Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
22-05-2009, 10:30:00

Marychaj - jeżeli chodzi o ten wskaźnik to nasz śpioch nie ma nic podłączonego do głowy. A może to jest krzywa respiracji - liczba oddechów na minutę?
Agnieszka
Początkująca
22-05-2009, 12:34:00

Szukając informacji nt. stanu wegetatywnego trafiłam na to forum. już od 3dni bacznie śledzę Wasze posty. Czytając je mam dużo większe nadzieję na to, że mój tata z tego wyjdzie. Mój tata miał msc temu udar niedokrwienny. Od tamtej pory jest w spiączce. Na czas został przywieziony do szpitala. Udaru dostał na miejscu. Na pocz. był przytomny. Lekarze mówią że teraz jest w stanie wegetatywnym. Otwiera oczy ale nie wodzi wzrokiem chociaż potrafi u3mać wzrok przez kilka minut na osobie lub przedmiocie. Nie stymulujemy go na razie kolorem czerwonym, zapachem...ale napewno zaczniemy. Lekarze nie dają mu szans. Nie jest rehabilitowany.Od tyg. ma podawana dopamine na pocz 6mg póżniej 8 a teraz 10mg bo cisnienie miał niskie 80/49. Lekarze mówią że ma zdolność do hipotonii (niedociśnienia) strasznie mnie to martwi. Co godz. ma mierzone ciśnienie. Przeżywamy katusze przed pokazaniem się go na monitorze. Często prosimy też o spr ręczne pielęgniarki bo monitor się przegrzewa, sat.ok puls też. Tata ziewa (reakcja obronna org), zgrzyta zębami, lecą mu łzy (typowy objaw st wegetatyw.)czasami rusza lewą ręką i noga. Mam wrażenie że nas słyszy. Ogólnie z opieki nie jesteśmy zadowoleni. Siedzimy przy tacie 24h ciągle do niego mówiąc. Tata leży na OIOM-ie w małym mieście...ostatnio dużo czytałam na ten temat. Ma podawane ciągle te same płyny. Nie podawali mu aspiryny co w ostrej fazie jest wsakazane. Ma ciągle Mannitol. Ma opuchnięte ręce tak jak gdyby złe krążenie. Pielęgniarki na oddz .są takie 'owołane' o wszystko trzeba prosić. Mama nie chce taty zostawiac nawet na chwilę samego bo wie że go nie dopilnują. Szok( CO mamy robić??Przewozić do innego szpitala??Jestesmy załamane. Mama ost. zaczeła dokarmiać tate zupkami i nabrał kolorków Ale to ciśnienie...Pomóżcie!!!![addsig]
iseut86
gość
22-05-2009, 12:53:00

cześć iuset!
Mam pytanie ile twój tata ma lat i jakie oznaki życia daje?ściska ręką, palcem chociaż? miewa gorączkę? rehabilitujcie go wy jeżeli nikt go na oiomie nie rusza. palce u dużej nogi masujcie ruchem okrężnym to pobudza mózg. mój tata sie obudził dzieki temu.jego mózg wlasciwie. stymulujcie czym możecie, nie rezygnujecie z taty, napewno wyjdzie ze stanu wegetatywnego uwierz mi!
gość
22-05-2009, 12:57:00

Przepraszam iseut za pomyłkę Pilnujcie odleżyn, zaglądajcie tacie wszędzie dosłownie!Mój tata ma miedzy pośladkami odleżyne ktora w dwa tygodnie zrobiła sie straszna! teraz czeka nas pół roku leczenia i bólu, pamiętaj o tym żeby obejrzeć tacie ciało od stóp do głów!
Jameska
Początkująca
22-05-2009, 13:39:00

Dzieki za pocieszenie. Na pewno bedziemy to robic. Juz od jutra zaczne go masowac. Tata na pocz sciskal reke a teraz nie sciska. Czasami nia porusza. Czesto otwiera oczy. Szcegolnie gdy przewracaja go pielegniarki...mam takiego dola. Chce mi sie plakac jak go widze w takim stanie... a jak czuje sie Twój tata?Zapomnialabym ma 62l.[addsig]
iseut86
gość
22-05-2009, 13:50:00

może jak masz czas to sie odezwij do mnie na gg, bedzie sie łatwiej porozumieć: 10607560
gość
22-05-2009, 16:30:00

Fellowers - do buziaka polecam elektryczna szczoteczkę dla dzieci. Jest miękka i nie kaleczy dziąseł, wszystkie inne szczoteczki, które przetestowałam, nawet niemowlęce i dziecinne zwykłe, mimo namaczania w ciepłej wodzie kaleczyły dziąsła. Nie mogłam sobie poradzić, mojemu synkowi zaczęły robić się rany, jak przestałam myć szczoteczką tylko przecierałam gazikami z różnymi preparatami rany i tak powiększały się nie chciały się leczyć, mimo medykamentów. Z niedowierzaniem kopiłam elektryczna szczoteczkę dla dzieci - ma mniej obrotów niż dorosła i naprawdę miękkie włókna - w tempie ekspresowym dziąsła wyleczyły się. Pozdrawiam. mirka
gość
22-05-2009, 18:16:00

Wermar - naprawdę nie wiem o jaki wskażnik chodzi, w każdym szpitalu inny mają sprzęt, jeden jest nowocześniejszy, inny nie, a my na OIOM-e byliśmy przeszło 3 lata temu, może o czymś już nie pamiętam - spytaj po prostu pielęgniarkę lub lekarza. Ja jak czegoś nie wiedziałam, to pytałam, "paliłam głupa", przewracałam oczy i robiłam z siebie słodką idiotkę, wtedy jak widzą głupszą od siebie, to nawet z radością popisują się swoimi mądrościami.

Jeśli ciało jest opuchnięte, to napewno jest złe krążenie i trzeba odprowadzać masażem limfę w kierunku serca lekko przepychając ją od najdalej położonych od serca miejsc /zaczynamy od palców/, każdy palec, póżniej dłoń, czy stopę i dalej, dalej. Robimy to delikatnie i do skutku, aż kończyny wrócą do normy. Na drugi dzień to samo, to samo, aż się wyreguluje. Delikatnie rozpoczynamy rehabilitację od palców , ruszamy nimi tak jak się zginają, dłoń, nadgarstek i tak dalej. Jak nie wiecie jak to się robi, to patrzcie na swoją rękę, jak się ona zgina i rusza i to samo róbcie z kończynami chorego. Rehabilitacja poprawia krążenie, zapobiega zwapnieniom i stymuluje mózg, przypomina mu o jego pracy, odbudowuje drogi nerwowe, to jest naprawdę ważne.
Pozdrawiam - Marychaj
gość
22-05-2009, 18:39:00

co zrobić na przykurcze w ręce? za nic nie moge otworzyć ręki, jak już palce rozprostuje to jak położe ręke na płasko znowu sie trzęsie i jest przykurcz. ortezy powodują odleżyny to co zrobić? tylko w ręce są przykurcze a w reszcie ciała wiotkość...
Początkująca
22-05-2009, 19:04:00

Dziękuję za info w sprawie higieny jamy ustnej. Napewno skorzystam
Mój mąż bardzo się spinał na poczatku, podnosił ręce i głowę do góry jakby chciał usiąść, otwierał szeroko oczy i buzię, ale dostał na to jakieś leki i pomału się uspokoił, teraz bardzo często kręci głową na boki (wcześniej tylko przekręcał głowę na jedną stronę) i mocno zaciska dłonie, uspokaja się gdy się do niego mówi, lub jest jeszcze bardziej pobudzony.Pielęgniarki mówią że bardzo się denerwuje gdy przy nim coś robią. Na samym początku w ogóle nie reagował, czy to znaczy że pomalutku wraca do zdrowia?? Bo właśnie tak mi się wydaje. I jeszce na prawdę bardzo mocno się poci co to może oznaczać??
Justyna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: