Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-08-2010, 21:06:25

witam jestem mamą 20 letniego syna który od 13 sierpnia jest w śpiaczce po zatruciu glikolem etylenowym
Początkowo jego stan był b.ciężki .Był podłączony do respiratora i do sztucznej nerki.Od 22sierpnia nerki zaczęły pracę oddychał też już samodzielnie.23sierpnia miał zrobioną tracheotomię ponieważ taka jest procedura, ale dalej jest w śpiączce.Podczas moich odwiedzin w niedzielę zaczał drżeć na chwilę ,pielęgniarka na OJOMIE powiedziala ze to być może reakcja na moje odwiedziny,wczoraj zauwżyłam mruganie powiekami i ruchy gałek ocznych.dziś odwiedzila syna tesciowa i syn uniusł dosyc wysoko rekę. Bardzo bedę wdzieczna jeśli odpowie mi KTOŚ kto był w podobnej sytuacji jak ja.Nadmieniam że przy synu zachowujemy się się bardzo opanowanie ,żadnych złych wiadomosci ,cały czas do niego mówimy głaszczę po głowie i rece ,czytam ulubione czsopismo.Lekarze i pielęgniarki na tym odziale są naprawdę oddani pacjentom .Ordynator twierdzi że nargorsze mamy za sobą ale syn musi sie wybudzić ale to czekanie jest nie do wytrzymania .Bardzo boje o to czy bedzie normanie funkcijonowac i czy niei bedzie uszkodzony mózg choć tomograf glowy po przyjeciu na odział nie wykazał żadnych zmian .Cały czas wydaje mi sie że zachwilę syn sie obudzi i spyta kiedy zabierzemy Go domu. pozdramiam ,do usłyszenia
gość
25-08-2010, 19:39:40

Witam,
Czy ktoś z Waszych chorych brał Celebrolizynę? Czy były jakieś pozytywne efekty?
Pozdrawiam,
Dominika.
gość
26-08-2010, 10:39:35

Tak bral. Nie nie bylo.
Natomiast po Exelon 4,6 mg. Jest minimalna poprawa.
gość
26-08-2010, 11:10:58

Co dla ciebie jest minimalną poprawa?
gość
26-08-2010, 14:03:39

Witajcie może mi ktoś coś mądrego doradzi na zapalenie dróg moczowych- eszeritia coli u mojej podopiecznej Ulki. Jak większość śpiochów w ośrodku ma założony cewnik Foleja do pęcherza, potem miała miesiąc bez cewnika i znowu cewnik. W posiewach ciągle ta sama bakteria eszeritia coli, dostawała Bizeptol, Agumentin, Zinat, a teraz Cipronex, dostaje tabletki żurawiny- Żurawit, soki i herbatk żurawinowe i do podmywania płyn do higieny intymnej z korą dębu i kwasem mlekowym oraz jednorazowe myjki. Dużo ją dopajamy, jak nie chce pic z butelki to dają przez sondę co najmniej 3 litry płynów, po za tym jogurty i actimelki żeby uzupełnić florę bakteryjną oraz bogatobiałkowe i witaminowe zupki. Ja załamuje już ręce może ktos mi doradzi coś skutecznego co u jego śpiocha na ten problem pomogło. A dostawała jeszcze herbatkę Urosan, a pampersa to praktycznie nie zapinają żeby się wietrzyła pupa. Proszę o pomoc i radę
gość
26-08-2010, 14:07:57

Exelon to o ile się nie mylę moja babcia dostawała na Alzhaimera?? Kiepsko skuteczny i dość drogi!!!
gość
26-08-2010, 14:54:00

Mam pytanue do pani której podopieczną jest Ula. Z jakiego rejonu polski jest ula?
gość
26-08-2010, 19:04:13

Gość 2010-08-26 16:54:00 Mam pytanue do pani której podopieczną jest Ula. Z jakiego rejonu polski jest ula?

A w jakim celu są Ci potrzebne takie informacje ? Na forum bardzo dużo ludzi się kręci, a może ty jesteś z "tego" szpitala ?
gość
27-08-2010, 07:05:00

witam mój mąż jest po 2 seriach celebrazyny .zaczął w ubr w czerwcu od dawki 1ml seria 10 zastrzyków nastepnie była seria 10 zastrzyków 5ml we wrzesniu ub.r .powtorzona seria 10 zastrzyków w tym roku w czerwcu po 5ml.ja widze dużą poprawe.ponadto bierze lek ebixe mimo,ze neurolodzy wypowiadali się ze to dla chorych na alzchaimera ale lekarz pod opieką ktorego jest mąż stwierził ze na pewno nie zaszkodzi i nalezy sprobowac .zaznaczam ze mój mąż jest po trzech operacjach neurochirurgicznych po usunięciach krwiaków stan po operacjach bardzo cięzki,nie chodził nie mówił ,nie sygnalizowal potrzeb fizjologicznych.W tej chwili od roku jest bez pampera,chodzi ,sygnalizuje chęć skorzystania z toalety,trzeba mu co prawda mówic za kazdym razem gdzie jest łazienka,sam je co prawda lyżka a nie nozem i widelcem ale za to sam.
gość
28-08-2010, 08:57:03

Jestem stałą bywalczynią tego forum, nie jestem z rzadnego szpitala,chciałabym tylko dowiedzieć się o województwo, myślę że nie powinien to być problem,jednakże jeżeli jest to już nie pytam:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: