Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-05-2009, 17:36:00

zna ktoś może z województwa podlaskiego dobry ośrodek rehabilitacyjny finansowany przez nfz? gdzie?
Początkująca
28-05-2009, 20:07:00

Witam
Przykro mi z powodu Marcina- teraz gwiazdy beda jego domem.

A ja mam pytanie bo przeszukalam juz chyba wszystko i nie wiem
moj tata jest podlaczony do sztucznej nerki do tego mial zawal i caly czas ma respirator nie umie sam oddychac ,Czy ktos zetknal sie z takim przypadkiem , czy pod respiratorem jest mozliwa rechabilitacja ,moj tato ne jest juz sztucznie usypiany ale brak odruchow. to juz 4 tygodnie.
pozdrawiam wszystkich
gość
28-05-2009, 20:15:00

Tak Dewonka my rehabilitowaliśmy od samego początku jeszcze jak był podłączony pod cała aparaturę na ojomie
gość
28-05-2009, 20:23:00

czy cewnik zewnętrzny jest dobry dla osób które nie potrafią same odporwadzać moczu czyli nie mają wpływu na siusianie? czy wówczas jak osoba niekontrolowanie oddaje mocz to może sikać do pampersa jak za dużo uzbiera sie siku w pęcherzu?jak to jest?
gość
29-05-2009, 05:21:00

WIDZĘ ŻE NIKT NIE MIAŁ KONTAKTU Z TĄ MAŚCIĄ NA ODLEŻYNY, O KTÓRĄ PYTAŁAM KILKA DNI TEMU.

SZKODA TYLKO ZE NIKT NIC NIE ODPISAŁ.
POCZUŁAM SIĘ ZIGNOROWANA.

TROCHĘ PRZYKRE, BO ZAWSZE JAK WCHODZIŁAM NA FORUM TO STARAŁAM SIĘ PODZIELIC SWOIMI RADAMI.

NA SZCZĘŚCIE MAM JUŻ TĘ MAŚC WIĘC NIE MUSZĘ WIECEJ CZEKAC AŻ KTOS Z WAS MI POMOZE.

MIMO WSZYTSKO POZDRAWIAM

Aniałódzkie
Początkująca
29-05-2009, 05:52:00

Ania
Ja o odlezynach i masciach nie mam pojecia ( na szczescie tata ma jakis super materac) .

A wracajac do mojego pytania - zle zapytalam wczesniej ,chodzi mi o rechabilitacje z sztuczna nerka?

pozdrawiam
gość
29-05-2009, 06:17:00

W sprawie cewnika zewnętrznego - jeśli pacjent nie trzyma moczu i mocz sam wypływa to jaknajbardziej można taki cewnik założyć. Problem jest wtedy kiedy pacjent mimo pełnego pęcherza nie może oddać moczu - wtedy taki cewnik się raczej nie nadaje. Uważam, że lepiej to skonsultować z lekarzem, i bezbieczniej jest usunąć cewnik wewnętrzny jeszcze w szpitalu. Jeśli po założeniu cenika zewnętrznego mocz się nie będzie pojawiał w worku, to znaczy, że pacjent nie może go mieć i wtedy trzeba go zacewnikować wewnętrznie. Pomocne może być jeszcze opukiwanie pęcherza, przepajanie dużą ilością płynów ewentualnie środki moczopędne.
gość
29-05-2009, 06:47:00

Aniałódzkie - mój podopieczny nie ma odleżyn, maści o której piszesz w ogóle nie znam i podejrzewam, że osoby, które mają podobną sytuację do naszej również, i dlatego nikt nie pisze o tym, o co pytasz, tym bardziej, że maść jest pochodzenia włoskiego. Na forum raczej przyjęte jest, że odpowiada się, jeśli coś wie się na ten temat . Wobec powyższego, Twoje zdenerwowanie jest nieuzasadnione. Ja używam do pielęgnacji, jeśli się zdarzyło, że zrobił się jakiś odgniot, mojego kremu, który sama sporządzam na bazie surowców naturalnych, taki ziołowo-propolisowy, powiem, że jest świetny i nie mam problemów ze skórą mojego chorego. Pozdrawiam - Marychaj
gość
30-05-2009, 07:14:00

Devonka-sprawa Twojego Taty jest dosyc złożóna-raz stan po zawale,a dwa sztuczna nerka,do tego śpiączka-myślę,że decyzja nalezy do ordynatora lub lekarza prowadzącego o rozpoczęciu rehabilitacji,ale ćwiczenia obwodowych części kończyn,oraz p/zakrzepowe,delikatny masaż odprowadzający obrzęki jeśli są....myślę że by nie zaszkodził-pozdrawiam wszystkich Opiekunów i Spiochy-MagdaMedyczka
Początkująca
30-05-2009, 08:11:00

Witam
Magda bardzo dziekuje za odpowiedz ,tata jest spuchniety szczegolnie rece.
Stan jest bardzo ciezki i nie umie sam oddychac.
A ja juz nie mam czym plakac ,serce mi peknie.
pozdrawiam wszystkich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: