Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-08-2007, 19:23:00

Witam
Cerebryzyna kosztuje około 130 za 5 ampułek. (po 100 ml). Daje się serię po 10 lub 20 ampułek jako wlew. Potem podaje się raz w tygodniu domięśniowo. Mój ojciec bardzo dobrze przyjął ten lek. Pomógł mu na kumanie. Jak stosowac rehaba nie da rady napisac. Ojciec ma namalowane na ciele krzyżyki i tam zakładam diody. Te punkt zaznaczy wam rehabilitant. Mija 5 miesiąc od udaru i wlaśnie okazało się że umie liczyc. Jak mu ulożę na tablicy proste dodawanie bądź odejmowanie to zawsze doklada dobry wynik. Co nie przeszkadza mu zupełnie ignorowac litery. Potrafi też kopiowac rysunki które pokazuje mu psycholog. Poprawił się także ruchowo. Przewraca się na boki i prawie na brzuch. Wczoraj próbował wczolgac sie z materaca gimnastycznego na łóżko. Osiągnął cel w 50 %. A w jakim stanie był 4 miesiące temu to można sprawdzi na forum. Zaczął rozpoznawac znajomych bo na ich widok się cieszy. Natomiast obcych olewa. To tyle z frontu.
Pozdrawiam
Michał
gość
24-08-2007, 20:08:00

w tej bydgoszczy sa dwa szpitale do ktorego lepiej dzisiaj caly czas nainal miesnie ma rehabilitanta ktory z nim cwiczy dzis sidzial nawet .napiszcie cos wiecej bo ja nie mam juz sily
gość
24-08-2007, 20:54:00

poprzedni tez jest odemnie moj brat bardzo dzis napinal miesnie czy to jest normalne wiem ze to oznacza znaczne uszkdzenie mozgu .iwona
gość
24-08-2007, 22:12:00

próbuję załatwić bratu rentę. Jest w stanie spiączki wegetatywnej.jest w szpitalu. nie wiem czy jest potrzebne jakies ubezwłasnowolnienie- czytałam o tym na forum. Brat ma 40 lat. Jesli coś wiecie ,proszę dajcie odpowiedż
Ania
Wtajemniczona
25-08-2007, 10:20:00

Czesc. Agnieszka: dzieki - woja odpowiedz musiala mi jaks umknac, szukalam wczesniej w postach zegos ale nic nie znalazlam. tak wiec jeszczeraz dzieki za info. w takim razie to chyba nie dla mamy, na razie przynajmniej.
Michal, Twoje wiesci z frontu jak zawsze robia wrazenie, czyta sie z wypiekami na twarzy. gratuluje, b. sie ciesze ze Twoj Tata jest coraz lepszy. Michal, chcialabym sie z Toba skontaktowac, moglbys podac maila do siebie, jesli to mozliwe? napisze.
Justyna
Isabell48
Wtajemniczona
25-08-2007, 10:39:00

Iwonka, z napieciami miesni moze byc roznie, beda sie nasilac badz slabnac, zalezy od dnia , spastyka lapie wiekszosc spiochow. u naszej mamy jest dosc silna, ale sa fajne dni, kiedy mama jest naprawde "wyluzowana". czasem napiecia sa tak silne ze uiemozliwiaja cwiczenia, wtedy niektorzy biora leki, np baclofen- na zmniejszenie napiecia miesni. poradz sie lekarza, i obserwuj.

ania (w sprawie renty): trzeba sie zglosic do zusu i zlozyc odpowiedni wniosek. po orzeczeniu stopnia inwalidztwa dostaje sie dodatek pielegnacyjny (ok. 150 zl mies.) albo starac sie o rente. jest jeszcze orzeczenie o niepelnosprawnosci ktore jest wymagane przez powiatowe centrum pomocy rodzinie gdy bedziesz sie starac o refundacje sprzetu rehabilitacyjnego dla brata (materac antyodlezynowy, dofinansowanie do pieluchomajtek). to wniosek o wydanie orzeczenia o stopniu niepelnosprawnosci.
u nas orzekal miejski zespol ds. orzekania o niepelnosprawnosci (bialystok).
sprawe o ubezwlasnowlonienie zakladasz w sadzie okregowym po to zeby ustanowic opiekuna prawnego ktory w imieniu brata bedzie mogl sie podpisaywac na wymaganych dokumentach i decydowac we wszystkich sprawach brata. jak masz pytania w tej sprawie to pisz, my jestesmy w trakcie tej procedury, a czesc juz mamy za soba.
pozdr
Kasia i Justyna

Isabell48
gość
25-08-2007, 19:50:00

dzieki issabell48 tez ma lepsze i gorsze dni dzis cay dzien sie prezyl serce mi peka jak na niego patrze odlezyn na szczescie nie ma jeszcze mam swietnego przyjaciela rehabilitanta ktory sie nim zajmuje a przy okazji jest oparciem dla mnie o tym leku pogadam z lekarzem dzis mija piaty tydzien spiaczki a ja sie boje myslec co dalej . dziekuje bogu za to co jest bo stan przez 3 tygodnie byl bardzo ciezki a teraz jest stabilny oddycha sam prubuje jesc po troszeczku .dzieki za rady .na jezyku pojawil mu sie taki dziwny nalot nie wiecie co to moze byc?????????
gość
25-08-2007, 19:52:00

znowu zapomnialam sie podpisac iwona
gość
26-08-2007, 11:50:00

Iwona, ten nalot to pewnie pleśniawki( grzybica). Mój brat też to ma. Trzeba używać "Aftiny"- na gaze i wycierać język.
Pozdrawiam.anka
gość
26-08-2007, 15:44:00

dzieki Anka tez tak myslalam ale czy to jest grozne ? robert mial bakterie w gardle po zaintubowaniu czy to nie spowoduje powrotu goraczki i pogorszenia stanu na neurochirurgii dostawal silne antybiotyki i leki : biotraxon,metronidazol,tienam,rifampicyna,mannitol,furosemid,zantac,pwe,insulina maxirapid,6% haes,fentanyl,thiopental,dormi***,me,exacyl,cyclonamina,fresubin,nutriflex,profitar,albbulina,lactulosa a dzis dostal memotropil i caly czas spal . jutro jedzie do poznania na konsultacje boje sie o niego bo kazdy przejazd karetka to dla niego stres .pozdrawiam.iwona

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: