupełnić sokiem z jabłek lub wodą, ja dodaje dla zmiany smaku koperek lub cynamon.
Polecam te przepisy dostaje je od pana z którego żoną leży Ulka, zawsze wychodzą i nawet mi smakują. Pozdrawiam